Guvernul format din tehnocrati condus de Dacian Ciolos a primit marti votul de investitura din partea Parlamentului. Noul Guvern a primit 389 de voturi "pentru" si 115 "impotriva", in conditiile in care toate partidele exceptand ALDE, condus de Calin Popescu Tariceanu, au anuntat ca vor vota pentru acest nou executiv.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ciolos a insistat in discursurile sale ca isi doreste ca guvernarea sa fie deschisa catre societatea civila in incercarea de a recastiga increderea cetatenilor, precizand insa ca va avea un dialog permanent si deschis si cu parlamentul.

  • "Ne vom concentra pe recastigarea increderii cetatenilor. Nu cred intr-o democratie in care cetatenii nu cred si nu se regasesc. Ei isi exprima opinia odata la cinci ani (sic!) la alegeri, dar cred ca putem face mai mult. Sa deschidem actul guvernamental."

In discursul sau, liderul PSD Liviu Dragnea l-a avertizat pe Ciolos ca nu ii va acorda un "cec in alb" si ca nu va ezita sa il "concedieze" daca nu respecta conditiile impuse de PSD: precum continuarea masurilor incepute de guvernul Ponta si organizarea corecta a alegerilor.

De partea cealalta, copresedintii PNL Alina Gorghiu si Vasile Blaga l-au asigurat pe Ciolos ca va avea sustinerea liberalilor de-a lungul mandatului, insa ca il vor critica daca se impune. "Îl vom sprijini în parcursul său viitor pe tot ce înseamnă măsuri în folosul românilor, proiecte majore de reformă făcute temeinic și profesionist, măsuri de centru-dreapta care se regăsesc în programul nostru, măsuri de combatere a corupției și pentru întărirea statului de drept" a declarat Blaga.

Tariceanu, care a recurs la aceleasi teme in discursul privind atacul la democratie, binomul SRI-DNA si abuzurile din justitie, a concluzionat simplu: Tehnocratia ucide democratia" si a anuntat ca nu il voteaza. Amintim ca Ciolos a fost ministru in guvernul Tariceanu.

  • Plenul reunit al celor doua camere ale parlamentului a inceput in jurul orei 12.50, fiind nevoie ca inainte sa fie audiata propunerea venita abia dimineata pentru portofoliul de la Justitie - Raluca Pruna, dupa ce premierul desemnat a anuntat in cursul noptii ca o retrage pe Cristina Guseth, propunerea initiala, in urma slabei prestatii de la audierile de luni din cadrul comisiilor de specialitate.
  • Tot marti dimineata a fost audiat si Vasile Dincu, ministrul Dezvoltarii Regionale, care luni nu s-a putut prezenta la audieri intrucat i s-a facut rau.
  • Cei doi au primit avize favorabile.

Lista completa a Guvernului Ciolos:

- Costin Grigore Borc, vicepremier, ministru al Economiei

- Vasile Dancu, vicepremier si ministru al Dezvoltarii si Administratiei.

- Lazar Comanescu, ministru Afaceri Externe.

- Mihnea Motoc, ministrul Apararii Nationale.

- Petre Toba, ministrul Afacerilor Interne.

- Anca Paliu Dragu, ministerul Finantelor.

- Raluca Pruna, ministrul Justitiei

- Dan Marian Costescu, ministrul Transporturilor

- Adrian Curaj, ministrul Educatiei si Cercetarii

- Claudia Ana Moarcas, Ministerul Muncii.

- Patriciu Achimas-Cadariu, ministerul Sanatatii

- Achim Irimescu, ministerul Agriculturii

- Victor Vlad Grigorescu, ministerul Energiei.

- Aura Raducu la ministerul Fondurilor Europene.

- Cristiana Pasca Palmer, ministerul Mediului.

- Marius Raul Bostan, Ministerul Comunicatiilor.

- Vlad Alexandrescu, ministerul Culturii.

- Elisabeta Lipa la Ministerul Tineretului.

- Ministru delegat pentru consultare publica si dialog social: Violeta Alexandru

- Seful cancelarului premierului, Ioan Dragos Tudorache

- Dan Stoenescu - ministru delegat pentru Romanii de pretutindeni.

- Ciprian Bucur, ministru delegat pentru relatia cu Parlamentul.

Vezi desfasurarea LIVETEXT a sedintei Parlamentului:

15.50: Dacian Ciolos, la finalul sedintei: "Consider prin acest vot ca ati inteles si ati acceptat ceea ce ne-am propus sa facem. Consider ca ati acceptat deschiderea pe care am oferit-o pentru a face ca aceasta legitimitate sa se transforme in eficienta si in rezultate bune care sa redea increderea oamenilor ca guvernul este pentru cetateni. Veti avea in guvern un partener permanent si deschis."

15:39 Guvernul a primit votul de investitura: 389 de voturi pentru, 115 impotriva si doua voturi nule(surse)

15.28 S-a incheiat votul

15.25 Gabriel Oprea a venit si a votat. El i-a strans apoi mana lui Ciolos, s-a salutat cu cativa senatori si a plecat din sala repede.

15.15 Incepe votul senatorilor.

14.48: Incepe votul, cu deputatii.

