Comisia juridica din Senat a votat marti, intr-o sedinta cu scantei, trei amendamente la legea de respingere celebrei ordonante de urgenta 55/2014, care a dat liber la traseism. Amendamentele prevad ca acei consilieri locali si judeteni care au migrat de la un partid la altul isi pierd mandatul, iar primarii revin la partidul din care au plecat. Aceste amendamente, care apartin PNL, pun in aplicare practic decizia Curtii Constitutionale de la sfarsitul anului trecut, care a declarat aceasta OUG neconstitutionala si care incredinta Parlamentului deciziile de aplicare a acesteia.

Acest proiect are nevoie de un vot si de la comisia de administratie, apoi va intra in plenul Senatului, care este camera decizionala.

"Consilierii isi pierd mandatele, iar primarii revin in partidele de unde au plecat. Nu semneaza nimic, prin efectul legii" a explicat Catalin Boboc pentru HotNews.ro.

Care este textul acestor trei amendamente:

  • Art. II. - Toate efectele juridice, politice sau de altă natură, produse ca urmare a exprimării opțiunii de către persoanele prevăzute la alineatul (1) al articolului unic din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 55/2014 se înlătură în integralitate.
  • Motivare: Pentru punerea de acord cu Decizia Curții Constituționale nr. 761/2014. Este necesară revenirea la situația anterioară emiterii Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 55/2014 pentru reglementarea unor măsuri privind administrația publică locală, declarată neconstituțională, iar acest fapt nu este posibil decât prin îndepărtarea tuturor efectelor produse de aceasta
  • Art. III. – Prin efectul legii, în cel mult șapte zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a prezentei legi, consiliile județene, respectiv consiliile locale se vor întâlni într-o ședință extraordinară pentru a lua act, prin hotărâre adoptată prin vot deschis, de încetarea mandatelor consilierului județean, respectiv local care, în temeiul Ordonanței de Urgență nr. 55/2014, a optat pentru apartenența la un alt partid politic decât cel al cărui membru era la data la care a fost ales sau care a optat pentru statutul de independent.
  • Motivare: Curtea a reținut, în jurisprudența sa, pronunțând mai multe decizii, în acest sens, constituționalitatea dispozițiilor art.9, alin.(2), lit.h1 din Legea 393/2004, pentru că se urmărește ca finalitate “prevenirea migrației politice a aleșilor locali de la un partid politic la altul, asigurarea unei stabilități în cadrul administrației publice locale, care să exprime configurația politică, așa cum aceasta a rezultat din voința electoratului (Decizia nr. 915 din 18 octombrie 2007)”
    Electoratul acordă votul său unei persoane (ales local) pentru a îndeplini o funcție publică la nivelul administrației locale, în considerarea programului politic al partidului din rândurile căruia face parte la momentul alegerii.
    Având în vedere alegerea în cadrul scrutinului de listă, în cazul consilierilor locali și județeni, votul exprimat de către corpul electoral a privit partidul politic, adică lista prezentată de acesta, astfel încât mandatul acestora încetează.

  • Art. IV. – Prin efectul legii, primarul şi preşedintele consiliului judeţean redobândesc calitatea de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţii naţionale pe a cărei listă a fost ales.
  • Motivare: În urma demisiei din partidul politic care i-a susținut candidatura, primarul pierde și girul alegătorilor, obținut în virtutea candidaturii sale pe o listă susținută de un anumit partid politic,  astfel încât este necesară revenirea la situația anterioară, a apartenenței la  partidul politic sau la organizaţia minorităţii naţionale pe a cărei listă a fost ales.

Sedinta comisiei juridice a fost una agitata. Proiectul de lege nu era pe ordinea zi a sedintei, insa presedintele acestei comisii, liberalul Catalin Boboc, a supus la vot plenului comisiei suplimentarea ordinii de zi. Nervosi, cei patru social-democrati membri in comisie prezenti au parasit sala, insa comisia a avut cvorum si fara acestia, in prezenta a cinci liberali, a senatoarei UNPR Florentina Jipa si a unui senator UDMR. Liberalii au votat "pentru", Jipa impotriva iar Pataki Csaba s-a abtinut.

De mentionat ca, atunci cand aceasta ordonanta a fost respinsa de Camera Deputatilor (ca prima camera), a fost votat si un amendament care prevedea că primarii, consilierii care au trecut la alt partid pe baza ordonanţei nu-şi vor pierde mandatele. PNL a criticat atunci acest amendament.