UPDATE 18.15: Dupa intalnirile cu partidele, Ciolos a anuntat luni seara ca eventuala comasare a alegerilor nu va mai figura in programul de guvernare, adaugand ca documentul programatic va fi adaptat in functie de discutiile finale pe care le poarta cu grupurile politice
UPDATE 14.03: Ciolos a explicat ca aceste propuneri vor fi supuse dezbaterii cu partidele politice si Guvernul le va asuma doar daca vor fi de acord si partidele.
Fragmentul relevant din Programul de guvernare:
- "Amendarea, de urgență, a legislației electorale cu stabilirea a două tururi de scrutin pentru alegerile de primari si presedinti de consilii judetene, eliminarea pragului pentru consiliile locale, reducerea numărului de semnături pentru independenți, posibilitatea asocierii unor independenți pe liste pentru consiliile locale, facilitarea creării de secții de votare pentru diaspora, acolo unde există o prezență semnificativă a cetățenilor români"
- Realizarea unui proiect de comasare a alegerilor prin uniformizarea tuturor mandatelor la cinci ani și alinierea datelor pentru alegerile prezidențiale, parlamentare, europarlamentare și locale în scopul minimizării impactului negativ al proceselor electorale asupra vieții economice și sociale a țării
De ce nu 10? sau pe viata, daca tot marim asa, aleatoriu!?
Cum se joaca acest guvern cu astfel de termene, fara o minima consultare publica?
De ce in majoritatea democratiilor vestice se merge pe 4 ani si nu pe 3 sau 5 sau 10 ani?ne gasim noi acum mai "destepti"?
Eu propun sa protestam. si sa cerem ca, la pachet cu aceasta marire absurda -daca tot vor asta si modificarea legii alegerilor si in sens invers- sa se poata demite cu abordare refrendara locala un ales local (primar, presedinte CJ, parlamentar) cu simpla majoritate calificata a celor care se prezinta la refrendum. Adica ok, acceptam sa stea 5 ani dar sa stie ca pot fi totusi revocati.
Altfel, cu ei "murim" de gat!!
Revoltator! mi se pare mie sau pe spinarea celor arsi din Colectiv si a revoltei, sistemul pare mai degraba sa gaseasca portite si posibilitati de a 'explora" noi optiuni in favoarea lui, nu a societatii/oamenilor de rand?!
Un om neales niciodată, ieșit premier din combinații de culise este deja deranjat de atâta democrație. Păi, nea Cioloș, nu ar fi mai bine să renunțăm de tot la alegeri, dacă acestea au un impact negativ asupra economiei?
In plus, toate tarile cu traditie democratica au alegeri locale, parlamentare si europarlamentare in ani diferiti. Nu ar trebui sa vedem de ce la ei merge si la noi nu ?
Despre alegerea in 2 tururi a primarilor, da, asta e ok. Era o aberatie alegerea dintr-un singur tur.
Sa lasi un incompetent cinci ani in functie, fara sa ai posibiltatea sa il dai jos decat o data la cinci ani, este, parerea mea, anti social, si pro oligarhic.
"alegerile electorale" = alegerile pentru alegeri :-)
https://dexonline.ro/definitie/electoral
Mersi de corectie.
Insa treaba cu comasarea este clar nedemocratica si trebuie sa ne opunem!
Personal, imi place formularea "minimizarea impactului negativ al proceselor electorale asupra vieții economice și sociale a țării". Intr-adevar, democratia asta strica armonia. Zici ca e limbaj comunist.
deci, cinci ani la alesi, ca si la palatul cotrocesti.
sa ne uitam la americani, una din cele mai vechi democratii republicane.
acolo, camera inferioara, cea mai numeroasa, numita camera reprezentantilor, si unde sectiile electorale teritoriale, sunt dimensionate pt. reprezentarea unui numar de cetateni, este aleasa pentru 2 ani.
the house of representatives, camera inferioara, este improspatata din 2 in 2 ani. daca un ales dovedeste ca merita, este reales de mai multe ori. daca nu are performanta dorita de alegatorii sai, dupa doi ani este uitat.
votul este nominal si candidatul este sprijinit, de partid, numai daca a castigat alegerile preliminare, din cadrul partidului sau. alegeri preliminare organizeaza amandoua partidele mari. la aceste participa mai multi doritori, dintre care alegatorii isi voteaza preferatul, cel care are un program mai bun.
adevarata companie are loc inainte de preliminare. castigatorul capata automat sprijinul partdului, pt candidatura.
alegerea pe liste de partid, chiar si din doua runde, este la impunerea partidului. practic, este posibil ca niciunul din candidatii oferiti sa nu corespunda, sa votezi partidul, nu omul.
si pe cinci ani, inseamna mia mult timp de...imunitate parlamentara, de spagi si alte activitati pt. prosperitate si progres. personal.
si mai este ceva la americani, ce imi place, au election day, ziua alegerilor, in luna noiembrie la fiecare 2 ani. si aia este intr'o marti, deci zi de lucru. noiembrie cand nu sunt concedii si marti, in zi de lucru. multe firme dau liber lucratorilor sa mearga la vot.
cu ocazia acestor alegeri, la fiecare doi ani, sunt alesi cei din camera de jos, o treime din senat, guvernatorii, primarii, consilierii locali.
cu acea ocazie, se voteaza si pt. completarea unor locuri ramase vacante, de consilieri, primari, guvernatori.
deci, pt. ei nu este o problema....comasarea alegerilor.
Si nicio vorba de cei 300 parlamentari care trebuiau redusi deja in urma referendumului si deciziei CCR
In timpul asta PSD jubileaza dupa ce a obtinut cel mai important minister din 2016; cel care organizeaza alegerile. Zombie lui Dragnea pot sta linistiti, nu se arata niciun pericol pentru ei.
Viitorul suna din ce in ce mai bine cu guvernul "tehnocrat"...
Deci Ciolos e mai rau si decat PSD .. naspa
Mult noroc cabinetului Ciolos!
Constituţia României, art.63, alineatul 1:
"(1) Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani, care se prelungeşte de drept în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la încetarea acestora."
Vrea acest guvern "tehnocrat" să încalce Constituţia? Preşedintele are datoria să apere Constituţia, să nu emită decrete de numire!
In plus ce-ar fi sa propuna ca primarii si consilierii sa fie independenti politic. Sa nu mai aiba partidele parghii sa-si impuna sponsorii sa castige licitatiile in toate primariile pe care le controleaza, pt a-si recupera "donatia". E ceva ce nu ar mai funcitona in cazul asta? Intreb ca nu ma pricep, poate nu e functionabil sistemul doar cu independenti in primarii.
Alegerea in 2 tururi da sanse unor outsideri de a reusi castigarea unor posturi de primari.
Comasarea tuturor alegerilor va asterne o liniste care in acest moment al evolutiei democratice a tarii noaste nu va fi folosita pentru bunastarea cetatenilor ci doar la cimentarea clasei clientelare in mediile politice si economice.
Program e prea bun pentru a fi parlamentul de acord cu el.
Guvenul va fi investit, dar va fi dat jos prin motiune de cenzura in scurt timp.
Momentan, parlamentul nu il va respinge pentru ca nu doreste sa riste dizolvarea,
3 ani pentru deputați, 4 pentru senatori !
Apoi, doar doua mandate pentru toti alesii!
io propun sa`i condamne pe toti actuali ocupanti ai fotoliilor din palavrament sa stea tintuiti de scaune pana la deces;
revizuirea lejii fundamentale pt. mandatu` obositilor din palavrament la 5 ani nu va trece la populatie. punct.
populatia a votat un palavrament de maxim 300 de locuri;
sa spoui acum ca pe langa ca nu vor fi 300 ci aproape 600 sa mai stea si 5 ani mi se pare prea mult - probabil se gandeste ca asa va fi mai usor de digerat guvernu` sau de palavrament,
io zic ca ciolos mai bine si`ar negocia demisia,
iubesc tradarea dar urasca pe tradator,
Va dau o idee...sunatii pe fratii nostri moldoveni care au deja un sistem functional si treaba e rezolvata...sau nu vrea PSD?
In speta, foarte multe propuneri din program tin de modificarea constitutiei.