Parlamentul a votat guvernul tehnocrat. Dacian Ciolos: Prin votul de investitura se face un transfer de legitimitate democratica acum si aici. Acest guvern nu poate sa fie altfel decat si al dumnevoastra

de Iulia Rosca     HotNews.ro
Marţi, 17 noiembrie 2015, 12:59 Actualitate | Politic


Dacian Ciolos
Foto: Facebook - Dacian Ciolos
Guvernul format din tehnocrati condus de Dacian Ciolos a primit marti votul de investitura din partea Parlamentului. Noul Guvern a primit 389 de voturi "pentru" si 115 "impotriva", in conditiile in care toate partidele exceptand ALDE, condus de Calin Popescu Tariceanu, au anuntat ca vor vota pentru acest nou executiv.

Ciolos a insistat in discursurile sale ca isi doreste ca guvernarea sa fie deschisa catre societatea civila in incercarea de a recastiga increderea cetatenilor, precizand insa ca va avea un dialog permanent si deschis si cu parlamentul.

 • "Ne vom concentra pe recastigarea increderii cetatenilor. Nu cred intr-o democratie in care cetatenii nu cred si nu se regasesc. Ei isi exprima opinia odata la cinci ani (sic!) la alegeri, dar cred ca putem face mai mult. Sa deschidem actul guvernamental."
In discursul sau, liderul PSD Liviu Dragnea l-a avertizat pe Ciolos ca nu ii va acorda un "cec in alb" si ca nu va ezita sa il "concedieze" daca nu respecta conditiile impuse de PSD: precum continuarea masurilor incepute de guvernul Ponta si organizarea corecta a alegerilor.

De partea cealalta, copresedintii PNL Alina Gorghiu si Vasile Blaga l-au asigurat pe Ciolos ca va avea sustinerea liberalilor de-a lungul mandatului, insa ca il vor critica daca se impune.  "Îl vom sprijini  în parcursul său viitor pe tot ce înseamnă măsuri în folosul românilor, proiecte majore de reformă făcute temeinic și profesionist, măsuri de centru-dreapta care se regăsesc în programul nostru, măsuri de combatere a corupției și pentru întărirea statului de drept" a declarat Blaga.

Tariceanu, care a recurs la aceleasi teme in discursul privind atacul la democratie, binomul SRI-DNA si abuzurile din justitie, a concluzionat simplu: Tehnocratia ucide democratia" si a anuntat ca nu il voteaza. Amintim ca Ciolos a fost ministru in guvernul Tariceanu.

 • Plenul reunit al celor doua camere ale parlamentului a inceput in jurul orei 12.50, fiind nevoie ca inainte sa fie audiata propunerea venita abia dimineata pentru portofoliul de la Justitie - Raluca Pruna, dupa ce premierul desemnat a anuntat in cursul noptii ca o retrage pe Cristina Guseth, propunerea initiala, in urma slabei prestatii de la audierile de luni din cadrul comisiilor de specialitate.
 • Tot marti dimineata a fost audiat si Vasile Dincu, ministrul Dezvoltarii Regionale, care luni nu s-a putut prezenta la audieri intrucat i s-a facut rau.
 • Cei doi au primit avize favorabile.

Lista completa a Guvernului Ciolos:

- Costin Grigore Borc, vicepremier, ministru al Economiei
- Vasile Dancu, vicepremier si ministru al Dezvoltarii si Administratiei.
- Lazar Comanescu, ministru Afaceri Externe.
- Mihnea Motoc, ministrul Apararii Nationale.
- Petre Toba, ministrul Afacerilor Interne.
- Anca Paliu Dragu, ministerul Finantelor.
- Raluca Pruna, ministrul Justitiei
- Dan Marian Costescu, ministrul Transporturilor
- Adrian Curaj, ministrul Educatiei si Cercetarii
- Claudia Ana Moarcas, Ministerul Muncii.
- Patriciu Achimas-Cadariu, ministerul Sanatatii
- Achim Irimescu, ministerul Agriculturii
- Victor Vlad Grigorescu, ministerul Energiei.
- Aura Raducu la ministerul Fondurilor Europene.
- Cristiana Pasca Palmer, ministerul Mediului.
- Marius Raul Bostan, Ministerul Comunicatiilor.
- Vlad Alexandrescu, ministerul Culturii.
- Elisabeta Lipa la Ministerul Tineretului.
- Ministru delegat pentru consultare publica si dialog social: Violeta Alexandru
- Seful cancelarului premierului, Ioan Dragos Tudorache
- Dan Stoenescu - ministru delegat pentru Romanii de pretutindeni.
- Ciprian Bucur, ministru delegat pentru relatia cu Parlamentul.


Vezi desfasurarea LIVETEXT a sedintei Parlamentului:

15.50: Dacian Ciolos, la finalul sedintei:
"Consider prin acest vot ca ati inteles si ati acceptat ceea ce ne-am propus sa facem. Consider ca ati acceptat deschiderea pe care am oferit-o pentru a face ca aceasta legitimitate sa se transforme in eficienta si in rezultate bune care sa redea increderea oamenilor ca guvernul este pentru cetateni. Veti avea in guvern un partener permanent si deschis."

15:39
Guvernul a primit votul de investitura: 389 de voturi pentru, 115 impotriva si doua voturi nule (surse)

15.28
S-a incheiat votul

15.25
Gabriel Oprea a venit si a votat. El i-a strans apoi mana lui Ciolos, s-a salutat cu cativa senatori si a plecat din sala repede.

15.15
Incepe votul senatorilor.

14.48:
Incepe votul, cu deputatii.

14.44:
Dezbaterile s-au incheiat. Zgonea explica procedura votului cu secret cu bile care va fi intrebuintat: bila alba in urna alba si bila neagra in urna neagra inseamna vot "pentru", bila alba in urna neagra si bila neagra in urna alba este vot "impotriva".

Un senator ridica problema abtinerii in cadrul votului cu bile. Zgonea explica faptul ca exista vot nul, nu abtinere, care se exprima prin ambele bile in urna neagra.

14.36: Dacian Ciolos:

 • Multumesc pentru aceasta dezbatere, nu doar pentru cuvintele de apreciere ci si pentru exprimarea clara a asteptarilor.
 • Accest guvern tehnocrat nu are obiectiv politic mai important decat sa vada democratia intarita in Romania (aplauze - n.r.)
 • Departe de noi de a ne exercita atributiile altfel decat pt a sprijini si intari democratia.
 • Ne vom concentra pe recastigarea increderii cetatenilor. Nu cred intr-o democratie in care cetatenii nu cred si nu se regasesc. Ei isi exprima opinia odata la cinci ani la alegeri, dar cred ca putem face mai mult. Sa deschidem actul guvernamental.
 • Si nu pentru ca societatea civila ar fi opusul parlamentului.
 • Cred ca si pe parcursul celor cinci ani de mandat putem fi receptivi.
 • Nu cred ca democratia este slabita prin acest guvern, ci ca poate fi intarita.
 • Partidele pot profita de acest guvern pentru a eficientiza administratia, pentru a recastiga increderea romanilor si va asigur ca guvernul va fi un partener deschis.
 • Suntem constienti ca neavand un partener permanent va fi nevoie sa avem un dialog permanent cu dvs.
 • Am inceput deja acest dialog.
 • Legat de depolitizare: ceea ce e bun sigura ca trebuie mentinut, iar depolitizarea se va face ca o consecinta a cresterii eficientei adminitratiei. De asta are nevoie si politicul si societatea.
 • Nu exista in programul de guvernare masuri anticonstitutinale. Acest guvern se va ghida dupa Constitutie.
 • Programul contine masuri esentiale, dar am evitat sa creem un document stufos doar de dragul de a avea multe pagini.
 • Legat de legitmitatea acestui parlament - din punctul meu de vedere, prin votul de investitura se face un transfer de legitimitate democratica acum si aici. Acest guvern nu poate sa fie altfel decat si al dvs, in masura in care vi-l asumati.
 • In actul de guvernare curent guvernul vrea sa deschida dialogul cu societatea pentru a intari actul guvernamental pentru ca avem nevoie de incredere, cel mai mult in aceasta perioada.
 • Am pierdut foarte mult increderea in noi. Vedem cata multa energie putem consuma in a protesta.
 • Guvernul poate orienta aceasta energie a protestului intr-o energie a constructiei.
14.35: Cristiana Anghel vrea sa ia cuvantul. "Astazi sunt imbracata in negru pentru inmomantam suveranitatea acestui popor. Ar fi trebuit sa ne adunam sa votam suspendearea presedintelui".

