(UPDATE 18.39) Liviu Voinea, vice-guvernator BNR si fost ministru al Bugetului in Guvernul Ponta 2, este propunerea PSD pentru functia de premier, a anuntat luni seara liderul PS Liviu Dragnea la finalul discutiilor cu presedintele Klaus Iohannis.

Liviu VoineaFoto: gov.ro

"Ne-am gandit la dl Liviu Voinea, care indeplineste criteriile de integritate si de expertiza" si care "se bucura de credibilitatea unor institutii financiare importante", a spus Dragnea, la finalul consultarilor dintre Iohannis si delegatia PSD.

"Am discutat cu guvernatorul BNR care ne-a asigurat ca ca daca Liviu Voinea va fi nominalizat va avea tot sprijinul institutional al BNR", a adaugat Voinea.

Seful PSD a precizat ca este vorba despre un guvern cu "un mandat limitat, foarte clar si precis", care va trebui sa asigure cele doua runde de alegeri programate anul viitor, cele locale si cele parlamentare.

Dragnea a precizat ca a prezentat aceasta propunere si "coalitiei de guvernare", respectiv UNPR si ALDE, care "nu au respins-o".

"Reactia a fost ca e o propunere rezonabila", a comentat Liviu Dragnea, mentionand ca presedintele Iohannis "a spus ca dupa ce va avea a doua runda de intalniri cu toate partidele va face propunerea pe care o considera dumnealui potrivita".

"Presedintele a spus ca nu crede ca anticipatele e o varianta care ar putea fi pusa in practica rapid", deoarece ar genera "cateva luni de interimat cu consecinte destul de rele pentru economie si stabilitatea tarii".

In opinia presedintelui, "probabil cea mai buna varianta ar fi un guvern de tehnocrati, si ca premier si ca ministri", a mai spus Dragnea, care a adaugat ca seful statului va anunta nominalizarea pentru postul de premier probabil marti, dupa finalizarea intalnirilor cu toate partidele.

Cu cateva minute inainte de anuntul oficial al lui Liviu Dragnea, Realitatea TV si Digi 24 anuntasera pe surse ca Liviu Dragnea va fi propus premier de Dragnea.

Nominalizarea lui Liviu Voinea vine pe fondul ofertei facute de guvernatorul BNR catre clasa politica. Isarescu a declarat ca "resurse umana" a BNR e la dispozitia clasei politice.

Cine este Liviu Voinea

Liviu Voinea a fost ministru delegat pentru Buget in Guvernul Ponta 2, dupa ce in Guvernul Ponta 1 fusese secretar de stat in Ministerul Finantelor. El a fost unul dintre autorii programului de guvernare al USL. Adept al impozitului progresiv, Voinea a introdus in mandatul sau mecanismul de plata a TVA la incasarea facturii.

Potrivit datelor postate pe blogul personal, Liviu Voinea este conferentiar universitar la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA), Departamentul de Relatii Internationale si Integrare Europeana, si profesor universitar la Academia de Studii Economice (ASE), Facultatea de Relatii Economice Internationale.

A obtinut diploma de MBA de la Universitatea Stockholm (in 1998) si doctoratul la ASE (in 2000), a fost angajat drept cercetator post-doctoral la Comisia Europeana, Joint Research Center din Sevilla (in 2004) si a lucrat in diferite proiecte internationale pentru OCDE, Banca Mondiala, Fondul European de Investitii, Comisia Europeana, etc.

In 2011 Liviu Voinea a fost Presedintele EIBA (European International Business Academy), o asociatie profesionala a economistilor europeni cu sediul la Bruxelles.