14.44: Dezbaterile s-au incheiat. Zgonea explica procedura votului cu secret cu bile care va fi intrebuintat: bila alba in urna alba si bila neagra in urna neagra inseamna vot "pentru", bila alba in urna neagra si bila neagra in urna alba este vot "impotriva".

Un senator ridica problema abtinerii in cadrul votului cu bile. Zgonea explica faptul ca exista vot nul, nu abtinere, care se exprima prin ambele bile in urna neagra.

14.36: Dacian Ciolos:

  • Multumesc pentru aceasta dezbatere, nu doar pentru cuvintele de apreciere ci si pentru exprimarea clara a asteptarilor.
  • Accest guvern tehnocrat nu are obiectiv politic mai important decat sa vada democratia intarita in Romania (aplauze - n.r.)
  • Departe de noi de a ne exercita atributiile altfel decat pt a sprijini si intari democratia.
  • Ne vom concentra pe recastigarea increderii cetatenilor. Nu cred intr-o democratie in care cetatenii nu cred si nu se regasesc. Ei isi exprima opinia odata la cinci ani la alegeri, dar cred ca putem face mai mult. Sa deschidem actul guvernamental.
  • Si nu pentru ca societatea civila ar fi opusul parlamentului.
  • Cred ca si pe parcursul celor cinci ani de mandat putem fi receptivi.
  • Nu cred ca democratia este slabita prin acest guvern, ci ca poate fi intarita.
  • Partidele pot profita de acest guvern pentru a eficientiza administratia, pentru a recastiga increderea romanilor si va asigur ca guvernul va fi un partener deschis.
  • Suntem constienti ca neavand un partener permanent va fi nevoie sa avem un dialog permanent cu dvs.
  • Am inceput deja acest dialog.
  • Legat de depolitizare: ceea ce e bun sigura ca trebuie mentinut, iar depolitizarea se va face ca o consecinta a cresterii eficientei adminitratiei. De asta are nevoie si politicul si societatea.
  • Nu exista in programul de guvernare masuri anticonstitutinale. Acest guvern se va ghida dupa Constitutie.
  • Programul contine masuri esentiale, dar am evitat sa creem un document stufos doar de dragul de a avea multe pagini.
  • Legat de legitmitatea acestui parlament - din punctul meu de vedere, prin votul de investitura se face un transfer de legitimitate democratica acum si aici. Acest guvern nu poate sa fie altfel decat si al dvs, in masura in care vi-l asumati.
  • In actul de guvernare curent guvernul vrea sa deschida dialogul cu societatea pentru a intari actul guvernamental pentru ca avem nevoie de incredere, cel mai mult in aceasta perioada.
  • Am pierdut foarte mult increderea in noi. Vedem cata multa energie putem consuma in a protesta.
  • Guvernul poate orienta aceasta energie a protestului intr-o energie a constructiei.

14.35: Cristiana Anghel vrea sa ia cuvantul. "Astazi sunt imbracata in negru pentru inmomantam suveranitatea acestui popor. Ar fi trebuit sa ne adunam sa votam suspendearea presedintelui".

14.24: Vasile Blaga:

  • Astăzi suntem în fața unui nou început.
  • Avem în față o echipă condusă de un premier desemnat pe care-l știm cu toții ca un om serios, competent și cumpătat, dl Dacian Cioloș.
  • Membrii Guvernului sunt, în marea lor majoritate, oameni tineri.
  • E un guvern tehnocrat, dar să fim corecți, nu e format  sută la sută din oameni care nu au avut de-a face  vreodată cu politica și partidele.
  • De exemplu domnul Dâncu, cu toată simpatia de la ardelean la ardelean, a avut un parcurs politic și profesional strâns legat de PSD și de lideri marcanți ai acestui partid.  E cazul și altor colegi de bancă guvernamentală ai dlui Dâncu, care, la un moment dat, au fost țărăniști implicați foarte activ în viața politică în anii 90 și care, după aceea, au avut cariere respectabile de tehnicieni și manageri.
  • Pe ansamblu, avem o echipă guvernamentală cu atuurile prospețimii, competenței și cu o viziune modernă și pro-occidentală.
  • Dacă va primi votul dumneavoastră - și sunt convins că-l va primi - Guvernul Cioloș  va  avea  toate atribuțiile și toate responsabilitățile unui guvern învestit constituțional de Parlament.
  • Însă va avea în față mari provocări și responsabilități.
  • Guvernul Cioloș va trebui, în același timp, să repare, să administreze și să construiască.
  • Nu este un guvern-pelerină pentru vreme rea. Nu este nici un guvern pe care politicienii să-l folosească drept scuză sau țap ispășitor.
  • Pe de altă parte, executivul condus de dl Cioloș nu va înlocui – și nici n-are cum într-o democrație  – partidele, politicul și Parlamentul. Dar are datoria să colaboreze cu ele.  Și mă bucur că  premierul desemnat a arătat deja deschidere pe parcursul consultărilor pentru formarea acestui nou guvern.
  • Așadar, va fi un guvern  tehnocrat  menit nu doar să închidă criza politică generată de fostul Guvern Ponta, ci și să înceapă  implementarea unor reforme importante, ratate, compromise sau ignorate de executivul precedent. 
  • Provocarea cea mai importantă pentru noul guvern va fi să facă pași concreți și semnificativi  către România lucrului bine făcut.
  • În acest sens, dl Cioloș și echipa sa vor fi în parteneriat cu noi, Partidul Național Liberal.
  • Mă bucur, iarăși, că noul guvern a preluat în programul său atât puncte importante din programul PNL de guvernare, cât și din programul cu care  Klaus Iohannis a câștigat alegerile prezedențiale.
  • Spuneam că  noul premier și colegii săi vor trebui să repare ceea ce a stricat și a făcut prost guvernarea Ponta. Și sunt destule lucruri de pus la punct, începând cu starea jalnică a investițiilor publice, a infrastructurii, cu absorbția catastrofală a fondurilor europene, cu  crearea de locuri de muncă reale.
  • Înainte însă de a repara și construi, trebuie să știi exact pe ce stai.
  • Partidul Social Democrat s-a ridicat de la masa guvernării centrale fără să facă decontul. E ca și cum niște băieți veseli și fără griji s-au ridicat de la masa unui local de lux fără plătească, după ce au consumat și benchetuit din abundență.
  • Astăzi, constatăm că, după o scurtă perioadă de buimăceală, dl Dragnea și PSD nu numai că nu au decența să-și recunoască erorile, dar au început iarăși să înalțe ode mincinoase la adresa guvernării Ponta pe care au girat-o și din care au făcut parte.
  • PNL consideră că este absolut necesar un decont oficial al guvernării Ponta.  Nu pe vorbe, ci pe analize neutre, concrete și corecte. Trebuie să știm cum stăm exact, dincolo de minciuna propagandistică a PSD, dincolo de miile de minciuni rostite zilnic de Victor Ponta pe parcursul guvernării sale.
  • E o condiție preliminară pentru o bună guvernare. Și în primul rând pentru un buget 2016 realist, care să asigure o dezvoltare sănătoasă a economiei.
  • Aici nu e vorba de placa uzată a ”dezastruoasei moșteniri”. E o cerință de minim bun-simț după ce fosta guvernare Ponta a făcut din minciună principala ei politică.
  • De exemplu, ar fi bine să aflăm cum s-au repartizat administrațiilor locale – pe ce criterii –  peste 2 miliarde de euro doar în ultimele săptămâni ale guvernării Ponta.
  • De asemenea, PNL consideră că Guvernul Cioloș  are și oportunitatea, care nu trebuie ratată : să înceapă depolitizarea administrației, a funcțiilor publice.
  • Toată clasa politică este responsabilă de politizarea  aparatului administrativ. În ultimii ani însă, PSD și guvernarea sa au dus la politizare, cu o clientelă incompetentă și rapace.
  • Tocmai pentru că este un guvern tehnocrat și fără obligații politice, executivul Cioloș are șansa să înceapă o depolitizare reală, bazată strict pe competențe. Fără depolitizare, descentralizarea și reorganizarea adinistrativ-teritorială vor fi foarte greu, dacă nu imposibil de realizat.
  • Ca să fim cât se poate de clari: PNL nu pune nicio condiție pentru oamenii săi!
  • Nu dorim să ne așezăm oamenii noștri în locul pesediștilor după  practicile de până acum.
  • Dar nici nu putem să acceptm strigătele ipocrite ale liderilor PSD că prin depolitizare s-ar destabiliza administrația și s-ar face epurări.
  • Credem că  a venit momentul zero. Sunt convins că Guvernul Cioloș va face pași concreți în direcția depolitizării, într-o manieră înțeleaptă și pe criterii stricte de competență.
  • Nu în ultimul rând, guvernarea Cioloș va avea misiunea să organizeze alegeri  locale și parlamentare corecte anul viitor. Corecte înseamnă, printre altele, fără utilizarea discreționară și netrasparentă a fondurilor pentru administrațiile locale, așa cum s-a întâmplat pe vremea domnilor Ponta și Dragnea.
  • PNL consideră că una din primele măsuri pe care trebuie să le ia noua conducere a Ministerului Dezvoltării este eliminarea practicii alocării resurselor prin simplu ordin de ministru.  Să nu se mai aloce fonduri  prin ordine de ministru, ci doar prin hotărâri de guvern, transparente!
  • PNL a înțeles și respectă mesajele  românilor revoltați de tragedia teribilă de la clubul "Colectiv".
  • Drama cumplită de la clubul Colectiv ne-a arătat tuturor, politicienilor în primul rând, unde duc lucrurile prost făcute, iresponsabilitatea, neaplicarea legilor și a regulilor, corupția, incompetența și mentalitatea lui ”lasă că merge și așa”.
  • PNL a înțeles că e nevoie de o  perioadă de reconstrucție și recredibilizare a clasei politice și a partidelor. Fiți convinși că partidul, aflat în plin proces de construcție internă, pune pe primul loc competența, integritarea, echilibrul și solidaritatea între generații.
  • În acest context politic, majoritatea partidelor reprezentate în Parlament  au fost de acord ca un guvern de tehnocrați să gestioneze guvernarea țării până la alegerile parlamentare  de anul viitor.
  • Noi am fi dorit alegeri anticipate care să  le dea românilor ocazia să se pronunțe și să ofere mai repede o soluție de fond, care să reprezinte voința lor. Votul direct este cel mai clar și legitim verdict al românilor.
  • Nu am reușit să vă convingem însă, dar asta nu înseamnă ce ne retragem sau că fugim de asumarea răspunderii politice în viitor.
  • Guvernul Cioloș va fi sustinut parlamentar  și politic de PNL. Și, atenție, eu nu știu ca vreunul dintre miniștrii noului cabinet să fi fost vreodată membru al PNL sau al fostelor PNL și PDL.
  • Noi, PNL, suntem singurii care declarăm deschis că sprijinim acest guvern pe tot parcursul mandatului său. Nu doar că îi dăm votul de învestitură. Îl vom sprijini  în parcursul său viitor pe tot ce înseamnă măsuri în folosul românilor, proiecte majore de reformă făcute temeinic și profesionist, măsuri de centru-dreapta care se regăsesc în programul nostru, măsuri de combatere a corupției și pentru întărirea statului de drept.
  • Tot ce dorim este să fim consultați și informați în prealabil.
  • Cine crede că PNL e bun doar să dea cecuri în alb dar, în schimb, să primească dispreț și aroganțe, să i se vorbească din vârful buzelor, se înșeală. De aceea apreciez cu atât mai mult  atitudinea deschisă și mesajul de colaborare și dialog ale premierului desemnat, Dacian Cioloș.
  • PNL nu va fi nici supervizorul, nici cenzorul viitorului guvern, nici remorca sa, ci partenerul său.
  • Este important  ca apele să se limpezească și ipocrizia să fie data la o parte cât mai rapid și din sala asta.  Celelalte partide parlamentare ar trebui să-și asume fără echivoc poziția față de Guvernul Cioloș, după învestirea sa de către Parlament. Nu toată lumea poate fi  în opoziție, după cum nu toată lumea poate fi la putere.
  • PNL consideră că premierul desemnat Cioloș și echipa sa au atuurile competenței, seriozității, credibilității și  pe acela al unui solid program de guvernare. De aceea PNL îi va da votul său de încredere și îi urează mult succes!

