Deputatul PMP Eugen Tomac a depus luni la Camera Deputatilor proiectul de lege prin care este redus numarul de parlamentari pana la 300 - 100 senatori si 200 de deputati, invocand rezultatul referendumului din 2009.

Eugen TomacFoto: Hotnews

"Din respect pentru romani, am depus astazi propunerea legislativa pentru reducerea numarului de parlamentari la 300. Daca partidele mari sunt in acord cu interesele romanilor, nu cu propriile interese, propunerea trebuie dezbatuta si adoptata urgent. Coinitiatorii propunerii sunt colegii parlamentari din Miscarea Populara" a anuntat Tomac pe Facebook.

  • "La  data de 22 octombrie 2009, Preşedintele României a emis Decretul  pentru organizarea unui referendum naţional prin care a chemat poporul român să-şi exprime voinţa cu privire la două probleme de interes naţional: trecerea la un Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de persoane.
  • Hotărârea Curţii Constituţionale a României  nr. 37/2009 referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 22 noiembrie 2009 şi la confirmarea rezultatelor acestuia a consemnat faptul că  „la referendumul naţional din data de 22 noiembrie 2009 din totalul de 18.293.277 de persoane înscrise pe listele electorale permanente au participat la vot 9.320.240 de persoane, mai precis 50,94% din numărul persoanelor înscrise pe aceste liste. În ceea ce priveşte răspunsul la întrebarea „Sunteţi de acord cu reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de persoane?" s-au înregistrat următoarele rezultate:
  • c) numărul voturilor valabil exprimate pentru răspunsul „DA”:  7.765.573‎-83,31‎ %‎.”
  • În considerarea faptului că numărul deputaţilor şi al senatorilor se stabileşte prin legea electorală, alegerea acestora se face de către cetăţenii cu drept de vot, iar voinţa lor este suverană, pentru aplicarea rezultatului referendumului din 2009 privind reducerea numărului de parlamentari la 300, depunem prezenta propunere legislativă."

Textul acestui proiect legislativ presupune modificarea legii alegerilor parlamentare promulgate in luna iulie, mai precis a articolului care se refera la norma de reprezentare, astfel:

"Art. 5

(2) Norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaţilor este de un deputat la 101.000 locuitori.

(3) Norma de reprezentare pentru alegerea Senatului este de un senator la 203.000 locuitori.

(5) Numărul de mandate pentru Senat, respectiv pentru Camera Deputaţilor, se determină prin raportarea numărului de locuitori ai fiecărei circumscripţii electorale la normele de reprezentare prevăzute la alin (2)- (4), la care se adaugă un mandat de senator, respectiv de deputat pentru ceea ce depăşeşte jumătatea normei de reprezentare, fără ca numărul mandatelor de senator dintr-o circumscripţie electorală să fie mai mic de 2, iar cel de deputat, mai mic de 3."