Traian Basescu a cerut premierului Calin Popescu Tariceanu remanierea ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu, si a titularului de la Ministerul Muncii, Paul Pacuraru. Cererea a fost facuta la 29 noiembrie si, potrivit unor surse guvernamentale citate de NewsIn, a fost interpretata la Palatul Victoria drept un semn ca presedintele va aviza inceperea urmaririi penale in cazul celor doi. Basescu va avea dreptul sa dea avizul imediat ce apare in Monitorul oficial decizia Curtii Constitutionale prin care se declara neconstitutionala orice comisie prezidentiala care sa dezbata pe aceasta tema. Decizia a fost trimisa Monitorului Oficial marti, dar nu a fost inca publicata.

Aceleasi surse afirma ca Basescu i-a scris lui Tariceanu ca cei doi ministri aduc prejudicii imaginii guvernului prin suspiciunea care planeaza asupra lor.

Seful statului a facut referire, in documentul trimis premierului, la ordonanta adoptata pe 4 octombrie. "Gestul guvernului pe care il conduceţi a afectat grav credibilitatea actului de justiţie din Romania si proiecteaza o imagine profund negativa a executivului roman in rindul membrilor UE", este de parere Traian Basescu.

El ii cere lui Tariceanu "in virtutea atributiilor constitutionale pe care le am de a veghea la buna functionare a autoritatilor publice", sa-si asume reponsabilitatea situatiei create si sa-i remanieze "urgent" pe Tudor Chiuariu si Paul Pacuraru, "fata de care s-a cerut urmarirea penala pentru fapte de coruptie".

Reactia premierului

Premierul Tariceanu a raspuns inca de acum doua zile scrisorii trimise de presedintele Basescu, care cerea demiterea ministrilor Justitiei si Muncii, sugerand ca nu ii va demite pe Chiuariu si Pacuraru.

"Premierul a trimis raspunsul la scrisoare in data de 4 decembrie si a lasat de inteles, in textul scrisorii, ca nu va da curs solicitarii presedintelui", au declarat surse guvernamentale, citate de NewsIn .

Premierul i-a mai transmis presedintelui, potrivit acelorasi surse, ca acesta are la dispozitie atributiile pe care i le confera Constitutia pentru a lua "o decizie adecvata in astfel de cazuri".