14:21 Zgonea, care prezideaza sedinta, are un ciocan de lemn cu un suport si un clopotel cu care atentioneaza deputatii care depasesc timpul. S-a apelat la aceasta solutie cel mai probabil pentru ca sistemul electronic al salii de plen nu functioneaza si urmeaza sa fie inlocuit.

In plen, nimeni nu pare sa il asculte pe Voichitoiu, deputatii ies sau intra din sala, formeaza grupulete langa banci, discutand intre ei.

14.15 Senatorul UNPR Haralambie Vochitoiu anunta sustinerea pentru guvernul Ciolos. Gabriel Oprea nu este prezent.

14.10: PMP nu voteaza guvernul, anunta deputat Mihaela Stroe.

14.04: Vorbeste liderul minoritatilor, Varujan Pambuccian.

13.57: Vorbeste Kelemen Hunor, presedintele UDMR:

  • Vom fi de acord cu investirea acestui guvern. Este un program de guvernare extrem de scurt dar clar.
  • Avem noroc cu CV-ul catorva ministri.
  • Asptam de la dvs un dialog constant.

13.42: Calin Popescu Tariceanu:

  • PSD ramane la putere, si PNL isi manifesta intentia de a fi critic la adresa guvernului deci in opozitie. Aproape nu s-a schimbat nimic.
  • Am fost avertizat ca ar fi bine sa renunt la anumite teme care deranjeaza anumite institutii.
  • Va bucurati de aprecierea mea si nu ma idnoiesc de bunele dvs intentii si de buna dvs. credinta. Persoana dvs impreuna cu reputatia si prestigiul este parte a unul plan elaborat in urma cu un ansi care si-a propus sa indeparteze un guvern ales legitim.
  • Acest plan implica insistutii ale statului care rumareste anihilarea statului de drept. Scopul final este schimbarea de paradigma. Adica schimbarea regimului politic democratic.
  • ACest plan care se executa sub privirea ingaduitoare a presedintelui Romaniei, daca nu mai mult. Preuspune subordonarea justitiei si investirea "guvernlui meu", cunoasteti sintagma.
  • veti constata ca marja dvs de manevra va fi incorsetata.
  • Am obligatia in calitate de pres al Senatului sa lupt impotriva acestui plan.
  • Cred ca dupa perioada in care ati lucrat in strainatate sunteti pe cale sa intrati intr-un joc ale carui reguli si consecinte nu le cunoasteti inca.
  • In Romania s-a constituit in afara Constitutiei un cartel neconstitutional netrnasparent cunoscut ca binomul SRI-DNA.
  • In Romania DNA ancheteaza oportunitea deciziilor luate de parlamentari.
  • Inspectia Judiciara cenzureaza afirmatiile critice ale unor decidenti.
  • Tariceanu face din nou referire la Cazul Rarinca.
  • Romania este departe de a fi un stat de drept.
  • Criza politica a fost generata de refuzul principalelor partide de a isi asuma guvernarea. PNL a cerut fara temei dizolvarea parlamentului.
  • Discursul presedintelui se arata a fi unul nedemocratic.
  • Am vazut ca va asumati trei masur guvernamentale ce exced cadrul constitutional. Nu stiu cum veti proceda.
  • Tehnocratia ucide democratia.
  • Grupul parlamentar ALDE nu va vota guvernul Ciolos.
  • Echilibrul puterilor in stat este departe de a se fi finalizat, fiind net defavorabil puterii legislative.

