Iohannis: Sper sa avem reforme de substanta in interiorul partidelor, sa primeasca oameni noi, sa promoveze oameni noi

de Red. Stiri     HotNews.ro
Miercuri, 18 noiembrie 2015, 20:25 Actualitate | Politic

Presedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri in Slovacia, referitor la protestele dupa tragedia din Colectiv, ca "oameni care au iesit in strada sa-si spuna pasul, acest fapt este democratic, este legitim, si aceasta voce, de data ceasta, s-a facut auzita si a fost auzita". Iohannis le-a spus romanilor din Slovacia ca "Sper sa avem o intelegere foarte buna a fenomenului in randul partidelor, sa avem reforme de substanta in interiorul partidelor, sa primeasca oameni noi, sa promoveze oameni noi".

"Politica se schimba doar daca se schimba si oamenii care o fac. Nu putem sa-i trimitem pe toti acasa si sa luam pe cine? Politica fara partide nu merge. Dar, aici vad o posibilitate si pentru oameni din generatia voastra sa intre in politica, daca vor sa schimbe ceva... Asta nu inseamna ca ii trimitem acasa pe cei batrani, ca mine, sper. Exista oameni de toata isprava si politicieni de toata isprava, in toate partidele si la toate varstele, dar reinnoirea se face si cu oameni tineri".

Iohannis a anuntat in intalnirea cu romanii din Slovacia ca maine va promulga legea votului prin corespondenta, dupa ce Curtea Constitutionala a respins contestatia depusa de ALDE si UDMR.

Alocuţiunea lui Klaus Iohannis în cadrul întâlnirii cu reprezentanți ai tinerilor profesioniști români care își desfășoară activitatea în regiunea Bratislava (18 noiembrie 2015, sursa: Administratia Prezidentiala)

"Îmi face mare plăcere să fiu cu dumneavoastră astăzi, în această seară, aici, în Bratislava. Este prima mea vizită oficială în Slovacia, de fapt, este prima mea vizită în Slovacia și pot să spun că sunt foarte bucuros că am venit. Sunt oameni primitori, ne-am simțit de la început foarte bine, foarte bine primiți și, atunci, înțeleg mai bine și mai ușor de ce un număr destul de important de tineri români au hotărât să vină aici să își caute de lucru.

Dumneavoastră, cei dintr-un, cum a spus doamna însărcinat cu afaceri, grup de tineri în poziții destul de interesante și de management, și în afaceri, acest grup care s-a adunat, probabil, la întâmplare, ați avut oportunități de a aplica pentru diferite poziții și ați făcut-o. Sincer, mi-ar fi plăcut să aveți aceste poziții acasă, la noi, în România, fiindcă sunteți oameni foarte bine pregătiți, foarte bine cotați pe piața muncii, evident, și cu multă energie, fără energie nu mergi într-o țară străină, să lucrezi acolo. Iată una din problemele grave ale României, pe care sper ca în anii următori să o putem, nu știu dacă o putem rezolva, dar, cu siguranță, ameliora, găsind căi de dezvoltare economică, în așa fel încât aceste poziții să devină atractive și în România. Există sectoare unde deja, în ziua de astăzi, se întâmplă, unde oameni bine pregătiți pot găsi o poziție destul de interesant remunerată și în România, încă relativ puține. Eu îmi doresc o astfel de Românie, în care economia funcționează foarte bine și în care tinerii își găsesc locuri de muncă pe măsura pregătirii și pe măsura așteptării, atunci când vor să câștige.

În afară de această chestiune, am avut o discuție mai interesantă cu doamna însărcinat cu afaceri referitor la vot. Am înțeles că, în mod normal, aici, la Bratislava, votau cam 200-300 de români și data trecută, în noiembrie, au fost cam peste 1500. Se pare că unii dintre ei au votat și cu mine, lucru care, cu siguranță, mă bucură, cunosc datele și mă onorează.