14.24: Vasile Blaga:
 • Astăzi suntem în fața unui nou început.
 • Avem în față o echipă condusă de un premier desemnat pe care-l știm cu toții ca un om serios, competent și cumpătat, dl Dacian Cioloș.
 • Membrii Guvernului sunt, în marea lor majoritate, oameni tineri.
 • E un guvern tehnocrat, dar să fim corecți, nu e format  sută la sută din oameni care nu au avut de-a face  vreodată cu politica și partidele.
 • De exemplu domnul Dâncu, cu toată simpatia de la ardelean la ardelean, a avut un parcurs politic și profesional strâns legat de PSD și de lideri marcanți ai acestui partid.  E cazul și altor colegi de bancă guvernamentală ai dlui Dâncu, care, la un moment dat, au fost țărăniști implicați foarte activ în viața politică în anii 90 și care, după aceea, au avut cariere respectabile de tehnicieni și manageri.
 • Pe ansamblu, avem o echipă guvernamentală cu atuurile prospețimii, competenței și cu o viziune modernă și pro-occidentală.
 • Dacă va primi votul dumneavoastră - și sunt convins că-l va primi - Guvernul Cioloș  va  avea  toate atribuțiile și toate responsabilitățile unui guvern învestit constituțional de Parlament.
 • Însă va avea în față mari provocări și responsabilități.
 • Guvernul Cioloș va trebui, în același timp, să repare, să administreze și să construiască.
 • Nu este un guvern-pelerină pentru vreme rea. Nu este nici un guvern pe care politicienii să-l folosească drept scuză sau țap ispășitor.
 • Pe de altă parte, executivul condus de dl Cioloș nu va înlocui – și nici n-are cum într-o democrație  – partidele, politicul și Parlamentul. Dar are datoria să colaboreze cu ele.  Și mă bucur că  premierul desemnat a arătat deja deschidere pe parcursul consultărilor pentru formarea acestui nou guvern.
 • Așadar, va fi un guvern  tehnocrat  menit nu doar să închidă criza politică generată de fostul Guvern Ponta, ci și să înceapă  implementarea unor reforme importante, ratate, compromise sau ignorate de executivul precedent. 
 • Provocarea cea mai importantă pentru noul guvern va fi să facă pași concreți și semnificativi  către România lucrului bine făcut.
 • În acest sens, dl Cioloș și echipa sa vor fi în parteneriat cu noi, Partidul Național Liberal.
 • Mă bucur, iarăși, că noul guvern a preluat în programul său atât puncte importante din programul PNL de guvernare, cât și din programul cu care  Klaus Iohannis a câștigat alegerile prezedențiale.
 • Spuneam că  noul premier și colegii săi vor trebui să repare ceea ce a stricat și a făcut prost guvernarea Ponta. Și sunt destule lucruri de pus la punct, începând cu starea jalnică a investițiilor publice, a infrastructurii, cu absorbția catastrofală a fondurilor europene, cu  crearea de locuri de muncă reale.
 • Înainte însă de a repara și construi, trebuie să știi exact pe ce stai.
 • Partidul Social Democrat s-a ridicat de la masa guvernării centrale fără să facă decontul. E ca și cum niște băieți veseli și fără griji s-au ridicat de la masa unui local de lux fără plătească, după ce au consumat și benchetuit din abundență.
 • Astăzi, constatăm că, după o scurtă perioadă de buimăceală, dl Dragnea și PSD nu numai că nu au decența să-și recunoască erorile, dar au început iarăși să înalțe ode mincinoase la adresa guvernării Ponta pe care au girat-o și din care au făcut parte.
 • PNL consideră că este absolut necesar un decont oficial al guvernării Ponta.  Nu pe vorbe, ci pe analize neutre, concrete și corecte. Trebuie să știm cum stăm exact, dincolo de minciuna propagandistică a PSD, dincolo de miile de minciuni rostite zilnic de Victor Ponta pe parcursul guvernării sale.
 • E o condiție preliminară pentru o bună guvernare. Și în primul rând pentru un buget 2016 realist, care să asigure o dezvoltare sănătoasă a economiei.
 • Aici nu e vorba de placa uzată a ”dezastruoasei moșteniri”. E o cerință de minim bun-simț după ce fosta guvernare Ponta a făcut din minciună principala ei politică.
 • De exemplu, ar fi bine să aflăm cum s-au repartizat administrațiilor locale – pe ce criterii –  peste 2 miliarde de euro doar în ultimele săptămâni ale guvernării Ponta.
 • De asemenea, PNL consideră că Guvernul Cioloș  are și oportunitatea, care nu trebuie ratată : să înceapă depolitizarea administrației, a funcțiilor publice.
 • Toată clasa politică este responsabilă de politizarea  aparatului administrativ. În ultimii ani însă, PSD și guvernarea sa au dus la politizare, cu o clientelă incompetentă și rapace.
 • Tocmai pentru că este un guvern tehnocrat și fără obligații politice, executivul Cioloș are șansa să înceapă o depolitizare reală, bazată strict pe competențe. Fără depolitizare, descentralizarea și reorganizarea adinistrativ-teritorială vor fi foarte greu, dacă nu imposibil de realizat.
 • Ca să fim cât se poate de clari: PNL nu pune nicio condiție pentru oamenii săi!
 • Nu dorim să ne așezăm oamenii noștri în locul pesediștilor după  practicile de până acum.
 • Dar nici nu putem să acceptm strigătele ipocrite ale liderilor PSD că prin depolitizare s-ar destabiliza administrația și s-ar face epurări.
 • Credem că  a venit momentul zero. Sunt convins că Guvernul Cioloș va face pași concreți în direcția depolitizării, într-o manieră înțeleaptă și pe criterii stricte de competență.
 • Nu în ultimul rând, guvernarea Cioloș va avea misiunea să organizeze alegeri  locale și parlamentare corecte anul viitor. Corecte înseamnă, printre altele, fără utilizarea discreționară și netrasparentă a fondurilor pentru administrațiile locale, așa cum s-a întâmplat pe vremea domnilor Ponta și Dragnea.
 • PNL consideră că una din primele măsuri pe care trebuie să le ia noua conducere a Ministerului Dezvoltării este eliminarea practicii alocării resurselor prin simplu ordin de ministru.  Să nu se mai aloce fonduri  prin ordine de ministru, ci doar prin hotărâri de guvern, transparente!
 • PNL a înțeles și respectă mesajele  românilor revoltați de tragedia teribilă de la clubul "Colectiv".
 • Drama cumplită de la clubul Colectiv ne-a arătat tuturor, politicienilor în primul rând, unde duc lucrurile prost făcute, iresponsabilitatea, neaplicarea legilor și a regulilor, corupția, incompetența și mentalitatea lui ”lasă că merge și așa”.
 • PNL a înțeles că e nevoie de o  perioadă de reconstrucție și recredibilizare a clasei politice și a partidelor. Fiți convinși că partidul, aflat în plin proces de construcție internă, pune pe primul loc competența, integritarea, echilibrul și solidaritatea între generații.
 • În acest context politic, majoritatea partidelor reprezentate în Parlament  au fost de acord ca un guvern de tehnocrați să gestioneze guvernarea țării până la alegerile parlamentare  de anul viitor.
 • Noi am fi dorit alegeri anticipate care să  le dea românilor ocazia să se pronunțe și să ofere mai repede o soluție de fond, care să reprezinte voința lor. Votul direct este cel mai clar și legitim verdict al românilor.
 • Nu am reușit să vă convingem însă, dar asta nu înseamnă ce ne retragem sau că fugim de asumarea răspunderii politice în viitor.
 • Guvernul Cioloș va fi sustinut parlamentar  și politic de PNL. Și, atenție, eu nu știu ca vreunul dintre miniștrii noului cabinet să fi fost vreodată membru al PNL sau al fostelor PNL și PDL.
 • Noi, PNL, suntem singurii care declarăm deschis că sprijinim acest guvern pe tot parcursul mandatului său. Nu doar că îi dăm votul de învestitură. Îl vom sprijini  în parcursul său viitor pe tot ce înseamnă măsuri în folosul românilor, proiecte majore de reformă făcute temeinic și profesionist, măsuri de centru-dreapta care se regăsesc în programul nostru, măsuri de combatere a corupției și pentru întărirea statului de drept.
 • Tot ce dorim este să fim consultați și informați în prealabil.
 • Cine crede că PNL e bun doar să dea cecuri în alb dar, în schimb, să primească dispreț și aroganțe, să i se vorbească din vârful buzelor, se înșeală. De aceea apreciez cu atât mai mult  atitudinea deschisă și mesajul de colaborare și dialog ale premierului desemnat, Dacian Cioloș.
 • PNL nu va fi nici supervizorul, nici cenzorul viitorului guvern, nici remorca sa, ci partenerul său.
 • Este important  ca apele să se limpezească și ipocrizia să fie data la o parte cât mai rapid și din sala asta.  Celelalte partide parlamentare ar trebui să-și asume fără echivoc poziția față de Guvernul Cioloș, după învestirea sa de către Parlament. Nu toată lumea poate fi  în opoziție, după cum nu toată lumea poate fi la putere.
 • PNL consideră că premierul desemnat Cioloș și echipa sa au atuurile competenței, seriozității, credibilității și  pe acela al unui solid program de guvernare. De aceea PNL îi va da votul său de încredere și îi urează mult succes!