13.31: Alina Gorghiu:

  • Este a treia oară, în ultimii 25 de ani, în care Parlamentul este chemat să învestească un Guvern tehnocrat, după Cabinetele Stolojan și Isărescu. De fiecare dată, specialiștii independenți au guvernat într-o situație de criză, pentru o perioadă de maximum un an, înaintea alegerilor.
  • Să nu uităm ca în 1991 am avut o criză socială. În 2000 a avut loc o criză a managementului politic. Iată, acum avem de-a face cu o criză mult mai profundă, una de încredere în toată clasa politică.
  • Partidele care răsuflă ușurate pentru că nu mai văd oameni în Piață greșesc, vor pierde, în continuare, credibilitatea pe care o mai au. Și o spun cu regret, ca un om care are convingerea că partidele politice sunt o componentă esențială a democrației într-un stat.
  • Nu mai sunt români în stradă, dar nemulțumirea este tot acolo. De la această realitate trebuie să pornim.
  • A doua realitate, de data aceasta, îmbucurătoare, este că PSD a pierdut puterea. Marele câștig al acestei schimbări de Guvern este că PSD nu mai deține pârghiile guvenului. Abuzul guvernamental și folosirea banului public, în scop electoral, pot fi stopate, începând de azi.
  • Ordonanța 28, dedicație exclusivă din bugetul public pentru primarii PSD, poate fi istorie. Începând tot de astăzi se poate creiona un cadru transparent nou cu o distribuție echilibrată a resurselor către administrația locală.
  • PNL nu a propus un Guvern politic, nu a cerut niciun post de ministru, nu a solicitat niciun avantaj politic. Doar dacă ești un partid născut în 1875, ca PNL, trecut prin toate, poți face această opțiune în mod credibil.
  • Întreaga clasă politică este acum într-un mare impas, i-aș spune, dar are și o mare oportunitate.
  • Alegem astăzi o soluție de un an. Cu toate acestea, PNL crede în această soluție de moment, cu toate sincopele în formarea echipei. Este nevoie de un pas în spate al partidelor pentru ca acestea să se poată încărca cu voință și putere de schimbare, de împrospătare.
  • Alături de grupurile parlamentare ale PNL, voi vota noul Guvern pentru ca am încredere că este o formulă bună, o soluție pentru ieșirea din criză.
  • Domnule prim-ministru, veți avea în PNL un partener loial în toate măsurile bune pe care le veți lua, dar și o voce critică și sinceră atunci când vom considera că trebuie spuse adevăruri mai puțin favorabile Cabinetului dumneavostră.
  • Am convingerea că în mandatul Guvernului Cioloș vor fi reparate sau stopate măcar o parte din abuzurile fostului Guvern. Mă gândesc la sancționarea traseiștilor politici, prin faimoasa Ordonanță de Urgență nr. 55. Sper, de asemenea, că vom fi parteneri în promovarea legislației pentru organizarea alegerilor locale, în două tururi, idee cerută de toata opinia publică pentru legitimitatea aleșilor.
  • Putem, de asemenea, să vă ajutăm cu multe exemple de incompetență și rea-credință în exercitarea funcției publice din actualul aparat de stat pentru ca dumneavoastră să puteți demara depesedizarea administrației.
  • Nu vă cerem să îi înlocuiți pe ai lor cu ai noștri, ci doar să profitați de șansa de a nu depinde de niciun partid pentru a depolitiza actul administrativ, de a profesionaliza administrația, fără de care veți fi sabotat cu premeditare, chiar din interiorul ei.
  • Sunt unii care vor vota Cabinetul Cioloș pentru a putea săpa mai adânc la fundația acestui nou Guvern. Le transmit că nu sunt pe un drum corect. Ne place, nu ne place, din păcate pentru clasa politică, Guvernul tehnocrat este o oglindă a nivelului de încredere publică la care a ajuns, actuala clasă politică.
  • De aceea cred că sabotarea acestui Guvern nu va aduce, însă, niciun beneficiu partidelor politice. Este falsă această teorie.
  • Anul trecut, românii au respins abuzul, în stradă și la urne. Întâmplarea face ca la un an și o zi, astăzi, să ne aflăm în fața unei alte schimbări, tot ca urmare a presiunii străzii. Progresul nu poate fi realizat, însă, doar ca urmare a protestelor civice. Cred în soluția unui Guvern tehnocrat tranzitoriu, în situații de criză, dar cred cu tărie în partide, în puterea lor de oferi altceva în afara crizelor și a premiselor pentru revolte publice.
  • Nu este vorba doar despre politică, ci de viață.
  • Nu trebuie să uităm că din cauza corupției au murit zeci de tineri în acea seară neagră în Clubul Colectiv. Nu doar corupția ucide, ci și abuzul, indolența, lipsa de voință, lipsa de competență. Pe drumurile  din România mor în fiecare zi români, pentru că nu există autostrăzi. În spitale, nu sunt suficiente medicamente și suficienți doctori pentru a ține în viață toți pacienții. Violența este tratată ca și cum este o fatalitate, iar clădirile pică pe noi, fără să le cutremure nimic.
  • Acestea sunt prioritățile pe care trebuie să le aibă în vedere toți politicienii și toate partidele. Astăzi poate fi momentul în care să nu mai căutăm responsabilități politice înguste, ci să ne asumăm o schimbare colectivă și imediată.
  • În numele grupurilor parlamentare PNL vă urez succes, domnule prim-ministru!

