Cristina Guseth, propusa pentru functia de ministru al Justitie, a primit avizul favorabil din partea Comisiilor juridice reunite ale celor doua camere, in ciuda unor momente pe alocuri umilitoare in timpul audierilor, cand ministrul propus a admis ca s-a "blocat". Audierile au durat doua ore si au avut parte inclusiv de un moment in care senatorul Serban Nicolae i-a spus acesteia ca "are sansa" sa se retraga. La final, Guseth a catalogat audierile drept "o experienta dura". "Ati beneficiat de un vot politic nu unul tehnocrat" s-a auzit la final sinteza unui deputat.

Cristina GusethFoto: Facebook.com

"Nu sunt pregatita, dar am sa ma pregatesc", a declarat Guseth jurnalistilor. "Nu sunt pregatita in sensul faptului ca nu am educatie juridica. Tocmai de asta, eu cred ca acolo pot reprezenta justitiabilul. Si ei trebuie sa inteleaga ceea ce este in legi. Legea nu este apanajul unor oameni cu pregatire juridica. Legea se aplica oamenilor. Deci, eu voi reprezenta acei oameni si voi face un efort suplimentar ca sa inteleg si sa iau decizia buna".

"A fost o experienta dura" a admis ea, adaugand ca va face tot ce "tine de mine ca drumul Romaniei sa continue".

Intrebata cum se va descurca atunci cand va trebui sa sustina proiecte si ordonante in Parlament, nu va veni ea sa le sustina si va avea "cu experti".

Guseth a admis ca s-a blocat atunci cand a fost intrebata despre "sistemul de imunitati" care apare in programul de guvernare, uitand de "imunitatile parlamentarilor" in cazul de arest preventiv, perchezitie etc. "Sunt oameni cu care trebuie sa colaborezi" a mai spus ministrul propus, cand jurnalistii au intrebat-o daca nu le-a putut spune "in fata" ca tocmai despre imunitatea acestora este vorba.

Ulterior acelui moment, seria de intrebari s-a tinut lant, iar Guseth nu a reusit sa ii multumeasca pe cei care le adresau, care au tinut sa revina asupra lor. In pauza de consultari, ea a recunoscut de altfel ca este nemultumita de propria prestatie.

Cea care a i-a pus intrebarea "capcana" lui Guseth, deputata ALDE Steluta Cataniciu, si care a votat impotriva avizului favorabil, a anuntat la finalul sedintei ca in urma acestei audieri isi da demisia din functia de membru al Comsiei juridice.

"A fost un vot politic pentru un ministru tehnocrat" a sintetizat la final deputatul PSD Daniel Florea.

  • Vezi mai jos desfasurarea LIVE TEXT a audierilor:

Ora 21.11: Guseth: "Din prima secunda am fost de buna credinta si am spus ca nu sunt jurist. Ceea ce imi propun este sa fac management pentru acest minister. M-am emotionat si am ratat un raspuns pe care in mod normal l-as fi stiut. In pofida acestei umilinte, ramin sa duc romania in structurile euroatlantice."

Ora 21.10: Aviz favorabil! Doar 6 voturi impotriva si 6 abtineri; 41 de voturi "pentru".

Ora 20.57: Pauza de consultari de 5 minute. Presa este scoasa din sala.

Ora 19.23: Intrebari din partea deputatilor si senatorilor, la care Guseth va raspunde ulterior:

