UPDATE 01:40 Ciolos confirma pe Facebook ca o retrage pe Guseth ca urmare a prestatiei din Parlament. Informatia fusese data pe surse de catre ziarul Adevarul.
"Pentru a nu vulnerabiliza in niciun fel increderea in ministrul Justitiei din Guvern, intr-un an foarte important pentru mentinerea credibilitatii activitatii Justitiei, am hotarat sa retrag propunerea doamnei Cristina Guseth pentru acest portofoliu. Dimineata voi inainta conducerii Parlamentului o noua propunere.", a anuntat Dacian Ciolos pe Facebook, la o ora dupa miezul noptii.
UPDATE 00:10 Adevarul, pe surse: Premierul desemnat Dacian Ciolos a hotarat luni seara sa o retraga pe Cristina Guseth din fruntea Ministerului Justitiei, in urma prestatiei mult sub asteptari pe care a avut-o in comisiile de specialitate ale Parlamentului, au declarat surse politice pentru Adevarul.
Cei 21 de ministri care au primit aviz favorabil in Comisii: Petre Toba, Mihnea Motoc, Lazar Comanescu, Dan Stoenescu, Achim Irimescu, Anca Dragu Paliu, Costin Borc, Victor Vlad Grigorescu, Ioan Dragos Tudorache, Dan Marian Costescu, Marius Bostan, Victoria-Violeta Alexandru, Patriciu Achimas, Cristina Pasca Palmer, Claudia Ana Costea, Cristina Guseth, Ciprian Bucur, Adrian Curaj, Aura Raducu, Vlad Alexandrescu si Elisabeta Lipa.
Cristina Guseth, aviz favorabil in Comisii pentru functia de Ministru al Justitiei: "In pofida acestei umilinte, raman sa duc Romania in structurile euroatlantice. Imi propun sa fac management pentru minister"
Cristina Guseth, propusa pentru functia de ministru al Justitie, a primit avizul favorabil din partea Comisiilor juridice reunite ale celor doua camere, in ciuda unor momente pe alocuri umilitoare in timpul audierilor, cand ministrul propus a admis ca s-a "blocat". Audierile au durat doua ore si au avut parte inclusiv de un moment in care senatorul Serban Nicolae i-a spus acesteia ca "are sansa" sa se retraga. La final, Guseth a catalogat audierile drept "o experienta dura".
"Nu sunt pregatita, dar am sa ma pregatesc", a declarat Guseth jurnalistilor. "A fost o experienta dura" a admis ea, adaugand ca va face tot ce "tine de mine ca drumul Romaniei sa continue".
Intrebata cum se va descurca atunci cand va trebui sa sustina proiecte si ordonante in Parlament, nu va veni ea sa le sustina si va avea "cu experti".
Guseth a admis ca s-a blocat atunci cand a fost intrebata despre "sistemul de imunitati" care apare in programul de guvernare, uitand de "imunitatile parlamentarilor" in cazul de arest preventiv, perchezitie etc. "Sunt oameni cu care trebuie sa colaborezi" a mai spus ministrul propus, cand jurnalistii au intrebat-o daca nu le-a putut spune "in fata" ca tocmai despre imunitatea acestora este vorba.
Ulterior acelui moment, seria de intrebari s-a tinut lant, iar Guseth nu a reusit sa ii multumeasca pe cei care le adresau, care au tinut sa revina asupra lor. In pauza de consultari, ea a recunoscut de altfel ca este nemultumita de propria prestatie.
Cea care a i-a pus intrebarea "capcana" lui Guseth, deputata ALDE Steluta Cataniciu, si care a votat impotriva avizului favorabil, a anuntat la finalul sedintei ca in urma acestei audieri isi da demisia din functia de membru al Comsiei juridice.
"A fost un vot politic pentru un ministru tehnocrat" a sintetizat la final deputatul PSD Daniel Florea.
Anca Paliu Dragu, ministrul Finantelor, votata in unanimitate: Noul Cod Fiscal se va aplica, cresterile salariale vor fi pastrate/ Romania nu are nevoie de un nou acord cu FMI in acest moment
Stimularea investitiilor publice este una dintre prioritatile prezentate de ministrul propus al Finantelor Anca Paliu in cadrul audierilor din Comisiile reunite de buget-finante din Parlament. "Pentru stimularea investitiilor publice consider ca este necesar a face o prioritizare a tuturor proiectelor de investitii si de a asigura o bugetare multianuala a acestora. Avem proiecte care incep a fi finantate un an sau doi, dupa care sunt abandonate", a spus Anca Paliu. Anca Paliu Dragu a afirmat, raspunzand unor intrebari, ca va implementa toate masurile din noul Cod Fiscal si va aplica toate cresterile salariale in domeniul bugetar, asa cum au fost aprobate de Parlament. Ministrul desemnat al finantelor a primit aviz favorabil in unanimitate.
Adrian Curaj, ministrul propus la Educatiei: Este extrem de importanta formarea profesorilor, putem avea lucruri spectaculoase, dar sa nu avem cine sa le predea
"Va trebui sa corectam si sa operationalizam, dar pentru mine e extrem de importanta continuitatea. Angajamentul nostru este ca in decembrie sa venim cu masurile ce vor fi prezentate in detaliu, atunci cand vom avea si bugetul pe 2016, pentru a avea un plan realist", a declarat Adrian Curaj, ministrul propus la Educatie, in cadrul audierilor in Comisiile reunite pentru invatamant din Parlament. Director general al UEFISCDI, institutia care imparte pe baza de competitii banii alocati cercetarii de catre guvern, Curaj (57 de ani) este profesor la Automatica - Politehnica Bucuresti si a fost consultant al Bancii Mondiale, UNESCO si Comisei Europene. El a fost avizat in unanimitate de catre cele doua comisii.
- Citeste si Cine este Adrian Curaj, ministrul propus al Educatiei
- DOCUMENT Programul de guvernare pe Educatie al guvernului Ciolos: Criterii de evaluare a performantei profesorilor si reforma curriculara
Vlad Alexandrescu- Ministerul Culturii. Vrea Codul Patrimoniului si o noua sala de concerte in Bucuresti
Vlad Alexandrescu, nominalizat pentru functia de ministru al Culturii, a primit luni aviz favorabil de la Comisiile de Cultura din cele doua camere ale Parlamentului. In timpul audierilor, Vlad Alexandrescu a declarat ca a devenit o urgenta elaborarea si trimiterea catre Parlament a Codului Patrimoniului, un pachet legislativ ce ar urma sa ofere mai multa protectie cladirilor de patrimoniu. Printre prioritatile ministrului se mai numara: realizarea unei noi sali de spectacole in Bucuresti, reducerea birocratiei, astfel incat aplicatiile pentru finantarea proiectelor culturale sa fie cat mai simple si consolidarea cladirilor de patrimoniu care prezinta risc seismic.
Lazar Comanescu- portofoliul Afacerilor Externe
'Politica externa s-a dovedit a fi cu adevarat o politica de consens national si eu cred ca acest lucru trebuie sa ramana in continuare cadrul in care demersul nostru de politica externa se desfasoara. (...) MAE e un instrument esential in realizarea acestui demers, dar MAE fara o cooperare cu celelalte institutii care fiecare intr-un fel sau altul are responsabilitati in materie, demersul nu poate sa fie un succes. MAE va face eforturi pentru a asigura un dialog si o cooperare interinstitutionala foarte bine pusa la punct', a declarat Lazar Comanescu.
Patriciu Achimas-Cadariu- Ministru al Sanatati: Educatia pentru sanatate nu este un slogan
In discursul sau, ministrul desemnat al Sanatatii a subliniat ideea implementarii unor programe de prevenire a aparitiei si raspandirii bolilor. "Va spun ca cu tarie, cred ca un program de educatie pentru sanatate si, in acelasi timp, un program de profilaxie poate fi realizat. Educatia pentru santate nu este un slogan. Aceasta componenta pregateste viitorii pacienti sau potentiali pacienti pentru a sti cand sa se prezinte la medic, pentru a sti ce trebuie sa faca (...) pentru a nu se imbolnavi. Toate acestea vor scuti bugetul de o mare cheltuiala. (...) Programele de screening economisesc milioane de la buget si cred ca este o componenta asupra careia trebuie sa ne indreptam atentia", le-a spus Achimas parlamentarilor.
Sigur, daca e 'pusa' tocmai din cauza slabiciunii, a venerabilitatii, n-am facut nimic.
Ma sperie si talibanizarea celor ce comenteaza pe HN - unii vor neeaparat sa acordam tot creditul din lume unoor persoane care in mod clar nu sint potrivite pt functia visata. Care nu fac fata sup presiune. Care nu au habar ce presupune a fi ministru. Care confunda, de exemplu, primaria Sibiului cu Presedintia si au senzaia ca au acelasi lucru de facut.
Oare firmele de unde provin marii specialisti se vor retrage de pe piata sau or sa cistige contracte cu statul? Vor putea ei sa fie impartiali? Cum or sa trateze fosta concurenta? Fiindca o firma este o dictatura in mic, au ei habar ce e social-democratia?
Faptul ca, iarasi iau un exemplu, elimini din piata firmele ce produc OMG pentru a mentine firmele ce produc chimizare pt agricultura te face un mare specialist iubitor de oameni? " e mai bune chimicalele maica?"
ca asa ne place noua, la romani, sa avem relatii.
credem ca toata viata se bazeaza pe relatii.
pe cine cunosti, dar, mai ales, cine te cunoaste.
cand scriu eu, deja musiu dasian a schimbat'o cu o pruna de la bruksal.
sa fie de bine. totusi, cuseth cunostea bine scena politica, ii cam stia ce le poate pielea alor din politichia dumbovitzeana. se remarcase in sustinerea statului de drept, venea din societatea civila.
ca, parca, herr kaizar se consultase si cu societatea civila.
o avea la indemana si pe laura Stefan, care indeplinea si cerinta de societate civila si pe cea de jurist cu experienta si se remarcase in lupta impotriva coruptiei.
sau, poate taman d'aia. o fi zis ceva de casele kaizarului...:)
Numai faptul ca UNJC (Uniunea Nationala a Judecatorilor Corupti) a Vioricai Costiniu a contestat propunerea initiala era o dovada ca era o propunere foarte buna.
Bineinteles ca judecatorii corupti doreau un ministru de-al lor, santajabil.
Iata ca mafia a reusit sa impiedice numirea unui ministru al justitiei decis sa lupte cu coruptia.
De ce nu a numit-o Ciolos pe Laura Stefan ?
Inca o victorie a mafiei, a Grupului Infractional Organizat usl.
PUNCT
Restul e vrajeala de a ta de doi lei, propaganda ieftina....
Noua ministra la justitie e NET SUPERIOARA acestei propagandiste, ca asta este Guseth, o propagandista electronista
Lasa vrajeala ca nu tine...este de o incompetentza crasa, faptul ca e sluga lui SOROS, si striga de la microfoane nu inseamna ca e buna ca ministru....dimpotriva
STRADA A CERUT SPECIALISTI PE DOMENIU, NU CURCUBEU SI UNICORNI
nu, nu doftoru, el si'a scos ghipsul.
deci, 23 de minstri ! acelasi numar si aceasi structura cu guvernul dottore. pe bujetu' lui dottore !
asta este schimbarea schimbarii schimbarilor.
adica, suntem mistocariti ...nemteste, de sistem, care dovedeste abilitatea de supravietuire. hopa mitica ! va mai aminintiti, ai mai batrani, de jucaria aia din balci...
hopa mitica, nu se sparge nu se strica, in picioare se ridica !
deci, aceiasi marie cu alta palarie.
iesirea la plimbare, a celor 30 de mii, a dus la un guvern de tehnocrati, adunati cu binecuvantarea partidelor, care vor guverna cu aceleasi ministere, cu aceiasi oameni din esaloanele doi si trei, pe acelasi program, cu acelasi parlament. mai cinstit guvern si parlament, nici ca a mai existat. cel mai cinstit guvern, schimbat pe cel mai ...tehnocrat.
ce s'a schimbat, bre ?!
aaaaa ?!
herr klauz, ai fi mata un fel de iozefini, dar nu suntem toti copii. adica, ne mai prindem si noi cand e circ.
cand in piata s'au depasit sarcinile, adica, se striga si jos parlamentu', jos Iohannis, subit, serile urmatoare nu s'a mai miscat nimic. nimeni n'a mai miscat, piata goala, adica.
si ca avertizment, herr klauz si musiu dasian ne'au adus la ministerul pulanului, un profesionist.
normal, un general de politie nu este militar.
ca parca, la interne si armata e obligatoriu un ministru civil.
normal generalul groapa si gen. toba, ca minsitri, nu si'au mai pus uniformele....
ca sa fim noi linistiti, sa nu ne sperie, cumva...
Cind a aflat ca nu la DNA urma sa fie audiat, s-a facut imediat bine.
Puteam sa așteptăm niște rezultate, nu i s-a dat nicio sansa. Parlamentarii au tocat-o marunt pana au eliminat-o.
Da, nu are carismă, nu e un om venit din sistem, so what? Era un plus.
Ce s-a intamplat acum aminteste de suspendarea Monicai Macovei.
Nu degeaba a fost comisar european pe probleme de agricultura.
Masura cu comasarea alegerilor e foarte buna.
Ce mai atatea alegeri cheltuitoare de bani.
Daca cumva partidele se dau in stamba exista intotdeauna presiunea strazii si anticipate.
Oamenii trebuie sa gandeasca in termeni de eficienta,productivitate,simplificare,etc.
Mai putina politica si mai multa eficienta,tovarasi!
Cu parere de rau dar nu asa se alege o echipa la plezneala, mai ales una guvernamentala , program de duvernare precun apa de ploaie...etc
Dupa un mincinos, avem un diletant.
Ministrul Justitie nu trebuie sa judece in niciun proces.
Ministrul Jutitiei trebuie sa-l revoce imediat pe coruptul Nitu si sa propune presedintelui un alt procuror general.
Ministrul Justitiei trebuie sa propuna procurori sefi cinstiti, corecti, competenti, incoruptibili.
Ministrul Justitiei trebuie sa propuna legi care sa asigure eliminarea din sistem a judecatorilor corupti, pierderea tuturor privilegiilor judecatorilor corupti, pedepse sporite pentru judecatorii corupti, sa propuna legi privind judecarea cu celeritate a marilor corupti si confiscarea integrala a averilor, sa blocheze legile cu dedicatie pentru favorizarea coruptiei, sa blocheze dezincriminarea actelor de coruptie, traficului de influenta, spalarea de bani, fraudarea alegerilor etc.
Pentru toate aceste lucruri nu ai nevoie sa sa fi studiat dreptul.
Pentru alte avize date legilor se putea consulta cu adjunctii sau expertii din minister.
Plus ca era de o incompetentza crasa...toti putem striga de la tribune, dar de acolo pana la a conduce un minister e drum lung mah
Lumea doreste oameni specializati pe domeniile ministerilor, nu agricultori la ministerul apararii sau justitiei.
E CLAR ?
Noua ministra este cu mult mai buna
de R.M. HotNews.ro
Luni, 16 noiembrie 2015, 17:36 Actualitate | Politic
Comasarea alegerilor nu va mai figura in programul de guvernare prezentat marti in Parlament, a declarat premierul desemnat, Dacian Ciolos, adaugand ca documentul programatic va fi adaptat in functie de discutiile finale pe care le poarta cu grupurile politice, potrivit Agerpres.
"Sa vedem daca un guvern compus din papagali de Bruxelles si ONGisti va fi mai bun decat unul compus din jigodii PSD/UNPR."
Daca trebuie sa retraga 2 inca inainte de a depune juramantul, e clar. General dezorientat si soldati nepregatiti. Jale.
lili [anonim]
Probabil, ca DUPA ce va afla, Dacian Ciolos o va schimba in "5 minute" !!!
