Premierul Dacian Ciolos a declarat sambata, de la Palatul Victoria, dupa o intalnire informala cu membrii cabinetului, ca Guvernul sau intentioneaza sa lucreze pe 3 teme principale: dezvoltarea economica, reforma administratiei, prin profesionalizarea si transparentizarea ei, si rolul Romania in Uniunea Europeana. Pe aceste 3 teme urmeaza sa se constituie grupuri de lucru si sa se discute si cu actorii vizati.

Dacian CiolosFoto: Bogdan Dinca

Ciolos a mai aratat ca nu s-au stabilit deocamdata principalele proiecte la care cabinetul intentioneaza sa lucreze anul viitor si pentru care se va asigura finantare prin proiectul de buget, insa pana duminica seara fiecare ministru urmeaza sa isi selecteze proiectele pe care vrea sa le propuna.

Premierul a precizat ca si-a propus ca proiectul de buget pentru 2016 sa fie finalizat in linii mari pana la inceputul lunii decembrie.

Vicepremierul Costin Borc a declarat, la randul sau, ca s-adiscutat in sedinta informala de sambata despre constituirea unui grup de lucru interministerial pentru dezvoltare economica si care sa aiba drept scop constituirea unui plan de actiune rapida, adaugand ca, pe termen mediu, se urmareste cresterea convergentei.

"Vrem ca pe termen relativ scurt sa consolidam increderea in economia romaneasca. Ne intereseaza sprijinirea capitalului romanesc, consolidarea produselor romanesti", a mai afirmat vicepremierul.

  • HotNews.ro a transmis LIVE TEXT principalele declaratii

Principalele declaratii ale lui Dacian Ciolos:

  • Mi-am propus sa facem si in continuare aceste intalniri infomale pentru ca ministrii sa ajunga sa se cunoasca mai bine, si le vom face in weekend pentru a nu interfera cu atributiile zilnice ale ministrilor.
  • Astazi am discutat despre planul de actiuni sectoriale.
  • Acest plan, pe fiecare domeniu in parte, ar urma sa fie depus la Parlament o data cu bugetul, nu ca un act normativ ci va insoti bugetul.
  • Am solicitat fiecarui ministru sa identifice in sectorul lui ce e obligatoriu de facut in perioada urmatoare, sa vedem ce proiecte incepute trebuie continuate si putem sa ni le asumam, si ce proiecte incepem.
  • Am discutat despre 3 teme pe care vrem sa le abordam.
  • Am sugerat membrilor guvernului sa lucram pe o tema privind dezvoltarea economica, reforma administratiei, prin profesionalizarea si transparentizarea ei, si a treia tema - Romania in UE.
  • Pe aceste 3 teme urmeaza sa constituim grupuri de lucru si sa discutam cu actorii vizati.
  • Astazi am avut o prima discutie despre dezvoltarea economica.
  • Am discutat si despre siguranta cetatenilor. Nu exista semne ca ar putea fi probleme sau riscuri in Romania in acest moment, dar este bine sa fim pregatiti.
  • Am discutat cu ministrul Sanatatii sa urmareasca situatia pacientilor din Colectiv si sa imi transmita constant situatia lor, atat a pacientilor tratati in tara cat si a celor din strainatate. De asemenea, vom lua masurile necesare pentru a acoperui cheltuielile pentru pacientii tratati in UE sau in afara, si sa acoperim orele suplimentare ale medicilor.

Principalele declaratii ale vicepremierului Costin Borc:

  • Am discutat astazi despre constituirea unui grup de lucru interministerial pentru dezvoltare economica si care sa aiba drept scop constituirea unui plan de actiune rapida.
  • Se urmareste cresterea convergentei. Vom identifica resulsele existente (sol, subsol), dar si resursele umane.
  • Vrem ca pe termen relativ scurt sa consolidam increderea in economia romaneasca. Ne intereseaza sprijinirea capitalului romanesc, consolidarea produselor romanesti.
  • Vrem sa dezvoltam resursele umane: dezvoltarea personalului calificat si nu numai.
  • Sunt constrangeri legate de reactiile pietei, constrangeri birocratice la care lucram sa le indepartam, si constrangeri legate de decalajul in zona de cercetare
  • Vrem sa identificam sectoare strategice in care sa incepem aplicarea acestui plan si pe care sa il dam mai departe urmatoarelor guvernari.

Dacian Ciolos:

  • Incepand de luni, purtatorul de cuvant al Guvernului va fi dl Dan Suciu.

Intrebari:

1. O intrebare despre cauzele tragediei de la Colectiv si felul in care guvernul dvs. respecta programul de guvernare. Spuneti ca prima prioritate este un guvern transparent in dialog cu sociatetate. Cum apreciati faptul ca s-au facut spornsorizari de la organele de avizare, precum ISU?

D. Ciolos: Astfel de derapaje cred ca exista nu doar la ISU ci si in alte institutii. Am avut deja discutii cu ministrii. Le-am spus sa ia toate masurile pe care le considera necesare pentru a nu mai avea astfel de situatii. Totodata, am vorbit si despre consolidarea acelor cladiri cu probleme pentru a diminua riscurile ca astfel de accidente sa se intample.

2. Credeti ca publicul are dreptul sa vada cum arata un raport al sponsorizarilor primite de ISU in 2012?

D. Ciolos: In masura in care legea permite, cred ca aceste informatii trebuie sa fie publice. Voi verifica sa vad de ce nu a fost facut public raportul.

Integritatea trebuie sa fie o consecinta a transparentei. Transparenta face parte din integritate. Am cerut acest lucru mai multor institutii.

3. Despre situatia autostrazilor.

D. Ciolos: Este o intrebare care trebuie adresata Ministerului Transportului. O transparentizare va duce si la o mai buna utilizare a fondurilor europene.

4. Sunt bani suficienti in buget pentru a va incadra in deficitul de maxim 3% si pentru a acorda aceste mariri de salarii? Aveti in vedere mari proiecte de infrastructura?

D. Ciolos: Nu am discutat astazi despre aceste lucruri.

Deci, noi am luat un proiect de buget care a fost lasat de fostul guvern in Ministerul Finantelor. In prima sedinta de guvern ministrii au solicitat un timp de ragaz sa-si analizeze prioritatile pentru anul care vine, inclusiv prioritati cu un posibil impact bugetar. Le-am dat termen pana duminica seara sa isi clarifice aceste proiecte cu care vor sa vina in bugetul pentru 2016. Si luni dupa-amiaza vom avea din nou o intalnire informala de guvern aici, la Palatul Victoria, in care doamna ministru de Finante va veni cu o prima analiza a acestor solicitari si a ceea ce era deja prevazut in buget pentru alocarile bugetare pe ministere, acele asa-zise plafoane bugetare pe ministere. O sa vina si aceasta discutie.

Noi ne-am facut un calendar etapizat de discutie pe buget, cu obiectivul de a finaliza si de a adopta acest buget pana in jurul datei de 10 decembrie. Deci, in aceasta prima etapa discutam deocamdata de alocarile bugetare, plafoanele bugetare pe diferitele ministere si apoi o sa discutam si de cifrele, de calculele privind veniturile si vizavi de legislatia deja adoptata si ce putem acoperi

5. Ce faceti cu proiectele promise de V. Ponta, precum legea redeventelor, legea salarizarii?

D. Ciolos: V-am spus, urmeaza sa fie analizate de fiecare minister in parte.