  • Ciprian Nica (PSD) Aveti in vedere modificarea prevederilor din Codul Penal si de Procedura Penala declarate neconstitutionale?
  • Raspuns: Ceea ce voi face: voi consulta toti actorii sistemului judiciar. ICCJ, DNA, profesiile liberale. Voi face o dezbatere publica transparenta.
  • Cred ca atunci cand vei reusi sa cresti capacitaea de a gestiona dosare, cazuri in instanta, cand vei reusi sa cresti celeritatea. As vrea sa mentionez increderea pe care oamenii o au in DNA. Dupa cum se vede, in Romania atunci cand ai rezultate oamenii te apreciaza. Imi doresc ca justitia sa fie un serviciu in slujba cetateanului.
  • Marius Manolache (PSD): Cum vedeti solutionarea problemei ofiterilor acoperiti din justitie?
  • Raspuns: Magistratii fac o declaratie in care spun ca nu sunt ofiteri acoperiti. Daca aceasta declaratie este falsa, este o problema. Noi am semnat alaturi de ei (UNJR) acel comunicat. Mi se pare normal sa fie investigatii. In momentul cand va exista o proba pentru acest lucru, categoric il voi lua in calcul.
  • Florina Jipa (UNPR): (...) stim cine este pe langa dvs. (...) Intrebare este de unde studiati un dosar penal?
  • Raspuns: Nu este rolul minsitrului justitiei sa studieze un dosar, ministrul trebuie sa fie independent de un dosar. Dvs induceti ideea ca eu sunt o marioneta, ceea ce trebuie sa recunosc ca este destul de...pe ce va bazati? Este jignitor. Raspunsul este ca nu voi studia eu dosare penale.
  • Nicolae Vlad Popa (PNL): Daca vei folosi acest drept al guvernului de a elimina taxa de timbru, daca veti face ceva ca acel legal aid, daca desi exista reglementari veti face ceva ca sa nu mai existe avocatura clandestina (...)?
  • Raspuns: Stiu ca sistemul juridic nu beneficiaza de aceasta taxa si ca se duce la adminsitratie. As vrea sa pot sa fac ceva dar am sa vad in functie de consultari. Legal aid: trebuie gasita o maniera transparenta si concurentiala. Legat de faptul ca sunt in familie judecator, procurori, avocati - aici este o problema de etica, pentru ca nu ii poti obliga pe acesti oameni sa nu se casatoreasca. Poti pune niste reguli de conflict de interese. Pe masura ce vei reusi sa construiesti aceasta cultura (a integritatii - n.r.). (...) 
  • Remus Cernea: Va cunosc activitatea de multi ani si va apreciez foarte mult. In luna iunie CEDO a decis ca pentru cuplurile formate din persoanele de acelasi sex, statul trebuie sa ofere o forma de recunoastere, fie sub forma de parteneriat civil, fie casatorie (nota reporterului: rumoare in sala la rostirea acestei intrebari). Ministrul de justitie roman la acea vreme a recunoscut ca in Romania s-a produs o importanta schimbare de mentalitate. Dvs. veti sustine public o legislatie conforma cu legile deja adoptate din majoritatea tarilor europene?
  • Raspuns: Cred ca aceasta este o problema care tine de o consultare publica. Ceea ce vor romanii pe acest subiect este relevant, daca romanii isi vor spune clar cuvantul atunci voi avea si eu o pozitie.
  • Serban Nicolae (PSD): Trec peste faptul ca va subordonati activitatea rapoartelor CEDO. Am vazut multe ineptii juridice in rapaortele CEDO. (...) Cum evaluati statutul de ministru raportat la art. 109 primul alineat din Constitutie? (N.R: "Guvernul raspunde politic numai in fata Parlamentului pentru intreaga sa activitate. Fiecare membru al Guvernului raspunde politic solidar cu ceilalti membri pentru activitatea Guvernului si pentru actele acestuia.")
  • Raspuns: Exista experti pe care o sa ii iau cu mine in guvern. Voi respecta profesionistii cu care lucrez.
  • Daniel Florea (PSD): Ati avut interviuri recente. Asociatiile magistratior - (...) sindicate neprofesioniste. In altul ati spus CSM (...)- controlul politic asupra justitiei. Am auzit astazi pe dl Ciolos spunand ca numirea dvs are ca scop credibilizarea justitiei. Cine credeti ca a decrediblizat-o?
  • Raspuns: Asta este afirmatia pe care am facut-o despre asociatiile de magistrati pe care noi le-am sustinut constant, pentru ca este important sa nu fie doar  sindicale ci sa contribuie la reforma sistemului. in ceea ce priveste cei doi membri CSM revocati, a existat o dezbatere foarte ampla, v-as aduce aminte ca este o decizie a Curtii de Apel din Galati (...)
  • Cred ca justitia a inceput sa creasca in credibilitate. Sunt institutii care au crediblitate si care au de castigat in credibilitate. Cred ca increderea in justitie nu poate fi cresscuta decat atunci cand exista predictiblitate in actul de justitie.
  • Steluta Cataniciu (ALDE): Ce intelegeti prin sistem de imunitati si cum doriti in mod concret sa il revizuiti, care este procedura pe care urmeaza sa o aplicati? Statul de drept pe care il aparati de 25 de ani, de cine il aparati? La ce institutii publice va referiti, institutia prezidentiala se regaseste?
  • N.R.: Catanciu revine asupra intrebarii si ii reproseaza lui Guseth ca nu isi noteaza intrebarile. 
