"Pentru a nu vulnerabiliza in niciun fel increderea in ministrul Justitiei din Guvern, intr-un an foarte important pentru mentinerea credibilitatii activitatii Justitiei, am hotarat sa retrag propunerea doamnei Cristina Guseth pentru acest portofoliu. Dimineata voi inainta conducerii Parlamentului o noua propunere.", a anuntat Dacian Ciolos pe Facebook, la o ora dupa miezul noptii.

Cristina GusethFoto: Facebook.com

Informatia a fost data anterior de catre ziarul Adevarul si vehiculata la Realitatea TV in emisiunea lui Rares Bogdan.

Cristina Guseth, propusa pentru functia de ministru al Justitie, a primit avizul favorabil din partea Comisiilor juridice reunite ale celor doua camere, in ciuda unor momente pe alocuri umilitoare in timpul audierilor, cand ministrul propus a admis ca s-a "blocat". Audierile au durat doua ore si au avut parte inclusiv de un moment in care senatorul Serban Nicolae i-a spus acesteia ca "are sansa" sa se retraga. La final, Guseth a catalogat audierile drept "o experienta dura".

"Nu sunt pregatita, dar am sa ma pregatesc", a declarat Guseth jurnalistilor. "Nu sunt pregatita in sensul faptului ca nu am educatie juridica. Tocmai de asta, eu cred ca acolo pot reprezenta justitiabilul. Si ei trebuie sa inteleaga ceea ce este in legi. Legea nu este apanajul unor oameni cu pregatire juridica. Legea se aplica oamenilor. Deci, eu voi reprezenta acei oameni si voi face un efort suplimentar ca sa inteleg si sa iau decizia buna".

"A fost o experienta dura" a admis ea, adaugand ca va face tot ce "tine de mine ca drumul Romaniei sa continue".

Intrebata cum se va descurca atunci cand va trebui sa sustina proiecte si ordonante in Parlament, nu va veni ea sa le sustina si va avea "cu experti".

Guseth a admis ca s-a blocat atunci cand a fost intrebata despre "sistemul de imunitati" care apare in programul de guvernare, uitand de "imunitatile parlamentarilor" in cazul de arest preventiv, perchezitie etc. "Sunt oameni cu care trebuie sa colaborezi" a mai spus ministrul propus, cand jurnalistii au intrebat-o daca nu le-a putut spune "in fata" ca tocmai despre imunitatea acestora este vorba.

Ulterior acelui moment, seria de intrebari s-a tinut lant, iar Guseth nu a reusit sa ii multumeasca pe cei care le adresau, care au tinut sa revina asupra lor. In pauza de consultari, ea a recunoscut de altfel ca este nemultumita de propria prestatie.

Cea care a i-a pus intrebarea "capcana" lui Guseth, deputata ALDE Steluta Cataniciu, si care a votat impotriva avizului favorabil, a anuntat la finalul sedintei ca in urma acestei audieri isi da demisia din functia de membru al Comsiei juridice.

"A fost un vot politic pentru un ministru tehnocrat" a sintetizat la final deputatul PSD Daniel Florea.

Vezi aici desfasurarea LIVE TEXT a audierilor: