Guvernul Ciolos anunta revenirea "urgenta" la alegerile locale in doua tururi, potrivit programului de guvernare facut public. De asemenea, guvernul Ciolos vrea comasarea tuturor alegerilor. Nu e clar cum poate amenda Guvernul legea adoptata de Parlament: printr-un nou proiect de lege sau prin ordonanta de Urgenta. Aceasta a fost una dintre cererile societatii civile si a protestatarilor iesiti in strada.

La VotFoto: USER UPLOADED

UPDATE 18.15: Dupa intalnirile cu partidele, Ciolos a anuntat luni seara ca eventuala comasare a alegerilor nu va mai figura in programul de guvernare, adaugand ca documentul programatic va fi adaptat in functie de discutiile finale pe care le poarta cu grupurile politice

UPDATE 14.03: Ciolos a explicat ca aceste propuneri vor fi supuse dezbaterii cu partidele politice si Guvernul le va asuma doar daca vor fi de acord si partidele.

Fragmentul relevant din Programul de guvernare:

  • "Amendarea, de urgență, a legislației electorale cu stabilirea a două tururi de scrutin pentru alegerile de primari si presedinti de consilii judetene, eliminarea pragului pentru consiliile locale, reducerea numărului de semnături pentru independenți, posibilitatea asocierii unor independenți pe liste pentru consiliile locale, facilitarea creării de secții de votare pentru diaspora, acolo unde există o prezență semnificativă a cetățenilor români"
  • Realizarea unui proiect de comasare a alegerilor prin uniformizarea tuturor mandatelor la cinci ani și alinierea datelor pentru alegerile prezidențiale, parlamentare, europarlamentare și locale în scopul minimizării impactului negativ al proceselor electorale asupra vieții economice și sociale a țării