14:21 Zgonea, care prezideaza sedinta, are un ciocan de lemn cu un suport si un clopotel cu care atentioneaza deputatii care depasesc timpul. S-a apelat la aceasta solutie cel mai probabil pentru ca sistemul electronic al salii de plen nu functioneaza si urmeaza sa fie inlocuit.

In plen, nimeni nu pare sa il asculte pe Voichitoiu, deputatii ies sau intra din sala, formeaza grupulete langa banci, discutand intre ei.

14.15
Senatorul UNPR Haralambie Vochitoiu anunta sustinerea pentru guvernul Ciolos. Gabriel Oprea nu este prezent.

14.10:
PMP nu voteaza guvernul, anunta deputat Mihaela Stroe.

14.04: Vorbeste liderul minoritatilor, Varujan Pambuccian.

13.57: Vorbeste Kelemen Hunor, presedintele UDMR:

 • Vom fi de acord cu investirea acestui guvern. Este un program de guvernare extrem de scurt dar clar.
 • Avem noroc cu CV-ul catorva ministri.
 • Asptam de la dvs un dialog constant.

13.42: Calin Popescu Tariceanu:
 • PSD ramane la putere, si PNL isi manifesta intentia de a fi critic la adresa guvernului deci in opozitie. Aproape nu s-a schimbat nimic.
 • Am fost avertizat ca ar fi bine sa renunt la anumite teme care deranjeaza anumite institutii.
 • Va bucurati de aprecierea mea si nu ma idnoiesc de bunele dvs intentii si de buna dvs. credinta. Persoana dvs impreuna cu reputatia si prestigiul este parte a unul plan elaborat in urma cu un ansi care si-a propus sa indeparteze un guvern ales legitim.
 • Acest plan implica insistutii ale statului care rumareste anihilarea statului de drept. Scopul final este schimbarea de paradigma. Adica schimbarea regimului politic democratic.
 • ACest plan care se executa sub privirea ingaduitoare a presedintelui Romaniei, daca nu mai mult. Preuspune subordonarea justitiei si investirea "guvernlui meu", cunoasteti sintagma.
 • veti constata ca marja dvs de manevra va fi incorsetata.
 • Am obligatia in calitate de pres al Senatului sa lupt impotriva acestui plan.
 • Cred ca dupa perioada in care ati lucrat in strainatate sunteti pe cale sa intrati intr-un joc ale carui reguli si consecinte nu le cunoasteti inca.
 • In Romania s-a constituit in afara Constitutiei un cartel neconstitutional netrnasparent cunoscut ca binomul SRI-DNA.
 • In Romania DNA ancheteaza oportunitea deciziilor luate de parlamentari.
 • Inspectia Judiciara cenzureaza afirmatiile critice ale unor decidenti.
 • Tariceanu face din nou referire la Cazul Rarinca.
 • Romania este departe de a fi un stat de drept.
 • Criza politica a fost generata de refuzul principalelor partide de a isi asuma guvernarea. PNL a cerut fara temei dizolvarea parlamentului.
 • Discursul presedintelui se arata a fi unul nedemocratic.
 • Am vazut ca va asumati trei masur guvernamentale ce exced cadrul constitutional. Nu stiu cum veti proceda.
 • Tehnocratia ucide democratia.
 • Grupul parlamentar ALDE nu va vota guvernul Ciolos.
 • Echilibrul puterilor in stat este departe de a se fi finalizat, fiind net defavorabil puterii legislative.
13.31: Alina Gorghiu:
 • Este a treia oară, în ultimii 25 de ani, în care Parlamentul este chemat să învestească un Guvern tehnocrat, după Cabinetele Stolojan și Isărescu. De fiecare dată, specialiștii independenți au guvernat într-o situație de criză, pentru o perioadă de maximum un an, înaintea alegerilor.
 • Să nu uităm ca în 1991 am avut o criză socială. În 2000 a avut loc o criză a managementului politic. Iată, acum avem de-a face cu o criză mult mai profundă, una de încredere în toată clasa politică.
 • Partidele care răsuflă ușurate pentru că nu mai văd oameni în Piață greșesc, vor pierde, în continuare, credibilitatea pe care o mai au. Și o spun cu regret, ca un om care are convingerea că partidele politice sunt o componentă esențială a democrației într-un stat.
 • Nu mai sunt români în stradă, dar nemulțumirea este tot acolo. De la această realitate trebuie să pornim.
 • A doua realitate, de data aceasta, îmbucurătoare, este că PSD a pierdut puterea. Marele câștig al acestei schimbări de Guvern este că PSD nu mai deține pârghiile guvenului. Abuzul guvernamental și folosirea banului public, în scop electoral, pot fi stopate, începând de azi.
 • Ordonanța 28, dedicație exclusivă din bugetul public pentru primarii PSD, poate fi istorie. Începând tot de astăzi se poate creiona un cadru transparent nou cu o distribuție echilibrată a resurselor către administrația locală.
 • PNL nu a propus un Guvern politic, nu a cerut niciun post de ministru, nu a solicitat niciun avantaj politic. Doar dacă ești un partid născut în 1875, ca PNL, trecut prin toate, poți face această opțiune în mod credibil.
 • Întreaga clasă politică este acum într-un mare impas, i-aș spune, dar are și o mare oportunitate.
 • Alegem astăzi o soluție de un an. Cu toate acestea, PNL crede în această soluție de moment, cu toate sincopele în formarea echipei. Este nevoie de un pas în spate al partidelor pentru ca acestea să se poată încărca cu voință și putere de schimbare, de împrospătare.
 • Alături de grupurile parlamentare ale PNL, voi vota noul Guvern pentru ca am încredere că este o formulă bună, o soluție pentru ieșirea din criză.
 • Domnule prim-ministru, veți avea în PNL un partener loial în toate măsurile bune pe care le veți lua, dar și o voce critică și sinceră atunci când vom considera că trebuie spuse adevăruri mai puțin favorabile Cabinetului dumneavostră.
 • Am convingerea că în mandatul Guvernului Cioloș vor fi reparate sau stopate măcar o parte din abuzurile fostului Guvern. Mă gândesc la sancționarea traseiștilor politici, prin faimoasa Ordonanță de Urgență nr. 55. Sper, de asemenea, că vom fi parteneri în promovarea legislației pentru organizarea alegerilor locale, în două tururi, idee cerută de toata opinia publică pentru legitimitatea aleșilor.
 • Putem, de asemenea, să vă ajutăm cu multe exemple de incompetență și rea-credință în exercitarea funcției publice din actualul aparat de stat pentru ca dumneavoastră să puteți demara depesedizarea administrației.
 • Nu vă cerem să îi înlocuiți pe ai lor cu ai noștri, ci doar să profitați de șansa de a nu depinde de niciun partid pentru a depolitiza actul administrativ, de a profesionaliza administrația, fără de care veți fi sabotat cu premeditare, chiar din interiorul ei.
 • Sunt unii care vor vota Cabinetul Cioloș pentru a putea săpa mai adânc la fundația acestui nou Guvern. Le transmit că nu sunt pe un drum corect. Ne place, nu ne place, din păcate pentru clasa politică, Guvernul tehnocrat este o oglindă a nivelului de încredere publică la care a ajuns, actuala clasă politică.
 • De aceea cred că sabotarea acestui Guvern nu va aduce, însă, niciun beneficiu partidelor politice. Este falsă această teorie.
 • Anul trecut, românii au respins abuzul, în stradă și la urne. Întâmplarea face ca la un an și o zi, astăzi, să ne aflăm în fața unei alte schimbări, tot ca urmare a presiunii străzii. Progresul nu poate fi realizat, însă, doar ca urmare a protestelor civice. Cred în soluția unui Guvern tehnocrat tranzitoriu, în situații de criză, dar cred cu tărie în partide, în puterea lor de oferi altceva în afara crizelor și a premiselor pentru revolte publice.
 • Nu este vorba doar despre politică, ci de viață.
 • Nu trebuie să uităm că din cauza corupției au murit zeci de tineri în acea seară neagră în Clubul Colectiv. Nu doar corupția ucide, ci și abuzul, indolența, lipsa de voință, lipsa de competență. Pe drumurile  din România mor în fiecare zi români, pentru că nu există autostrăzi. În spitale, nu sunt suficiente medicamente și suficienți doctori pentru a ține în viață toți pacienții. Violența este tratată ca și cum este o fatalitate, iar clădirile pică pe noi, fără să le cutremure nimic.
 • Acestea sunt prioritățile pe care trebuie să le aibă în vedere toți politicienii și toate partidele. Astăzi poate fi momentul în care să nu mai căutăm responsabilități politice înguste, ci să ne asumăm o schimbare colectivă și imediată.
 • În numele grupurilor parlamentare PNL vă urez succes, domnule prim-ministru!
 