13.23: Liviu Dragnea:

  • Ne aflam astazi intr-o zi mai putin obisnuita pentru ca trebuie sa dam votul de investitura unui guvern din care nu face aprte niciun partid politic. Nu este asumat de nicio majoritate parlamentara.
  • As vrea sa ii spunem dlui Ciolos care ne sunt asteptarile. De felul in care va raspunde guvernul Ciolos la asteptarile noastre va depinde si pozitia PSD si nu doar la votul de astazi.
  • S-a facut ieri un bilant al guvernarii noastre, nu voi relua acum cifrele. Sunt cateva realizari pe care vreau sa le subliniez:
  • Cresterea economica.
  • Veniturile populatiei
  • Taxele si impozitele - taxe reduse
  • S-a redus deficitiul bugetar.
  • O politica sociala nu este doar corecta dpdv moral, dar este si performanta dpdv economica. Guvernarea noastra lasa in vistieria tarii 6 mil euro, in conditiile inc are am platit si 9 mil de euro din datoria lui Traian Basescu.
  • Dl prim-ministru, misiunea dvs este sa cresteti salariul minim, sa asigurati cresterea cu 10% a tuturor bugetarilir asa cum a votat parlamentul, aveti bani pt aceasta crestere.
  • Liviu Dragnea se refera doar la "guvernul nostru" fara a il numi pe Victor Ponta
  • Depinde de dvs daca vom fi parteneri sau adversari.
  • Aveam toate motivele sa continuam guvernarea si aveam tot dreptul sa cerem ca functia de prim ministru sa revina psd-ului si am si facut-o. A fost o alta nominalizare. Si nu puteam sa ignoram situatia in care se afla Romania.
  • Am ales sa punem stabilitatea Romaniei inainte de interesele noastre.
  • CEx PSD a ales sa voteze pentru ivnestitura guvernului. Dar votul nostru nu va fi un cec in alb. Atat timp cat continua masurile ecnomice inceputa de guvernarea noastra. Atat timp cat avem certitudinea ca va pregati in mod corect alegerile din 2016.
  • Vreau sa fiu foarte clar: daca vom avea cea mai mica indoiala ca aceste conditiii nu sunt respectate, atunci sprijinul nostru va inceta. Nu vom ezista sa folosim toate mijloacele pentru a concedia guvernul.
  • Romania trebuie sa revina cat mai repede la un guvern legitimat prin vot.
  • Victor Ponta a fost cel mai bun premier pe care Romania l-a avut de la Revolutie incoace. II multumesc de la tribuna aceasta pentru tot ce a facut pentru Romania.  

13.10: Element de atmosfera: in timp ce Ciolos citeste programul de guvernare, mare parte dintre parlamentari citesc pe tableta sau pe telefoane. Sunt cativa care rasfoiesc programul de guvernare, printre ei si Elena Udrea.

13.08 Dacian Ciolos isi prezinta programul de guvernare.

  • Domnule Presedinte al Senatului, domnule Presedinte al Camerei Deputatilor, doamnelor si domnilor senatori si deputati, va multumesc pentru efortul de a pregati audierile ministrilor desemnati  intr-un timp atat de scurt si va multumesc pentru increderea pe care le-ati acordat-o dupa discutiile din comisii.
  • Domnule Presedinte Iohannis, va multumesc pentru increderea acordata pentru formarea acestei echipe, intr-o formula de guvernare exceptionala, in afara practicii politice consacrate.
  • Sunt deplin constient ca asteptarile sunt uriase si va asigur ca eu si echipa mea vom face tot ce ne sta in putinta pentru a le raspunde, pe masura mandatului nostru.
  • Acest guvern apare intr-un context social si politic exceptional. Mi-e greu sa incep acest cuvant de deschidere fara sa aduc tribut victimelor si familiilor victimelor tragediei de la Clubul Colectiv.  Gandurile noastre raman alaturi de ele. Romania pe care vrem sa o sadim este Romania lor.
  • Tragedii precum cea de la Colectiv nu trebuie sa se mai intample vreodata. Este datoria morala pe care trebuie sa ne-o asumam toti.  De aceea, impreuna,  trebuie sa inlaturam cauzele acestei tragedii, mai ales coruptia. 
  • Este un moment critic. Increderea in mediul politic, in autoritatile statului pare slabita. Oamenii asteapta, acum mai mult decat oricand in ultimii 25 de ani, o schimbare a felului de a administra interesul public. Presedintele Romaniei si dumneavoastra, partidele politice, ati inteles acest moment critic. Si de aici a izvorat mandatul acestui Guvern. Programul propus trebuie sa raspunda acestei realitati.
  • Vrem sa venim cu solutii care sa aiba efect in perioada limitata a mandatului, dar care sa puna bazele unei transformari de structura in viitor. Sarcina acestui guvern va fi de a crea cadrul necesar, neutru din punct de vedere politic, care sa puna bazele acestor transformari structurale.
  • Sunt constient ca acest Guvern nu se poate angaja pe toate fronturile de reforma in societatea romaneasca.
  • Insa:  Ne asumam un set de masuri concrete, limitate ca numar, dar cu impact si importanta sistemica.
  • Ne asumam un numar de masuri pe care sa le ducem la indeplinire, in dialog cu dumneavoastra si cu societatea. Ne asumam un numar de masuri pentru care la final de mandat vom da seama in fata societatii si a fortelor politice.
  • Si mai ales, ne asumam o guvernare bazata pe trei principii fundamentale: transparenta, responsabilitate si deschidere pentru dialog.
  • Doamnelor si domnilor, din momentul in care presedintele mi-a incredintat acest mandat, am urmarit:
     