  • Raspuns:  Cred ca petnru a functiona un stat in regim democratic este foarte important ca presedintele sa aiba imunitate pe perioada mandatului. In afara imunitatii pe care o are presedintele... Vorbim de imunitate pentru o functie aleasa... (n.r: Cristina Guseth pare ca nu a inteles intrebarea si nu isi continua raspunsul).
  • Catanciu revine: "Daca dvs considerat ca este o formalitate, renunt la intrebare. Daca este serioasa, astept raspuns."
  • Raspuns: "Va referiti la imunitatea in cazul cercetarii penale?
  • Parerea noastra a fost ca poltiicienii trebuie sa aiba imunitate doar pentru declaratiile politice."
  • Catanciu: Care este procedura, cum anume se revizuieste?
  • NR: Se contureaza un moment delicat pentru Guseth. Mai multi membri ai comisiei comenteaza pe margine si rad. Serban Nicolae o aplauda pe Catanciu.
  • Raspuns: Suntem in momentul in care formam un guvern pentru a depasi o criza de incredere. S-a facut acest program de guvernare, nu am ajuns sa facem proceduri.
  • Catanciu: Aveti impresia ca puteti vorbi de o criza de incredere cand dvs va prezentati asa la o audiere?
  • Ovidiu Dontu (PSD): A trecut de comisie o lege a personalului instantelor. Aceasta lege prevede si o serie intreaga de drepturi pentru personalul instantelor. Sustineti drepturile persoanelor?
  • Raspuns: ... Personalul auxiliar - am propus completarea acestui deficit. (...)
  • Intrebare: Veti promova o lege privind raspunderea magistratilor?
  • Raspuns: Am organizat o dezbatere publica. Orice lege paote fi imbunatatita. Eu stiu ca o astfel de lege exista.
  • Catalin Boboc (PNL): Fostul minsitru al justitie s-a angajat ca va demara o discutie cu toti actorii privind codurile (civil). Aveti in vedere o astfel de analiza si un termen?
  • Raspuns: Nu sunt in situatia sa am tinte si termene. Desigur mi se pare f important, este o schimbare fundamentala si este normal sa faci o evaluare pentru a vedea ce trebuie imbunatatit. Ceea ce stiu este ca a fost un impact puternic asupra instantelor.
  • Ciuca, presedintele Comisiei: Noi simtim nevoia sa se faca un inventar sa vedem unde sunt confuzii. Sunt zone in care impactul scontat nu a fost cel regasit in realitate. Ne-ar interesa un asemenea inventar pt a vedea atat in zona de drept privat cat si penal sa vedem zonele vulnerabile.
  • Eugen Nicolicea (UNPR): Ce isneamna sistem juridic, ce inseamna sistem judiciar?
  • Raspuns: Judiciar inseamna institutiile care infaptuiesc actele de justitie, iar juridica este o definitie mai extinsa. Acest termen este folosit si in rapoarte CSM. Domnule Nicolicea, daca vreti sa demonstrati ca nu sunt jurist, nu, nu sunt jurist.
  • Vasile Varga: Ce veti face petnru sistemul penitenciar?
  • Raspuns: Cred ca trebuie imbunatatite conditiile din penitenticiare si respectate drepturile omului. Ma gandesc aici la condamnarile la CEDO pe care le-a avut Romania.
  • Nazare: Unde identificati ca ar fi vulnerabilitati in minister? Ce planuri aveti pentru fondurile europene?
  • Raspuns: Programele europene sunt derulate prin fondurile structurale, pregatirea magistratilor, reabilitarea instantelor. Imi propun sa atrag bani pentru problemele pe care le vom identifica in baza unor studii. Cred ca aici pot sa aduc oamenii impreuna si sa cresc capacitatea de absorbtie.
  • Ioan Iovescu (UNPR): Aveti de gand sa faceti ceva privind fenomenul medierii?
  • Raspuns: Din activitatea mea de pana acum nu cunosc. Ma voi documenta si daca acest lucru va duce la o mai buna functionare atunci o voi sprijini.
  • Ciprian Nica (PSD): Sunteti totusi in parlament, nu va aflati in fata strazii. In ceea ce priveste raspunsul la intrebarea mea, nu sunt multumit. Ca eu nu m-am referit la transparenta, eu m-am referit la consultarea tuturor actorilor. Stiu ca ati fost invatata sa criticati, dar nu este o politica buna asta.
  • N.R.:Nica cere o pauza de 5 minute inainte de vot.
  • Serban Nicolae i-a spus lui Guseth ca are sansa sa renunte la nominalizare. Mai multi membri l-au aplaudat. Nicolae i-a reprosat ca nu stie Constitutia.
  • Raspuns Guseth: Am citit Constitutia. Dar a citi Constitutia nu inseamna a sti Constitutia. 
  • Mate Andras (UDMR): Constitutia este legea de baza a unui stat. 
  • Cernea: Aici sunteti invitata sa va exprimati punctul dvs de vedere. Stiti f bine pericolul politicienilor populisti. (...)
  • Florea (PSD): Voiam sa va repet intrebarea (vezi mai sus) 
  • Raspuns: Cand atat de multi judecatori au cerut revocarea si un singur judecator a respins-o, lasati-ma sa fiu uimita de acest fenomen. (...)
  • Manolache (PSD, finul lui Victor Ponta): Ce este statul de drept? Va trebui sa mergeti la domnul Ciolos sa ii spuneti ca nu sunteti pregatita.
  • Raspuns: Puterea judecatoreasca este fundamentul statului de drept. (...) Putere executiva vine si colaboreaza cu puterea judecatoreasca.
  • Nica (vicepresedintele Comisiei): Sa intrerupem audierile si sa facem pauza de consultari inainte de vot. Daca se poate fara presa.