În legătură cu acest vot vreau să spun ceva, ceva de foarte mare actualitate. Încă de la începutul mandatului meu, am spus foarte clar că o astfel de situație, în care românii din Diaspora nu pot vota din motive birocratice, nu vreau să mai avem niciodată, este inadmisibil. Sigur, toată lumea are dreptul la vot, dar, ca să fie un drept, trebuie să existe și posibilitatea practică de a-și exercita acest drept, ori această posibilitate nu a existat peste tot. Știți bine că au fost atunci adevărate revolte în zonele ambasadelor, consulatelor, cu incidente incredibile, care nu ar fi avut ce să caute în aceste zone. De atunci, am spus că vreau altă legislație, îmi doresc o lege care să permită și forme alternative de vot, este ceea ce se numește generic „votul prin corespondență”. Partidele au înţeles acest lucru, s-a început lucrul la o lege a votului prin corespondenţă, la început mai mult declarativ, dar pe urmă chiar s-au apucat de treabă şi în sesiunea de toamnă Parlamentul a lucrat foarte serios şi a finalizat o lege. O lege care, sigur, este un prim pas spre votul prin corespondenţă. Legea prevede că se foloseşte acum, la alegerile parlamentare, dar, cu siguranţă, dacă rezultatul e bun şi dacă se vede că procedura e fezabilă, se va schimba legea, în acest fel să se poată vota la toate alegerile naţionale, nu locale că acolo nu ar avea mult rost. Această lege şi-a găsit repede contestatarii, tot parlamentari, lucru absolut democratic. Este dreptul lor constituţional, dacă nu sunt mulţumiţi de un vot dat de o majoritate să solicite o opinie Curţii Constituţionale. Acest lucru a fost făcut, chiar două grupuri s-au găsit de astfel de contestatari, un grup în Senat, unul în Camera Deputaţilor. Una peste alta, astăzi Curtea Constituţională a analizat aceste contestaţii şi le-a găsit neîntemeiate. Deci, Legea este promulgabilă. Se va întoarce la mine şi dacă procedura birocratică se poate face repede pot să vă spun că mâine după-amiază, când mă întorc la Bucureşti, voi promulga această lege, care deschide, iată, o nouă posibilitate de vot pentru românii din Diaspora. Mi se pare un progres notabil, un lucru pe care mi l-am dorit, m-am adresat în repetate rânduri partidelor, Parlamentului, pentru a-i ruga să progreseze în această chestiune. Iată că se face!

Şi în fine, nu pot să îmi închei intervenția fără să menționez situaţia în care se află acum România din punct de vedere, dacă pot să mă exprim aşa, socio-politic - fiindcă este mult dincolo de politic şi nu este doar social. Am avut tragedia noastră, după aceea au avut francezii tragedia lor, dar imediat după tragedia de la Clubul Colectiv lumea a ieşit în stradă şi doar la început au ieşit în stradă fiindcă s-au manifestat împotriva Guvernului foarte puternic, după scurt timp aceste manifestări au fost împotriva politicienilor, lucru care a dat multora de gândit și nu vreau să intru în detalii legate de constituirea guvernului independent, care s-a finalizat aseară, cunoașteți aceste lucruri. Vreau doar să spun că faptul acesta, oameni care au ieșit în stradă să-și spună păsul, acest fapt este democratic, este legitim, și această voce, de data ceasta, s-a făcut auzită și a fost auzită. Sper să avem o înțelegere foarte bună a fenomenului în rândul partidelor, să avem reforme de substanță în interiorul partidelor, să primească oameni noi, să promoveze oameni noi. Politica se schimbă doar dacă se schimbă și oamenii care o fac. Nu putem să-i trimitem pe toți acasă și să luăm pe cine? Politică fără partide nu merge. Dar, aici văd o posibilitate și pentru oameni din generația voastră să intre în politică, dacă vor să schimbe ceva. Acum, nu cred că cineva din Bratislava merge la București să intre într-un partid, dar poate vorbiți cu prieteni, cu colegi de acasă, poate vă întreabă ce părere aveți și poate îi sfătuiți să încerce, ar fi un lucru important. Dacă vrem altfel de politică, trebuie să avem și oameni noi. Asta nu înseamnă că îi trimitem acasă pe cei bătrâni, ca mine, sper. Există oameni de toată isprava și politicieni de toată isprava, în toate partidele și la toate vârstele, dar reînnoirea se face și cu oameni tineri.

În acest sens, vă mulțumesc, îmi pare bine că ne-am întâlnit aici! Vă doresc în continuare succes în carieră și, dacă vreți, reveniți acasă!"
Material sustinut de Julius Meinl

Ce-am pierdut? Fericirea. Cantările unei lumi dispărute vin de la formația Trei Parale. Vezi partea a doua și țitera

Am pierdut totul, Fericirea, mai ales. Cred cei de la "Trei parale". O spun ei, cei care sunt în preajma fericirii mereu. Ce-ți trebuie altceva mai mult decât să știi să cânți, de la țițeră la fluier. Să culegi cântece de la țărani. Cu care te împrietenești, fluierând, culegând mere, cosind fân. De ce nu, să ai chef, la nunți și botezuri. VIDEOinterviu cu formația Trei Parale.