13.23: Liviu Dragnea:
 • Ne aflam astazi intr-o zi mai putin obisnuita pentru ca trebuie sa dam votul de investitura unui guvern din care nu face aprte niciun partid politic. Nu este asumat de nicio majoritate parlamentara.
 • As vrea sa ii spunem dlui Ciolos care ne sunt asteptarile. De felul in care va raspunde guvernul Ciolos la asteptarile noastre va depinde si pozitia PSD si nu doar la votul de astazi.
 • S-a facut ieri un bilant al guvernarii noastre, nu voi relua acum cifrele. Sunt cateva realizari pe care vreau sa le subliniez:
 • Cresterea economica.
 • Veniturile populatiei
 • Taxele si impozitele - taxe reduse
 • S-a redus deficitiul bugetar.
 • O politica sociala nu este doar corecta dpdv moral, dar este si performanta dpdv economica. Guvernarea noastra lasa in vistieria tarii 6 mil euro, in conditiile inc are am platit si 9 mil de euro din datoria lui Traian Basescu.
 • Dl prim-ministru, misiunea dvs este sa cresteti salariul minim, sa asigurati cresterea cu 10% a tuturor bugetarilir asa cum a votat parlamentul, aveti bani pt aceasta crestere.
 • Liviu Dragnea se refera doar la "guvernul nostru" fara a il numi pe Victor Ponta
 • Depinde de dvs daca vom fi parteneri sau adversari.
 • Aveam toate motivele sa continuam guvernarea si aveam tot dreptul sa cerem ca functia de prim ministru sa revina psd-ului si am si facut-o. A fost o alta nominalizare. Si nu puteam sa ignoram situatia in care se afla Romania.
 • Am ales sa punem stabilitatea Romaniei inainte de interesele noastre.
 • CEx PSD a ales sa voteze pentru ivnestitura guvernului. Dar votul nostru nu va fi un cec in alb. Atat timp cat continua masurile ecnomice inceputa de guvernarea noastra. Atat timp cat avem certitudinea ca va pregati in mod corect alegerile din 2016.
 • Vreau sa fiu foarte clar: daca vom avea cea mai mica indoiala ca aceste conditiii nu sunt respectate, atunci sprijinul nostru va inceta. Nu vom ezista sa folosim toate mijloacele pentru a concedia guvernul.
 • Romania trebuie sa revina cat mai repede la un guvern legitimat prin vot.
 • Victor Ponta a fost cel mai bun premier pe care Romania l-a avut de la Revolutie incoace. II multumesc de la tribuna aceasta pentru tot ce a facut pentru Romania.  

13.10:
Element de atmosfera: in timp ce Ciolos citeste programul de guvernare, mare parte dintre parlamentari citesc pe tableta sau pe telefoane. Sunt cativa care rasfoiesc programul de guvernare, printre ei si Elena Udrea.

13.08 Dacian Ciolos isi prezinta programul de guvernare.

 • Domnule Presedinte al Senatului, domnule Presedinte al Camerei Deputatilor, doamnelor si domnilor senatori si deputati, va multumesc pentru efortul de a pregati audierile ministrilor desemnati  intr-un timp atat de scurt si va multumesc pentru increderea pe care le-ati acordat-o dupa discutiile din comisii.
 • Domnule Presedinte Iohannis, va multumesc pentru increderea acordata pentru formarea acestei echipe, intr-o formula de guvernare exceptionala, in afara practicii politice consacrate.
 • Sunt deplin constient ca asteptarile sunt uriase si va asigur ca eu si echipa mea vom face tot ce ne sta in putinta pentru a le raspunde, pe masura mandatului nostru.
 • Acest guvern apare intr-un context social si politic exceptional. Mi-e greu sa incep acest cuvant de deschidere fara sa aduc tribut victimelor si familiilor victimelor tragediei de la Clubul Colectiv.  Gandurile noastre raman alaturi de ele. Romania pe care vrem sa o sadim este Romania lor.
 • Tragedii precum cea de la Colectiv nu trebuie sa se mai intample vreodata. Este datoria morala pe care trebuie sa ne-o asumam toti.  De aceea, impreuna,  trebuie sa inlaturam cauzele acestei tragedii, mai ales coruptia. 
 • Este un moment critic. Increderea in mediul politic, in autoritatile statului pare slabita. Oamenii asteapta, acum mai mult decat oricand in ultimii 25 de ani, o schimbare a felului de a administra interesul public. Presedintele Romaniei si dumneavoastra, partidele politice, ati inteles acest moment critic. Si de aici a izvorat mandatul acestui Guvern. Programul propus trebuie sa raspunda acestei realitati.
 • Vrem sa venim cu solutii care sa aiba efect in perioada limitata a mandatului, dar care sa puna bazele unei transformari de structura in viitor. Sarcina acestui guvern va fi de a crea cadrul necesar, neutru din punct de vedere politic, care sa puna bazele acestor transformari structurale.
 • Sunt constient ca acest Guvern nu se poate angaja pe toate fronturile de reforma in societatea romaneasca.
 • Insa:  Ne asumam un set de masuri concrete, limitate ca numar, dar cu impact si importanta sistemica.
 • Ne asumam un numar de masuri pe care sa le ducem la indeplinire, in dialog cu dumneavoastra si cu societatea. Ne asumam un numar de masuri pentru care la final de mandat vom da seama in fata societatii si a fortelor politice.
 • Si mai ales, ne asumam o guvernare bazata pe trei principii fundamentale: transparenta, responsabilitate si deschidere pentru dialog.
 • Doamnelor si domnilor, din momentul in care presedintele mi-a incredintat acest mandat, am urmarit:
   
  o   formarea unei echipe de specialisti integri, care sa isi poata face treaba in afara polemicilor politice; am credinta ca audierile din comisiile parlamentare v-au convins de acest lucru.
   