    o   formarea unei echipe de specialisti integri, care sa isi poata face treaba in afara polemicilor politice; am credinta ca audierile din comisiile parlamentare v-au convins de acest lucru.
     
    o   formularea unui program de guvernare, care sa aiba impact si relevanta intr-un interval de timp atat de scurt, lasand in urma modelele si practicile de lucru, pentru viitor.
  • In primul rand, ciclul politic constitutional. Anul viitor, acest Guvern va organiza doua randuri de alegeri. La nivel politic, vrem sa dam ragazul necesar in care partidele sa isi defineasca programele si echipele cu care vor participa in cursele electorale. Sper ca si cetatenii isi vor spori implicarea civica in comunitatile din care fac parte, astfel incat sa poata participa activ, cat mai bine informati, in procesul electoral.
  • La nivel administrativ, sarcina noastra va fi sa ne asiguram ca toti romanii pot vota, indiferent unde se afla, in interiorul sau in afara Romaniei. Institutiile de resort vor lucra pentru informatizarea acelor parti din procesul electoral care au creat mereu surse de nemultumire populara si tensiuni in mediul politic.
  • A doua prioritate majora a acestui Guvern va fi deschiderea catre societate, la toate nivelurile ei.  Vom initia platforme noi de comunicare si consultare, le vom consolida pe cele existente, pentru a asigura transparenta actului decizional si participarea tuturor celor interesati la formularea politicilor publice.
  • Vom urmari aceeasi deschidere si transparenta si fata de mediul politic. Parlamentul a fost si ramane singura forta democratica de reprezentare a societatii. Guvernul ii va ramane un partener activ.
  • Atat eu, cat si ministrii cabinetului meu, vom raspunde tuturor solicitarilor dumneavoastra  de consultare. Totodata, vom veni in mod proactiv in fata Dvs, pentru a ne asigura ca masurile aplicate de acest Guvern au in primul rand intelegerea, si speram noi si sustinerea, forului democratic al tarii.
  • Dati-mi voie la acest punct sa fac o precizare importanta. Am pregatit proiectul nostru de guvernare in doar cateva zile, fara a beneficia de o platforma programatica prealabila, asa cum ar avea un partid politic si asa cum se pregateste de obicei. De aceea, masurile incluse in proiectul nostru nu sunt exhaustive
  • Ramanem deschisi la idei noi si le vom cauta activ in perioada urmatoare. Intentionez apoi sa revenim catre dumneavoastra pana la 15 decembrie, pentru a discuta mai pe larg atat masurile deja incluse in program cat si idei noi, sub forma unor planuri de masuri pe fiecare domeniu prioritar in parte. Acest exercitiu devine cu atat mai necesar prin prisma corelarii cu definitivarea Bugetului 2016.
  • In al treilea rand ¬ independenta justitiei si lupta impotriva coruptiei. Subliniez sprijinul neconditionat si lipsit de orice ingerinta din partea Executivului fata de independenta justitiei si fata de lupta impotriva coruptiei.
  • Urmeaza un an important in care se vor face numiri in posturile cheie din justitie si parchete. Numirile vor fi ghidate doar de performanta profesionala si de integritate.
  • Al patrulea element fundamental al programului este sustinerea in continuare a cresterii economice. Stabilitatea macroeconomica si un buget echilibrat sunt esentiale. Economia Romaniei este integrata intr-o piata comuna la nivel european si trebuie sa ne ridicam la acel nivel.
  • Romania a facut deja eforturi majore sa revina la crestere economica durabila in perioada post criza.  Aceste eforturi nu trebuie sa fie in zadar! Vom sustine relansarea durabila a cresterii economice si stabilitatea finantelor publice pentru a crea un mediu propice pentru investitii.
  • In special vom veghea asupra structurii bugetare si coerentei acesteia cu obiectivul pe termen mediu deja stabilit si asumat de Romania. 
  • In privinta cheltuielilor, doi factori sunt importanti:  redirectionarea lor spre co-finantarea unor investitii competitive sprijinite si din fonduri europene, inclusiv in capital uman, instrumente financiare si infrastructura necesara. Expertiza europeana pe care acest Guvern o aduce se va manifesta cu precadere in acest plan, urmarind sa simplificam si sa sporim atat cantitativ dar si calitativ absorbtia fondurilor europene.
  • eliminarea cheltuielilor neproductive si ineficiente, [cum ar fi cele cu anumite intreprinderi autonome de stat].
  • In ceea ce priveste veniturile, avem deja un cod fiscal adoptat recent. Vom urmari implementarea lui, acordand atentie crearii unui mediu cat mai propice pentru IMM-uri pentru a sustine crearea de locuri de munca, mai ales in randul tinerilor.