1388 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  Speranta ??? De cati bani ? (Miercuri, 18 noiembrie 2015, 20:39)

  gigiN [utilizator]

  Avem de 26 de ani,dar doar cu ea am ramas.Cred ca nici psd,nici pnl nu se pot reforma din interior.
  • 0 (6 voturi)    
   Se poate! (Miercuri, 18 noiembrie 2015, 23:12)

   EdwardEugene [utilizator] i-a raspuns lui gigiN

   Miscarea Populara are peste 80% oameni noi. Si tot atatia care n-au mai facut politica.
   • +1 (1 vot)    
    Da, dar (Joi, 19 noiembrie 2015, 1:39)

    RantCasey [utilizator] i-a raspuns lui EdwardEugene

    ce oameni se inscriu intr-un partid al carui presedintele face din ce in ce mai multe declaratii anti-justitie, anti-UE, in general anti-occidentale?
 • +1 (3 voturi)    
  Ce oameni de isprava sunt in P$D? (Miercuri, 18 noiembrie 2015, 20:50)

  obosit [utilizator]

  Ce oameni de isprava pot fi intr-un partid conceput sa fure si sa manipuleze?

  PNL sunt niste lasi si hoti, merg cu P$D in frunte ca sa nu-si asume vreodata raspunderea pentru vreo decizie.

  UNPR e un partid total lipsit de valori, creat pentru ca niste creaturi ca Oprea sa stoarca bani de la stat si sa se lafaie prin limuzine, cu coloana lui oficiala cu tot.

  ALDE e inventia lui Tariceanu, un mincinos notoriu si un dependent de ciolan. Daca n-ar fi in politica ar muri de foame.

  PMP e creatia lui Basescu, avem niste sperante pentru PMP, dar fiindca Udrea e abonata la DNA si stie unde sunt ingropate cadavrele lui Basescu, si acest partid e compromis.

  P$D-PNL-UNPR-ALDE-PMP, toti o apa si un pamant, lasi, hoti, mincinosi cu experienta, tradatori si aroganti.

  Partidele astea sunt irecuperabile.
  • +1 (3 voturi)    
   Tu esti Prolibertate? (Miercuri, 18 noiembrie 2015, 23:31)

   EdwardEugene [utilizator] i-a raspuns lui obosit

   Poate proprostie. MP are 80% oameni tineri si tot atatia care n-a mai facut politica. Dar cum e ordin de la partid, tu o dai inainte cu Udrea. Ca la Antena 3!
   • 0 (0 voturi)    
    Si atunci de ce nu se dezice Basescu de Udrea? (Joi, 19 noiembrie 2015, 8:41)

    obosit [utilizator] i-a raspuns lui EdwardEugene

    Tu vorbesti de Antena3? Dupa ce Basescu a inceput sa atace justitia laolalta cu ceilalti politruci?

    Basescu are capital politic 0 acum. Inainte sa ajunga DNA la Udrea, Basescu era vazut ca marele aparator al justitiei, dar acum?

    Ha, rade ciob de oala sparta!
 • +2 (2 voturi)    
  ! (Miercuri, 18 noiembrie 2015, 20:55)

  Kpriciu [utilizator]

  La fel cum face si PNL, l-a primit pe vechiul PDL-ist, mircia gutau, fost puscarias, pentru fapte de coruptie, si iata-l "noul om" in pnl. Ce mai promovare!
 • 0 (0 voturi)    
  oameni noi...cu bani sau fara?? (Miercuri, 18 noiembrie 2015, 23:24)

  User2 [anonim]

  ca partidele au nevoie de bani. Si cei care au bani de ce ar intra in politica - nu cumva sa faca alti bani??
  Cei fara bani...trebuie sa convingeti oameni eminenti (ex. Funeriu) sa vi se alature. Si daca se poate (oare chiar se poate la noi??) fara pile/vecini (ex. dra "Usturoi" cu vila la Cornu)/familie/nasi, etc.
 • 0 (0 voturi)    
  ha! (Miercuri, 18 noiembrie 2015, 23:38)

  I [utilizator]

  sa te bazezi pe speranta este o prostie. Acest guvern nu va avea viata lunga daca chiar o sa faca reforme. Singurul lucru bun care ar putea iesi este daca in acest timp Ciolos isi face partid sau adereaza la un partid care sa castige viitoarele alegeri.
 • +1 (1 vot)    
  Reforma, fie ! da' sa nu se schimbe nimic! (Joi, 19 noiembrie 2015, 0:19)

  ardeleanu_ion123 [anonim]

  Herr praesident, asa ca de la ardelean la sas, sa stitz ca singura reforma a partidelor e aia cu dungi verticale. sau erau orizontale???


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version