  o   formularea unui program de guvernare, care sa aiba impact si relevanta intr-un interval de timp atat de scurt, lasand in urma modelele si practicile de lucru, pentru viitor.
 • In primul rand, ciclul politic constitutional. Anul viitor, acest Guvern va organiza doua randuri de alegeri. La nivel politic, vrem sa dam ragazul necesar in care partidele sa isi defineasca programele si echipele cu care vor participa in cursele electorale. Sper ca si cetatenii isi vor spori implicarea civica in comunitatile din care fac parte, astfel incat sa poata participa activ, cat mai bine informati, in procesul electoral.
 • La nivel administrativ, sarcina noastra va fi sa ne asiguram ca toti romanii pot vota, indiferent unde se afla, in interiorul sau in afara Romaniei. Institutiile de resort vor lucra pentru informatizarea acelor parti din procesul electoral care au creat mereu surse de nemultumire populara si tensiuni in mediul politic.
 • A doua prioritate majora a acestui Guvern va fi deschiderea catre societate, la toate nivelurile ei.  Vom initia platforme noi de comunicare si consultare, le vom consolida pe cele existente, pentru a asigura transparenta actului decizional si participarea tuturor celor interesati la formularea politicilor publice.
 • Vom urmari aceeasi deschidere si transparenta si fata de mediul politic. Parlamentul a fost si ramane singura forta democratica de reprezentare a societatii. Guvernul ii va ramane un partener activ.
 • Atat eu, cat si ministrii cabinetului meu, vom raspunde tuturor solicitarilor dumneavoastra  de consultare. Totodata, vom veni in mod proactiv in fata Dvs, pentru a ne asigura ca masurile aplicate de acest Guvern au in primul rand intelegerea, si speram noi si sustinerea, forului democratic al tarii.
 • Dati-mi voie la acest punct sa fac o precizare importanta. Am pregatit proiectul nostru de guvernare in doar cateva zile, fara a beneficia de o platforma programatica prealabila, asa cum ar avea un partid politic si asa cum se pregateste de obicei. De aceea, masurile incluse in proiectul nostru nu sunt exhaustive
 • Ramanem deschisi la idei noi si le vom cauta activ in perioada urmatoare. Intentionez apoi sa revenim catre dumneavoastra pana la 15 decembrie, pentru a discuta mai pe larg atat masurile deja incluse in program cat si idei noi, sub forma unor planuri de masuri pe fiecare domeniu prioritar in parte. Acest exercitiu devine cu atat mai necesar prin prisma corelarii cu definitivarea Bugetului 2016.
 • In al treilea rand ¬ independenta justitiei si lupta impotriva coruptiei. Subliniez sprijinul neconditionat si lipsit de orice ingerinta din partea Executivului fata de independenta justitiei si fata de lupta impotriva coruptiei.
 • Urmeaza un an important in care se vor face numiri in posturile cheie din justitie si parchete. Numirile vor fi ghidate doar de performanta profesionala si de integritate.
 • Al patrulea element fundamental al programului este sustinerea in continuare a cresterii economice. Stabilitatea macroeconomica si un buget echilibrat sunt esentiale. Economia Romaniei este integrata intr-o piata comuna la nivel european si trebuie sa ne ridicam la acel nivel.
 • Romania a facut deja eforturi majore sa revina la crestere economica durabila in perioada post criza.  Aceste eforturi nu trebuie sa fie in zadar! Vom sustine relansarea durabila a cresterii economice si stabilitatea finantelor publice pentru a crea un mediu propice pentru investitii.
 • In special vom veghea asupra structurii bugetare si coerentei acesteia cu obiectivul pe termen mediu deja stabilit si asumat de Romania. 
 • In privinta cheltuielilor, doi factori sunt importanti:  redirectionarea lor spre co-finantarea unor investitii competitive sprijinite si din fonduri europene, inclusiv in capital uman, instrumente financiare si infrastructura necesara. Expertiza europeana pe care acest Guvern o aduce se va manifesta cu precadere in acest plan, urmarind sa simplificam si sa sporim atat cantitativ dar si calitativ absorbtia fondurilor europene.
 • eliminarea cheltuielilor neproductive si ineficiente, [cum ar fi cele cu anumite intreprinderi autonome de stat].
 • In ceea ce priveste veniturile, avem deja un cod fiscal adoptat recent. Vom urmari implementarea lui, acordand atentie crearii unui mediu cat mai propice pentru IMM-uri pentru a sustine crearea de locuri de munca, mai ales in randul tinerilor.
 • In ceea ce priveste fondurile europene, avem inca mari restante pentru perioada financiara 2007-2013, pe care vom incerca sa le eliminam in masura in care este posibil. Romania mai are de absorbit 30% din alocarea financiara precedenta. Nu vom putea face minuni pentru a evita o dezangajare totala, dar vom urmari sa finalizam implementarea a cat mai multor proiecte majore, mai ales a celor cu buget ridicat.
 • In acelasi timp, tot in acest an, va trebui sa demaram cat mai rapid implementarea noului buget de fonduri structurale si de investitii, acordat Romaniei pentru perioada 2014-2020.
 • In acest context, o provocare majora va fi indeplinirea conditionalitatilor negociate de Romania in Acordul de Parteneriat cu Uniunea Europeana. Ma refer la cadastru, achizitii publice, reforma administratiei publice, reforma in domeniul sanatatii, intre altele.
 • Toate acestea vor necesita o coordonare eficienta intre ministere, dar si sustinerea dumneavoastra pentru a le putea implementa la timp.
 • O societatea normala are nevoie de un sistem de sanatate functional, de un sistem de educatie solid, de identitate, toleranta si cultura. Acestea sunt elementele celui de-al cincilea domeniu cheie al programului de guvernare.
 • Ne vom concentra eforturile pe redefinirea rolului si statutului personalului medical in societate si pe reducerea migratiei acestora in strainatate.
 • In educatie, vom muta accentul de la transmiterea de informatie spre crearea de competente pentru viata si reducerea sarcinilor birocratice care apasa cadrele didactice.
 • Toate aceste prioritati se incadreaza si in ancorarea puternica a Romaniei la agenda europeana si internationala.
 • Suntem confruntati cu provocari majore in interiorul Uniunii Europene. Exista focare de instabilitate la granitele noastre.
 • Atentatele criminale din ultima perioada sunt inca o dovada a vulnerabilitatii in fata terorismului si a urii.
 • Toate acestea sunt provocari majore pentru orice guvern.
 • Doresc sa va asigur pe dumneavoastra si pe partenerii nostri externi ca vom mentine fara echivoc reperele existente ale politicii externe: o Romanie puternic ancorata in Uniunea Europeana, parteneriatul strategic cu SUA, angajamentele NATO si responsabilitatile care ne revin din participarea la aceste aliante.
 • As trage aici un semnal in privinta bugetului 2016, in care, pe langa obiectivele enuntate, va trebui sa acoperim financiar, la nivelul asteptat, si toate aceste angajamente si obligatii.
 • In plan european, vreau sa crestem ponderea Romaniei in Uniunea Europeana, sa participam mai activ la marile decizii strategice care vor fi luate in perioada urmatoare. Imi voi folosi toata energia pentru a contribui la recastigarea increderii si a prestigiului Romaniei in relatia cu partenerii sai din Uniunea europeana.
 • Si nu in ultimul rand, vom incepe pregatirile pentru Presedintia  Consiliului European, pe care Romania o va detine in 2019.
 • Doamnelor si domnilor, Voi incheia impartasindu-va felul in care acest Guvern intelege sa dezvolte o relatie cu dvs, Parlamentarii Romaniei. Noi nu ne dorim si nu putem sa inlocuim clasa politica. Democratia nu e posibila fara oameni politici sau partide politice.
 • Momentele in care se apeleaza la guverne formate din experti sunt exceptionale. Noi nu putem guverna decat alaturi de fortele politice reprezentate democratic in acest for. Sper sa va alaturati efortului nostru.
 • Vom fi deschisi la proiectele si propunerile Dvs, va vom asculta mereu cu atentie. Dorinta mea si a echipei mele este de a crea premisele unui nou proiect de dezvoltare accelerata a Romaniei, egal cu potentialul urias al acestei tari. Putem face acest lucru doar impreuna.
 • Pentru ca tot Dvs, partidele politice, va trebui sa fiti cei care veti continua sa claditi o tara care sa dea speranta romanilor, care sa ii faca pe cei plecati sa isi doreasca sa se intoarca.
 • Pentru ca "acasa" este intr-un singur loc: aici, in Romania. Am purtat acest acasa in inima in toti acesti ani in care am fost chemat sa-mi exercit atributiile in afara tarii. Ma bucur ca azi pot sa-mi aduc modestul meu aport pentru a face acest "acasa" mai bun.
 • Insa, asa cum spune o vorba inteleapta a lui Marcus Aurelius: "Doamne, da-mi puterea sa schimb ceea ce poate fi schimbat, rabdarea de a accepta ceea ce nu poate fi schimbat si intelepciunea de a distinge intre cele doua".
   
13.00: Valeriu Zgonea aminteste faptul ca s-a modificat componenta originala a listei ministrilor, Cristina Guseth fiind inlocuita cu Raluca Pruna. Toate avizele comisiilor, care sunt consultative, au fost favorabile.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

51116 vizualizari

 • +1 (23 voturi)    
  stacheta ridicata foarte sus... (Marţi, 17 noiembrie 2015, 13:38)

  demaGOGU [anonim]

  ...cu rate de crestere medii anuale de 4%, cresteri salariale si reduceri de taxe adica exact opusul politicilor Basescu-Boc

  Ciolos vine cu sabia lui Damocles deasupra capului, orice deviere de la aceste performante - nu mai vorbim de taieri de venituri! - va fi drastic sanctionata de votanti.
  • 0 (12 voturi)    
   Ha ha ha... (Marţi, 17 noiembrie 2015, 13:55)

   rooster [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   ....esti tare....Ai un vot de la mine.
   • +18 (24 voturi)    
    Tehnocratia ucide Mafia! (Marţi, 17 noiembrie 2015, 14:12)

    pedepsitorul [utilizator] i-a raspuns lui rooster

    Alesii romanilor trimisi in parlament, sunt acolo sa voteze legile si persoanele cele mai potrivite pentru Romania!