  • In ceea ce priveste fondurile europene, avem inca mari restante pentru perioada financiara 2007-2013, pe care vom incerca sa le eliminam in masura in care este posibil. Romania mai are de absorbit 30% din alocarea financiara precedenta. Nu vom putea face minuni pentru a evita o dezangajare totala, dar vom urmari sa finalizam implementarea a cat mai multor proiecte majore, mai ales a celor cu buget ridicat.
  • In acelasi timp, tot in acest an, va trebui sa demaram cat mai rapid implementarea noului buget de fonduri structurale si de investitii, acordat Romaniei pentru perioada 2014-2020.
  • In acest context, o provocare majora va fi indeplinirea conditionalitatilor negociate de Romania in Acordul de Parteneriat cu Uniunea Europeana. Ma refer la cadastru, achizitii publice, reforma administratiei publice, reforma in domeniul sanatatii, intre altele.
  • Toate acestea vor necesita o coordonare eficienta intre ministere, dar si sustinerea dumneavoastra pentru a le putea implementa la timp.
  • O societatea normala are nevoie de un sistem de sanatate functional, de un sistem de educatie solid, de identitate, toleranta si cultura. Acestea sunt elementele celui de-al cincilea domeniu cheie al programului de guvernare.
  • Ne vom concentra eforturile pe redefinirea rolului si statutului personalului medical in societate si pe reducerea migratiei acestora in strainatate.
  • In educatie, vom muta accentul de la transmiterea de informatie spre crearea de competente pentru viata si reducerea sarcinilor birocratice care apasa cadrele didactice.
  • Toate aceste prioritati se incadreaza si in ancorarea puternica a Romaniei la agenda europeana si internationala.
  • Suntem confruntati cu provocari majore in interiorul Uniunii Europene. Exista focare de instabilitate la granitele noastre.
  • Atentatele criminale din ultima perioada sunt inca o dovada a vulnerabilitatii in fata terorismului si a urii.
  • Toate acestea sunt provocari majore pentru orice guvern.
  • Doresc sa va asigur pe dumneavoastra si pe partenerii nostri externi ca vom mentine fara echivoc reperele existente ale politicii externe: o Romanie puternic ancorata in Uniunea Europeana, parteneriatul strategic cu SUA, angajamentele NATO si responsabilitatile care ne revin din participarea la aceste aliante.
  • As trage aici un semnal in privinta bugetului 2016, in care, pe langa obiectivele enuntate, va trebui sa acoperim financiar, la nivelul asteptat, si toate aceste angajamente si obligatii.
  • In plan european, vreau sa crestem ponderea Romaniei in Uniunea Europeana, sa participam mai activ la marile decizii strategice care vor fi luate in perioada urmatoare. Imi voi folosi toata energia pentru a contribui la recastigarea increderii si a prestigiului Romaniei in relatia cu partenerii sai din Uniunea europeana.
  • Si nu in ultimul rand, vom incepe pregatirile pentru Presedintia  Consiliului European, pe care Romania o va detine in 2019.
  • Doamnelor si domnilor, Voi incheia impartasindu-va felul in care acest Guvern intelege sa dezvolte o relatie cu dvs, Parlamentarii Romaniei. Noi nu ne dorim si nu putem sa inlocuim clasa politica. Democratia nu e posibila fara oameni politici sau partide politice.
  • Momentele in care se apeleaza la guverne formate din experti sunt exceptionale. Noi nu putem guverna decat alaturi de fortele politice reprezentate democratic in acest for. Sper sa va alaturati efortului nostru.
  • Vom fi deschisi la proiectele si propunerile Dvs, va vom asculta mereu cu atentie. Dorinta mea si a echipei mele este de a crea premisele unui nou proiect de dezvoltare accelerata a Romaniei, egal cu potentialul urias al acestei tari. Putem face acest lucru doar impreuna.
  • Pentru ca tot Dvs, partidele politice, va trebui sa fiti cei care veti continua sa claditi o tara care sa dea speranta romanilor, care sa ii faca pe cei plecati sa isi doreasca sa se intoarca.
  • Pentru ca "acasa" este intr-un singur loc: aici, in Romania. Am purtat acest acasa in inima in toti acesti ani in care am fost chemat sa-mi exercit atributiile in afara tarii. Ma bucur ca azi pot sa-mi aduc modestul meu aport pentru a face acest "acasa" mai bun.
  • Insa, asa cum spune o vorba inteleapta a lui Marcus Aurelius: "Doamne, da-mi puterea sa schimb ceea ce poate fi schimbat, rabdarea de a accepta ceea ce nu poate fi schimbat si intelepciunea de a distinge intre cele doua".
     

13.00: Valeriu Zgonea aminteste faptul ca s-a modificat componenta originala a listei ministrilor, Cristina Guseth fiind inlocuita cu Raluca Pruna. Toate avizele comisiilor, care sunt consultative, au fost favorabile.