Propunerea legislativa a senatorului UNPR Marian Vasiliev care obliga supermarketurile sa doneze produsele alimentare aflate aproape de data expirarii a fost adoptata miercuri de Senat, in calitate de prima camera sesizata. Donatiile trebuie facute catre organizatiile umanitare sau asociatiile de protectia a animalelor.

Proiectul a primit 60 voturi "pentru" - dintre care 52 apartinand grupul parlamentar PSD, 38 de voturi "impotriva" - 28 de liberali, si o abtinere.

Textul proiectului legislativ:

  • Art. 1: Se interzice tuturor agentilor economici, care desfasoara activitati de comert cu produse alimentare, aruncarea acestora la expirarea termenului de folosinta.
  • Art. 2: Agentii economici care opereaza spatii comerciale cu suprafata de peste 400 metri patrati, cu destinatia vanzare de produse alimentare, vor incheia un contract cu o organizatie umanitara inregistrata legal sau cu o asociatie de protectia animalelor, dupa caz, in vederea donarii produselor alimentare aflate aproape de data expirarii, intr-un termen rezonabil astfel incat acestea sa poata fi utilizate.
  • Art. 3: Nerespectarea prevederilor articolelor 1 si 2 se sanctioneaza cu amenda de 15.000 lei.

"Romania risipeste anual cinci milioane de tone de alimente! Pentru reducerea acestui fenomen cu caracter economic si social nociv este necesara mobilizarea intregii societati prin constientizare, preventie si educatie, cat si prin norme legislative. De multe ori o politica restrictiva a marilor lanturi comerciale duce la imposibilitatea producatorilor de a vinde marfa, deci la risipa. Incurajarea donarii de alimente, prin legislatie, de catre magazinele alimentare este una din metodele care poate diminua acest fenomen" sustine initiatorul in expunerea de motive, potrivit Agerpres.

Legea are caracter ordinar iar Camera Deputatilor este decizionala.