    Democratia dispare atunci cand alesii, voteaza pe cineva avand un interes de partid!

    Iar instigarea aceasta impotriva tehnocratilor, nu este decat ADN-ul baronizarii acestei tari nefericite!

    Un partid cu interese altele decat cele ale Romaniei, nu este decat o structura mafiota!
    • +7 (11 voturi)    
     Well ... nu ne vom lasa, pana cand va vom dresa! (Marţi, 17 noiembrie 2015, 16:52)

     MiticaPalarierul [utilizator] i-a raspuns lui pedepsitorul

     Well ...

     "Dragi politicieni" alesi in Parlament,

     Sunteti demni de Caligula - care si-a facut calul senator si de Basescu - care si-a facut "Capra" - Parlamentar European (s-ar putea sa mai existe si alte exemple, pe care eu nu le cunosc).

     De frica alegerilor anticipate - ati strans randurile si ati ales un "govern de stransura", facut cu plaiesii manipulati de partide.

     De frica alegerilor anticipate ati avizat-o pe d-na Guseth (un specimen demn de ex-premierul Boc si de Excelenta Sa tov Zaroni), ati schimbat in 2 h inlocuitorul acesteia, si ati votat "a la vapeur" executivul "technocrat".

     Va avertizam ca nu ne-au placut:
     1. modul de selectie al candidatilor
     2. slaba pregatire a dezbaterilor din comisiile reunite pentru avizarea candidatilor
     3. palavrageala de azi de la tribuna camerelor

     Ne-au placut:
     1. ideea transmiterii in direct a discutiilor din comisiile reunite
     2. posibilitatea de a nu va lasa, pana cand nu va vom dresa

     De acum incolo ... asteptam:

     1. schimbari efective si eficiente
     2. finalizarea anchetelor de coruptie in curs
     3. extinderea anchetelor de coruptie la partidele care au profitat de finantarea din spagi
     4. controale financiare si fiscale la partied
     5. trecerea in ilegalitate a partidelor dovedite ca au profitat de bani murdari

     Acesta este doar lista initiala. Va vom mai adauga obiective, pe masura ce vedem progress ... atfel ... vine si ziua alegerilor !

     Spor la lucru cu guvernul Ciolanis.

     Noi nu ne vom lasa, pana cand va vom dresa.

     "Patria si Dreptul Meu !"
     .
  • +16 (28 voturi)    
   Motocicleanu (Marţi, 17 noiembrie 2015, 14:24)

   AK-47 [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Cine si de ce il lasa pe Motocicleanu sa vorbeasca si sa se dea cu parerea?

   Gata, astia au uitat deja de ce a iesit lumea in strada si ce anume s-a cerut?

   Cat timp a fost lumea in strada, prostovanul asta de Tariceanu s-a dat la fund, n-a scos un sunet. Acum vad ca iar a prins glas, si nu orice fel de glas ci unul cu tupeu.

   Daca populatia vrea tehnocratie, atunci faci tehnocratie, Taricene, nu ce vrei tu sau ce ti se pare tie ca iti convine. Interesul tau personal nu este egal cu interesul unei natiuni.
  • +16 (18 voturi)    
   drastic sanctionata de votanti. (Marţi, 17 noiembrie 2015, 14:25)

   natbl73 [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Adica daca tehnicratii nu repara intr-un an ce au stricat politrucii in 25, la anul votam iar PSD.

   OK, ramane cum am stabilit
  • -1 (1 vot)    
   Votantii cui (Marţi, 17 noiembrie 2015, 18:31)

   MoemBius [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Ai lui Ciolos?

   Ma faci sa rad
 • +11 (25 voturi)    
  Ponta iti multumim! (Marţi, 17 noiembrie 2015, 13:52)

  lili [anonim]

  Ca ca tine nu gasim!

  "Raportor ONU: Romania neaga amploarea saraciei si a discriminarii / 34% dintre copii sufera de privatiuni materiale severe
  de R.M. HotNews.ro
  Miercuri, 11 noiembrie 2015, 15:21 Actualitate | Esenţial

  O proportie mare a populatiei romane, in special romii, sunt afectati de saracie dar autoritatile refuza sa accepte "amploarea saraciei si a discriminarii", a declarat miercuri un responsabil al ONU, Philip Alston, care a vizitat Romania, scrie AFP.

  "Romania ocupa ultimul loc, sau aproape, in ceea ce priveste educatia, sanatatea, locuintele si serviciile sociale" in cadrul Uniunii Europene, a declarat Alston, raportor special al ONU pentru saracia extrema si drepturile omului, intr-o conferinta de presa sustinuta la Bucuresti.

  In conditiile in care "peste 40% din populatie se confrunta cu riscul saraciei si al excluziunii sociale", cheltuielile statului care vizeaza imbunatatirea situatiei sunt "extrem de scazute", a spus el.

  Situatia este deosebit de dramatica pentru copii, in conditiile in care 34% sufera de "privatiuni materiale severe", si pentru romi, unde 90% dintre gospodarii traiesc in saracie si 84% nu au apa curenta si electricitate.

  Aici, numerosi responsabili au "negat orice problema" si orice discriminare a romilor, iar unul dintre ei a evocat "oameni care nu vor sa munceasca".

  Potrivit lui Alston, Romania a adoptat o strategie nationala care vizeaza integrarea acestei comunitati, dar "lipseste vointa politica de aplicare" a sa, in conditiile in care guvernul nu alocat fonduri pentru punerea ei in practica.

  "Raspunsul nu este ca acesti oameni vor sa ramana saraci ci ca guvernul nu vrea sa joace rolul care ii revine pentru a-i scoate din saracie", a subliniat el.

  Evocand incendiul din clubul Colectiv, raportorul a estimat ca aceasta drama pune in lumina "negarea, coruptia, serviciile guvernamentale inadecvate si un refuz de asumare a responsabilitatilor".

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20579034-raportor-onu-romania-
 • +12 (18 voturi)    
  Asta e... (Marţi, 17 noiembrie 2015, 13:55)

  rooster [utilizator]

  ..poate viitorul guvern va avea nevoie de doar 151 voturi pentru a fi investit.
  Apropo...Ponta a primit invitatie sa mearga la serviciu? Ca ieri parca nu primise.
 • +15 (29 voturi)    
  Tariceanu, lasa-ne! (Marţi, 17 noiembrie 2015, 14:01)

  dandra [utilizator]

  Propun o adunare in piata universitatii diseara impotriva dejectiei umane pe nume tariceanu,. Toti participantii vor avea ocazia sa-l ia la suturi pe tariceanu; daca vom fi multi, poate il dam afara din parlament. Estimez ca un numar de 20.000 de suturi il dau afara si din bucuresti, pana aproape de campina.
  • +11 (19 voturi)    
   da' chiar, (Marţi, 17 noiembrie 2015, 14:29)

   natbl73 [utilizator] i-a raspuns lui dandra

   cine plm e ALDE? ca eu nu tin minte sa-i fi vazut pe liste la alegeri...
   • +1 (3 voturi)    
    cum cine (Marţi, 17 noiembrie 2015, 18:46)

    anonimicus [utilizator] i-a raspuns lui natbl73

    Alde Tăriceanu şi acoliţii lui. :))
  • +15 (19 voturi)    
   s-o ia si pe grevista lu' varanu' (Marţi, 17 noiembrie 2015, 15:05)

   mauzi [anonim] i-a raspuns lui dandra

   si madamei cristiana anghel, grevista sanchi foamei, trebuie sa i se aplice acelasi tratament, suturi in dos pana ii urca mintea la cap.
   cum deschide gura, cum iese stolul de porumbei negri, plini de ranchiuna. asta a fost invatatoare, asta a educat elevi? o tembela, alt cuvant nu gasesc.
 • +9 (15 voturi)    
  Succes! (Marţi, 17 noiembrie 2015, 14:05)

  Omega66 [anonim]

  Sa-i reaminteasca cineva lui Gheorghiu ca PNL-ul ei sa infiintat in 2014. Succes noului guvern!
 • +17 (23 voturi)    
  il mai ia in seama cineva pe tariceanu?! (Marţi, 17 noiembrie 2015, 14:15)

  liviu_ [utilizator]

  pe bune?! omu are 1% din voturi... despre ce vorbim?!
  nu stiu cum de are dreptul sa vorbeasca!
  apropos... comunistu tariceanu urla de altii ca ucid democratia?! cat de ipocrit poate sa fie panarama asta!
  • -1 (15 voturi)    
   voturi? (Marţi, 17 noiembrie 2015, 14:53)

   Nini [anonim] i-a raspuns lui liviu_

   Democratie? cine mai tine azi cont de voturi? "Strada" face si desface.
   • +4 (6 voturi)    
    Aha. (Marţi, 17 noiembrie 2015, 16:34)

    Bibanski [utilizator] i-a raspuns lui Nini

    Ce solutie vezi atunci cand ies in strada 20,000 de oameni pe motiv de nemultumire? Consideri ca ar trebui ignorati?

    Te intreb atunci: daca oamenii au votat ceva si ulterior au fost dezamagiti de cei pe care i-au votat, consideri ca nu au dreptul sa ceara schimbare?
    • -2 (2 voturi)    
     Comment sters de user (Marţi, 17 noiembrie 2015, 20:14)

     Reticentul [anonim] i-a raspuns lui Bibanski

     • +1 (1 vot)    
      Info suplimentare (Miercuri, 18 noiembrie 2015, 10:06)

      Bibanski [anonim] i-a raspuns lui Reticentul

      Nu am auzit de o astfel de lege. Ce numar are si in ce document se regaseste?
    • 0 (2 voturi)    
     ahaha (Marţi, 17 noiembrie 2015, 21:40)

     ski [anonim] i-a raspuns lui Bibanski

     au dreptul sa ceara schimbarea cei care au votat. 4 milioane, 5 milioane de oameni, nu 20.000 cati vin la un meci de fotbal. dar degeaba spui asta, ca n-ai cu cine vorbi. o tineti langa cu strada. important este sa iesi pe bulevard, sa dai din maini si piciare si gata....sa traiti bine.
     • +1 (1 vot)    
      Imi pare rau pentru tine, dar... (Miercuri, 18 noiembrie 2015, 10:13)

      Bibanski [anonim] i-a raspuns lui ski

      Daca era asa, atunci Ponta nu isi dadea demisia, ci spunea fix ce ai zis tu mai sus si ramanea in functie, pe motiv ca a fost votat de cateva milioane. Oare de ce nu s-a intamplat asta?

      In cazul in care esti nemultumit de Cilos sau oricine altcineva, n-ai decat sa iesi si tu in strada si sa protestezi pasnic.
    • -1 (1 vot)    
     matematica (Miercuri, 18 noiembrie 2015, 9:40)

     Dani B [anonim] i-a raspuns lui Bibanski

     Sper ca stii ca 20.000 reprezinta 0.1 din populatia tarii..
     • +1 (1 vot)    
      Da, stiu. (Miercuri, 18 noiembrie 2015, 12:33)

      Bibanski [utilizator] i-a raspuns lui Dani B

      Cred ca si Ponta stia asta atunci cand si-a dat demisia pe motiv ca l-a "alungat" strada.
 • +6 (14 voturi)    
  Dragnea si avertismentul lui (Marţi, 17 noiembrie 2015, 14:29)

  benicio [utilizator]

  "Nu vom ezista sa folosim toate mijloacele pentru a concedia guvernul." Penibil.
  Acum ca avem un guvern promitator, sper ca se vor intampla 2 lucruri:
  1. Ciolos si ministri isi vor face treaba indiferent de combinatiile, amenintarile, matrapazlacurile ce vor veni dinspre partide. Si vor veni, sunt convins.
  2. Strada va reactiona imediat, la fiecare tentativa a baronilor si arogantilor din partide de a deturna guvernul spre propriile lor interese.
 • +9 (19 voturi)    
  Tariceanu asta.... (Marţi, 17 noiembrie 2015, 14:34)

  midumi [utilizator]

  incepe sa ma calce pe nervi!


  Dar rau de tot!
  • 0 (2 voturi)    
   Comment sters de user (Marţi, 17 noiembrie 2015, 20:15)

   Reticentul [anonim] i-a raspuns lui midumi

 • +12 (14 voturi)    
  Spoiala ca de obicei (Marţi, 17 noiembrie 2015, 14:39)

  barbu [anonim]

  Tariceanu nu poate accepta faptul ca spoiala dansului in materie de democratie, nu mai tine. In tot acest timp i-a convenit mediocratia si s-a infruptat din plin de ea. N-a facut nimic ci a ramas acelasi servil psd cu pretentii de liberal, n-a schimbat nimic ci s-a amuzat cu aroganta-i specifica cand cineva, chiar si strada, a vrut schimbe ceva in acest sistem letal, #colectiv. Ajuns pe cai discutabile acolo unde este acum, incearca sa duca in derizoriu, bruma de valori neinversate pe care o mai avem in tara asta, tot din cauza lui si a unora ca el, acuzand in mod direct ca o "simpla iesire in strada" poate rasturna democratia la care crede ca si-a adus aportul.
  De fapt, eu cred ca aceasta "iesire in strada" l-a debusolat si i-a dat peste cap toate calculele politice care si le-a facut in urma cine stie ce promisiuni primite din partea capiilor psd. Ghinion.
  Da, domnilor parlamentari, nu ati fost capabili sa conduceti si ati dovedit ca sunteti muuuult sub asteptarile profesionale ale strazii .
  Succes noii echipe!!
 • +14 (16 voturi)    
  Eu nu inteleg deloc (Marţi, 17 noiembrie 2015, 15:06)

  midumi [utilizator]

  ... cum poate exista acest "vot secret" in parlament!

  Sincer!


  Unde este "sanctionarea electorala" daca eu habar nu am ce a votat senatorul meu!?


  In Parlament votul ar trebui sa fie NUMAI la vedere. Spun prostii ?

  Este cineva care se pricepe mai bine vav de aceasta tema?

  Multumesc
  • +5 (7 voturi)    
   Păi nu prea sunt „ai noștri” (Marţi, 17 noiembrie 2015, 15:43)

   comentatordiletant [utilizator] i-a raspuns lui midumi

   Sunt mai mult ai partidului din care fac parte. Iar votul secret garantează, cel puțin teoretic, faptul că aleșii pot vota după cum le dictează conștiința și nu „interesele partidului”.
   Întrebarea corectă este dacă ai noștri parlamentari au conștiință - că partid, ne-am lămurit, mulți au o întreagă colecție.
 • +9 (13 voturi)    
  Cristiana Anghel (Marţi, 17 noiembrie 2015, 15:38)

  vali2 [utilizator]

  Asta iar nu stie unde se afla? Cred ca un loc potrivit pentru ea ar fi un sanatoriu..
 • +7 (9 voturi)    
  mda (Marţi, 17 noiembrie 2015, 15:52)

  uzu [utilizator]

  Victor Ponta a fost cel mai bun premier iar Ion Iliescu cel mai bun presedinte ...
  Dragnea e sincer dar n-a mentionat si bun pentru cine sau pentru ce.
  • 0 (0 voturi)    
   Comment sters de user (Marţi, 17 noiembrie 2015, 20:17)

   Reticentul [anonim] i-a raspuns lui uzu

 • +3 (7 voturi)    
  Hai sa fie intr-un ceas bun (Marţi, 17 noiembrie 2015, 16:21)

  bigbrother [utilizator]

  O schimbare dupa 3 ani jumatate este mai mult decat binevenita. Ramane de vazut daca si cat din programul de guvernare se va putea pune in practica, vor fi multe probleme pe parcurs (PSD deja si-a dat arama pe fata) si multe se vor schimba. Timpul este si el un "inamic", se lucreaza cu termene stranse in plus de sisteme vechi, birocratie cat cuprinde si reticenta la schimbare.

