Plenul Senatului a avut pe ordinea de zi proiectul de lege pentru aprobarea acestei ordonante, cu raport de respingere de la comisiile de fond, insa senatorii au votat, la propunerea lui Serban Nicolae (PSD), modificarea acesteia direct intr-un proiect de lege de respingere, printr-un amendament, plus un amendament prin care se precizeaza ca in urma acestei legi indemnizatiile demnitarilor revin la cele anterioare, si anume cele prevazute prin Ordonanta 10/2008 (vezi aici acest text si anexele unde sunt precizate indemnizatiile).
Ordonanta este astfel respinsa, insa nu definitiv, intrucat Camera Deputatilor este cea decizionala.
- Vezi aici si atasat textul Ordonantei plus anexa cu valoare indemnizatiilor brute
- Citeste si: Cine a pornit, cum a evoluat si cine a mai sustinut majorarea salariilor demnitarilor. Ponta a uitat un lung sir de declaratii
Dupa ce ordonanta a intrat in vigoare, PNL a anuntat ca o va respinge in parlament. Atat liberalii cat si PSD au anuntat ca aceste cresteri de salarii pentru demnitari trebuie avute in vedere in proiectul legii salarizarii unitare. Problema e ca proiectul legii salarizarii unitare nu a mai fost realizat de Guvernul Ponta, iar demnitarii romani raman cu unele dintre cele mai mici salarii din Europa. Nivelul extrem de scazut al salariilor este unul dintre motivele pentru care mai multi functionari europeni au refuzat sa isi paraseasca, fie si temporar, posturile din Comisia Europeana pentru a deveni ministri in guvernul Ciolos.
Indemnizatiile brute prevazute in aceasta ordonanta:
- Presedintele Romaniei - 21,540
- Presedintele Senatului, presedintle Camerei Deputatilor - 21,540
- Vicepresedintii Senatului si Camerei Deputatilor - 19,055
- Secretarii si Chestorii Senatului si Camerei - 19,055
- Prim-ministru - 21,540
- Viceprim-ministru - 20,000
- Ministru - 19,055
- Ministru delegat - 19,055
- Consilier prezidential - 19,055
- Secretar general al Guvernului - 19,055
- Sef Cancelarie - 19,055
- Avocatul Poporului - 19,055
- Presedintele Consiliului Legislativ - 19,055
- Presedinte Curte de Conturi - 19,055
- Directorii SRI, SIE, SPP, STS - 19,055
Ce spunea Oprea la acea vreme:
"Este vorba de salariile presedintelui, primului-ministru, ministrilor, ale sefilor celor doua camere, ale conducatorilor serviciilor de informatii etc. In total sunt vizat 48 de functii de aceasta ordonanta", a spus Gabriel Oprea. Cele mai mari salarii le vor avea presedintele Romaniei, presedintele Inaltei Curti, primul ministru si presedintii celor doua camere, a precizat Oprea.
"Sunt doua motive pentru care am facut acest anunt. In primul rand, pana la finalul acestui an vom avea cresteri de salarii in tot sistemul public. In al doilea rand, din ratiuni de transparenta, pentru a nu exista nicio suspiciune," a spus Oprea, care a subliniat ca “isi asuma corectitudinea” actului normativ.
"Nu este posibil ca un presedinte sa primeasca la sfarsitul lunii doar 1500 de euro", a declarat premierul interimar, care a argumentat si ca "am avut ministri cu salarii mai mici decat subordonatii lor".
"Am incercat ca echilibrul puterilor in stat sa se reflecte si la nivelul salariilor", a spus Oprea, aratand ca in justitie salariile sunt mult mai mari ca in restul institutiilor si ca poate din acest motiv justitia performeaza atat de bine.
Majorarea este fireasca pentru ca este corelata cu cresterea economica datorata masurilor pe care le-a luat Guvernul Romaniei, a mai argumentat acesta.
"Peste tot in lume salariile mici genereaza coruptie" a mai afirmat Oprea.
noi parca vrem sa schimbam asta, nu?
Ce fac ei atat de deosebit?
Atatia altii, din invatamant, cultura, spitale etc o duc rau, chiar rau, cu salarii de ordinul a 1000 ron, nu 20000...
Eu lucrez la privat, dar nu pretind ca asta este vreun merit si nici nu ma simt superior vreunui angajat la stat, doar pentru ca angajatorii nostri sunt diferiti.
Atatia altii de care zici tu, nu zic ca nu merita salarii mai mari, dar nu sunt bani pentru ei. Prin imbunatatirea actului de guvernare/administrare al statului la nivel inalt, statul va ajunge mai repede in pozitia de a plati salarii mai mari tuturor bugetarilor. Sigur ca daca ne cramponam in retorica asta proletara totul se va intampla cu viteza melcului.
Vrei sa platesti un primar cu 1000 eur pe luna si in acelasi timp speri sa fie integru. Atunci spera mult si bine. Un functionar public obisnuit nu trece prin camapnie electorala, nu e ales, deci e normal sa fie diferenta mare intre salariul lui si al primarului. Functionarul isi va pastra jobul si daca primarul isi pierde functia.
1. Salariile demnitarilor -> Normal ca demnitarii trebuie sa aiba salar mai mare fiindca pentru 1500 de euro eu unul n-as accepta jobul de presedinte (financiar vorbind). 20.000 ron e ok poate ar merge si 30k, 40k ron.
2. Demnitarii nu-si fac treaba -> Asta e alta problema si trebuie rezolvata prin alte masuri dar nu asta e subiectul articolului.
3. Cine zice -> Faptul ca Oprea zice ceva si faptul ca Oprea ar fi corupt sau raufacator, asta nu insemna ca ce zice e rau (sofism clar).
Multi de aici comiteti erori grave de logica si va certati degeaba. Mai bine scrieti solutii nu va certati aiurea!
Adevărul” a comparat raportul dintre salariile primilor demnitari din mai multe ţări europene cu salariile medii pe economie din respectivele ţări. Cu noile salarii aprobate pentru o serie de demnitari, România se plasează de departe pe primul loc în ceea ce priveşte discrepanţa dintre veniturile elitei şi ale cetăţeanului de rând.
Mai vrei, iti mai dau. Pina atunci lasa gargara ieftina si lectiile de logica.