​Copresedintele PNL Alina Gorghiu a declarat luni ca propunerea din programul de guvernare a lui Dacian Ciolos de comasare a tuturor alegerilor si mandate de 5 ani pentru presedinte, parlamentari si primari este una care "preocupa" atat PNL cat si celelalte partide, dar crede ca modificarea Constitutiei in acest sens se poate face doar de un nou parlament.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Comasarea alegerilor este o idee care ne preocupa nu numai pe noi, am vazut ca toti liderii de partide politice iau in calcul acest lucru, pentru ca altfel avem alegeri in fiecare an. Modificarea Constitutiei in opinia mea nu se poate face decat cu noul legislativ. Noi am spus ca este unul dintre obiectivele pe care un parlament nou legitim le poate fixa. O Constitutie nu prevede doar modificarea unui articol sau altul, presupune girul unei majoritati si eu as spera ca putem agrea in unanimitate anumite modificari institutionale de amploare. Vedem la urmatoarele alegeri parlamentare, o constituanta paote fi inceputul unui nou proces de modificare a Constitutiei" a declarat Gorghiu, raspunzand intrebarilor jurnalistilor.

Amintim ca ideea suprapunerii alegerilor locale impreuna cu alegerile parlamentare anticipate a fost discutata intr-o sedinta a conducerii PNL inainte de prima runda de consultari de la Cotroceni, insa si atunci s-a propus problema neconstitutionalitatii, potrivit unor surse.

Gorghiu a salutat propunerea lui Ciolos de revenirea la alegeri locale in doua tururi.

"Am vazut ca este una dintre dorintele strazii, alegerea primarilor in doua tururi de scrutin. Inteleg ca domnia sa s-a gandit la aceasta varianta, noi vom insista, i-am comunicat si aseara ca vom insista pe doua lucruri: odata ordonanta 55, la care trebuie anulate efectele si trebuie ca in mod obligatoriu primarii care au migrat sa isi piarda mandatul, precum si consilierii. Si a doua propunere este tema alegerilor in doua tururi de scrutin, pentru ca vorbim de legitimarea alesului", a mai spus ea.