Cred ca intr-adevar este un domeniu in care MUSAI trebuie sa fii pe felie, cum se zice, adica TREBUIA sa aiba studii juridice!
Acelasi DUPA si la guv. Ciolos.....
DUPA Colectiv la guv. Ponta...DUPA si acum, DUPA ce in Comisie au facut-o praf niste penali, probabil....
Tot nu inteleg CUM i-a ales pentru functiile respective... este evident ca i-au fost propusi majoritatea, dar Ciolos NU a pus intrebarile pe care macar un om normal le pune??!!
Nu inteleg, chiar imi pare rau sa vad cum da apa la moara contastatarilor...
Era o ocazie unica sa promovam buni profesionisti, omul potrivit la locul potrivit si asta putea fi daca toti erau pe "felie", cu studii si realizari incontestabile in domeniul respectiv, fara doctorate plagiate...
Doamna Guseth ar fi reprezentat societatea civila, in guvern, cum nu se poate mai bine.
Se va spune : de regula, in tarile in care democratia se afla in plina 'maturitate', un ministru nu este un profesionist al domeniului pe care il conduce. Chiar doamna Guseth a mentionat trei tari din Europa, in care ministrul de Justitie nu a absolvit o Facultate de Drept. Aceasta cutuma, devenita regula, este justificata de necesitatea ca ministrul sa apere, prioritar, interesele socitatii, sa fie detasat de salariatii pe care ii conduce, sa impiedice orice incercare, a unora dintre acestia, de a iesi de sub controlul statului, al intereselor societatii.
Da, acesta este cazul in care este numit (de catre parlament) un guvern 'politic' - ministrul nu trebue sa fie 'un profesionist al domeniului respectiv'.
In situatia de acum, din tara noastra, este vorba despre un cu totul alt caz : parlamentul trebue sa numeasca un guvern de 'profesionisti' ai domeniilor pe care le vor conduce - o situatie exceptionala, de scurta durata
Este bine, foarte potrivit in acest caz, ca si premierul este un profesionist 'de marca', cu recunoastere europeana, in agricultura
Premierul propus de Iohannis - dl.Ciolos -, a incurcat borcanele :a propus un ministru al Justitiei dupa regulile unui guvern 'politic', nu al unuia 'tehnocrat' (de profesionisti), deranjand-o degeaba pe Cristina Guseth si rapind timp comisiei de "specialitate" (aproximativa, in cazul unora dintre membrii acesteia) din parlament
Societatea civila a propus o alta personalitate, ca ministru al Justitiei,o jurista, specialista de renume in domeniul luptei impotriva coruptiei.
Nici la arat cu mainile nu e buna...darmite la justitie...toti procurorii si judecatorii urmau sa faca greva daca intra...de aia a fost retrasa
Prin lege ESTE OBLIGATIA ca ministrii dela Justitie si MaPN sa aiba STUDII DE SPECIALITATE
Tineret prostit de feisbuci si alte sabloane pe care le rumegi pe negandite, ce zici, esti pregatit sa stai capra?
Stai nene linistit la televizor si asteapta-ti pensia, ca ai muncit o viata intreaga intocmind rapoarte...
Pe scurt, exloatezi jumatati de masura ca sa dai o dimensiune apocaliptica unei situatii care in esenta este mult mai buna decat acum 25 de ani. Intreaba orice om daca vrea sa se intoarca in Romania de acum 30 de ani, in afara de un procent de sa zicem 5% care erau privilegiatii vremii si de inca x% care de fapt plang dupa tineretea pierduta nu vei gasi mare lucru.
cu ce ne va mai delecta technocratul julien cszolosz?
Dupa acest esec, Ponta ar fi declarat "totul a fost perfect 100%, am raspuns la toate intrebarile si sunt ultracalificat pentru aceasta slujba, voi scoate Romania din iadul basist etc."
am schimbat repede postu cand am vazut ce poate debita tanti.
e la misto. ciolos e de fapt ciolo. n-ai fost acolo!