Presedintele Klaus Iohannis ii va primi pe reprezentantii societatii civile la consultari la Palatul Cotroceni vineri la ora 13:30, informeaza Administratia Prezidentiala, intr-un comunicat. "Administratia Prezidentiala este in curs de a finaliza procedura de selectie a participantilor la intalnirea cu presedintele Klaus Iohannis, pe baza propunerilor primite in cursul zilei de joi, 5 noiembrie", se mai arata in comunicat.

Klaus IohannisFoto: Facebook - Klaus Iohannis

"Pe adresa consultari@presidency.ro, au sosit, pana la termenul anuntat, un numar de 5.520 de mesaje, in care sunt propuse una sau mai multe persoane cu grad ridicat de reprezentativitate din partea manifestatilor, precum si din partea ONG-urilor", precizeaza Administratia Prezidentiala.

Consultarile presedintelui Klaus Iohannis cu partidele, pentru formarea unui nou Guvern, continua vineri, fiind asteptati la Cotroceni reprezentantii UNPR si ALDE si, in premiera, cei ai societatii civile si ai protestatarilor, care s-au putut inscrie pentru unul din cele aproximativ 20 de locuri. Consultarile de vineri incep la ora 11:30, cand la Palatul Cotroceni va sosi delegatia UNPR. De la ora 12:30 urmeaza sa discute cu presedintele Iohannis si reprezentantii ALDE.

Klaus Iohannis a avut joi primele consultari la Cotroceni, cu PSD, PNL, UDMR si minoritatile. PSD a anuntat ca vrea o noua runda de negocieri cu partidele, liberalii insista pentru organizarea de alegeri anticipate.

Joi, Klaus Iohannis a anuntat in cadrul unei declaratii de presa ca va chema la discutii si reprezentanti ai societatii civile, dar si lideri reprezentantivi pentru protestatarii din tara, care au iesit in strada in ultimele zile. Ulterior acestui anunt public, Administratia Prezidentiala a precizat si modalitatea in care doritorii se pot inscrie pentru a ajunge la intalnirea cu presedintele. Potrivit unor surse oficiale, numarul participantilor la aceasta runda suplimentara de consultari va fi de aproximativ 20.

Astfel, Presedintia a anuntat ca au fost invitate "coalitiile de organizatii non-guvernamentale cu larga recunoastere publica sa desemneze cate un reprezentant care sa participe la consultarile de vineri, 6 noiembrie a.c, la o ora care va fi comunicata ulterior". Mai mult, Klaus Iohannis "invita pe manifestanti sa indice persoanele care au un grad ridicat de reprezentativitate pentru miscarile civice din ultimele zile".

Potrivit unor surse oficiale, in primele ore de dupa anuntul oficial au fost transmise cateva sute de mailuri, atat de la ONG-uri, cat, in cea mai mare parte, de la persoane care se prezentau a fi "protestatari" in care se cerea prezenta la consultarile de vineri. Administratia Prezidentiala nu a prezentat, public, criteriile pe baza carora vor fi selectate aceste persoane. Termenul limita a fost joi, ora 24.00. Ulterior, urma sa fie facuta o centralizare, iar persoanele de pe lista finala sa fie verificate de catre Administratia Prezidentiala. De acest proces se ocupa Departamentul Relatii cu Autoritatile Publice si Societatea Civila, condus de consilierul prezidential Andrei Muraru.