Ora 19.10: Presedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor, Bogdan Ciuca, deschide lucrarile.

I se acorda "maxim 10 minute candidatului" pentru o prezentare.

Cristina Guseth:

  • "Ma aflu in fata dvs in calitate de director al fundatiei Freedom House, ministru propus de domnul Dacian Ciolos. Pentru mine este o onoare si o incununare a muncii de-a lungul anilor.
  • Din '97 am derulat proiecte menite sa sprijine reforma justitiei si am organizat cursuri.
  • Practic, institutiile importante judiciare au fost alaturi de noi.
  • Am primit calificativul "excelent" din partea Comisiei Europene (in urma unui proiect de combatere a coruptiei - nr)
  • Stiu ca am o problema ca nu sunt un absolvent al Facultatii de Drept. Cred ca poate fi depasita pentru ca in mom de fata sistemul juridic nu se mai afla in 2004-2005. CSM are rolul de a asigura independenta sistemului juridic. Eu, ca Ministru al Justitiei, voi genera strategii, politici publice si voi incerca sa continui reforma.
  • In multe tari din Europa ministrii de justitie nu sunt absolventi de drept: in Franta un economist, in Suedia...
  • Ceea ce ma recomanda este vocatia in ceea ce priveste apararea statului de drept.
  • Ce imi propun:
  • Imbunatatirea managementului (sistemului juridic - n.r.)
  • Operationalizarea agentiei bunurilor disponibilizate care va duce la recuperea prejudiciului rezultat din infractiuni.
  • Un alt obiectiv: selectia magistratilor, care sa fie facuta transparent, meritocratic.
  • Sa contribui la consolidarea rolului ICCJ in ceea ce priveste modificarea jurisprudentei.
  • Sa cresc implicarea societatii civile.
  • Conditiile din penitenciare care pot atrage decizii CEDO.
  • Imi propun sa imbunatatesc capacitaea instantelor si parchetelor.
  • Sa adun bani europeni cu care sa reusesc sa imi ating obiectivele enuntate mai sus.
  • Sunt preluate din strategia 2015-2020. "