  Poate acum se va schimba ceva, dar cel mai mult trebuie sa ne schimbam noi toti, sa avem o noua mentalitate, sa intelegem ca nu se mai poate merge ca pana acum cu PCR de rigoare. Am vazut deja efectele devastatoare ale coruptiei, e cazul sa ne amintim vorba aia romaneasca: "ce tie nu-ti place, altuia nu-i face" si sa ne facem fiecare treaba pentru care suntem platiti.
 • +4 (8 voturi)    
  lasa-ne cu bazaconiile astea, dle Dragnea! (Marţi, 17 noiembrie 2015, 16:24)

  lili [anonim]

  Azi guvernarea Ponta e ridicata in slavi de PSD desi Ponta NU a facut altceva decat "sa dea" din pix mariri de salarii si pensii, pentru ca economia UE si-a dat drumul dupa criza, si NIMIC din cresterea cu care se lauda guvernarea Ponta NU i se datoreaza lui Ponta!
  Nimic in ce priveste reformarea Romaniei, a institutilor, a adminsitratiei publice populata de clientela incompetenta si corupta, NIMIC nu a facut Ponta!
  Ar fi de-ajuns ca Dacia sa plece satula ca autostrada pe care o cere nu vine si imediat exporturile si PIBul Romaniei se prabusesc!
  Balivernele din programele de guvernare sunt aceleasi, o sa vedem cu ce ne alegem din toate punctele din Praogramul lui Ciolos peste 1 an...
  Vedem cum de 25 de ani companiile de stat continua sa fie gauri negre pentru Bugetul Romaniei si locuri caldute pentru clientela politica pe salariii uriase si pompare de bani la partide..
  Vedem cum Sanatatea se duce de rapa an de an, educatia la fel, vedem cum milioane de romani continua sa plece, ce instrument de masura mai bun al incompetentei guvernantilor, mai vreti?!
  Nici NU s-a atins Ponta de ele!
  Il auzim pe Dragnea laudandu-se ca Ponta lasa 6 milioane de euro in trezorerie, cand avem lipsa AUTOSTRAZI , sosele, drumuri, poduri si avem scoli cu WC in curte si fara Autorizatii de functionare, avem spitale cu gandaci si igrasie...in loc sa DEZVOLTE Romanie si sa cheltuiasca banii, Ponta i-a tinut pentru pomeni, pentru a se lauda acum cati bani lasa!
  In loc sa ii fi cheltuit cu STIINTA, adica cu REZULTATE care sa schimbe fata Romaniei si viata romanilor!
  Ponta NU a pronuntat macar o data cuvintele DEZVOLTAREA sau REFORMA administratiei, dezvoltarea sau schimbarea Roamniei, ceva a zis el in ultimele zile despre functionarii din Ministere care plimba hartii dintr-un loc in altul, dar NU s-a atins niciodata de ei!!
  Singurul lucru ce l-a facut Ponta a fost "sa dea" pomeni electorale!
  Lasa-ne Dragea, ia-l de mana pe Ponta si la DNA mergeti amandoi, acolo e locul vostru!
 • +2 (4 voturi)    
  Dragă redacție, Hotnews... (Marţi, 17 noiembrie 2015, 16:24)

  Radu I [utilizator]

  Scuzați că îndrăznesc, dar... „Ne vom concentra pe recastigarea increderii cetatenilor (...). Ei isi exprima opinia O DATĂ la cinci ani la alegeri”.
  (Da, știu, e omenește să greșim... :) )
  • -1 (5 voturi)    
   Draga Marki (Marţi, 17 noiembrie 2015, 16:52)

   Vali [anonim] i-a raspuns lui Radu I

   "O data" in contextul din articol e folosit corect. "Odata" este sinonim cu odinioara... scuzele iti sunt acceptate...
   • 0 (2 voturi)    
    Dragă Vali (Marţi, 17 noiembrie 2015, 23:26)

    Radu I [utilizator] i-a raspuns lui Vali

    Dacă ai fi citit și articolul înainte de a comenta, ai fi înțeles observația mea. Iată textul și... contextul: „Ei isi exprima opinia odata la cinci ani la alegeri” („odinioară”, cum ar veni...)
    Ceea ce am scris eu mai sus cu majuscule era forma corectă în contextul dat (o dată la cinci ani)
 • -1 (1 vot)    
  Guvernul tehnocrat. (Marţi, 17 noiembrie 2015, 17:12)

  Vasile Euclid [anonim]

  Intr-o acceptiune mai larga, guvernul tehnocrat ar putea fi acceptat si ca un guvern de uniune nationala!
 • +4 (8 voturi)    
  tupeu de ... (Marţi, 17 noiembrie 2015, 17:38)

  astronaut [utilizator]

  parlamentar ''nemuritor'', acest motocicleanu , dupa ce ca este un tradator si a dat mana cu ''soparla otravitoare'', are tupeul sa zbiere ca cineva , ceva omoara democratia , democratia este omorata de voi taricene atunci cand nu mai reprezentati interesele oamenilor care v-au ales ci pe ale voastre (legi,ordonante,nepotisme , trafic de influenta etc) !!! pun intrebarea ce este acest ''alde'' cine v-a ales si pe cine reprezinta aceasta adunatura ?
 • +3 (3 voturi)    
  politica, democratie (Marţi, 17 noiembrie 2015, 17:57)

  contest [anonim]

  de cocalari! Business as usual...
 • -6 (10 voturi)    
  Felicitari guvernului Ponta! (Marţi, 17 noiembrie 2015, 18:35)

  Botarel [utilizator]

  Sper ca guvernul Ciolos sa obtina cel putin performanta guvernului anterior la principalii indicatori conform eurostat!
  • +1 (3 voturi)    
   de Indicatorul SARACIE lucie nu zici ceva?!!!! (Marţi, 17 noiembrie 2015, 20:16)

   lili [anonim] i-a raspuns lui Botarel

   Saptamana trecuta:

   "Romania NEAGA amploarea SARACIEI si a discriminarii / 34% dintre copii sufera de privatiuni materiale severe

   O proportie mare a populatiei romane, in special romii, sunt afectati de saracie dar autoritatile refuza sa accepte "amploarea saraciei si a discriminarii", a declarat miercuri 11.11.2015 un responsabil al ONU, Philip Alston, care a vizitat Romania, scrie AFP.

   "Romania ocupa ULTIMUL LOC, sau aproape, in ceea ce priveste educatia, sanatatea, locuintele si serviciile sociale" in cadrul UE, a declarat Alston, raportor special al ONU pentru saracia extrema si drepturile omului, intr-o conferinta de presa sustinuta la Bucuresti.

   In conditiile in care "PESTE 40% din populatie se confrunta cu riscul saraciei si al excluziunii sociale", cheltuielile statului care vizeaza imbunatatirea situatiei sunt "extrem de scazute", a spus el.

   "Exista o statistica ce vorbeste de o puternica reducere a ratei saraciei in ultimii 10 - 15 ani (...) dar, potrivit Bancii Mondiale, nu este fiabila", a spus el

   Situatia este deosebit de dramatica pentru copii, in conditiile in care 34% sufera de "privatiuni materiale severe", si pentru romi, unde 90% dintre gospodarii traiesc in saracie si 84% nu au apa curenta si electricitate.

   Potrivit lui Alston, Romania a adoptat o strategie nationala care vizeaza integrarea acestei comunitati, dar "lipseste vointa politica de aplicare" a sa, in conditiile in care guvernul NU a alocat fonduri pentru punerea ei in practica.

   "Raspunsul nu este ca acesti oameni vor sa ramana saraci ci ca guvernul NU vrea sa joace rolul care ii revine pentru a-i scoate din saracie", a spus el.

   Evocand incendiul din clubul Colectiv, a estimat ca aceasta drama pune in lumina "negarea, coruptia, serviciile guvernamentale inadecvate si un refuz de asumare a responsabilitatilor".

   http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20579034-raportor-onu-romania-neaga-amploarea-saraciei-discriminarii-34-dintre-copii-sufera-privatiuni-materiale-severe.htm
 • 0 (2 voturi)    
  politicienii (Marţi, 17 noiembrie 2015, 19:02)

  d [anonim]

  blah blah blah
 • +3 (3 voturi)    
  chiar este nevoie de (Marţi, 17 noiembrie 2015, 19:40)

  mr.watcher.jr [utilizator]

  ministru delegat pentru Romanii de pretutindeni ?

  are un rol electoral, cumva?

  Atributiile acestui minister ar trebui sa fie in sarcina MAE.
 • +3 (5 voturi)    
  sa ramana in negru! (Marţi, 17 noiembrie 2015, 20:58)

  Codruta N [utilizator]

  Madam Anghel sa ramana in negru, din partea mea! Sa-si ia si o coasa si sa-si faca un selfie. Si dupa aia sa-si puna poza pe perete si sa se admire! :P


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by