Presedintele Klaus Iohannis va consulta la Cotroceni membri ai societatii civile, dar si reprezentanti ai protestatarilor inainte de a decide numele viitorului premier. Este o premiera in istoria Romaniei ca, in afara partidelor politice, la consultarile cruciale pentru desemnarea unui nou premier sa fie invitati si oameni din societatea civila. Pana la acest moment nu e clar cine va reprezenta societatea civila si strada.

Reprezentantii strazii, chemati la CotroceniFoto: Adina Florea/Hotnews

In cazul societatii civile, exista zeci de ONG-uri care s-au implicat activ in viata politica si in dezbaterile publice. Insa in ceea ce priveste manifestantii din Bucuresti si celelalte orase, lucrurile stau diferit: nu exista lideri informali care sa fi fost acceptati de multimile uriase aflate in marile piete. Exista cateva personaje care au incercat sa se erijeze in lideri, deseori fiind vorba de personajele care detineau portavoce.

Reamintim ca principalele cerinte ale manifestantilor sustin lupta anti-coruptie, curatarea clasei politice si imbunatatirea administratiei. Exista cateva ONG-uri care sunt implicate masiv in sustinerea acestor cerinte, unele dintre ele partenere cu Comisia Europeana sau cu ambasadele occidentale de la Bucuresti.

Declaratia de presa integrala a lui Klaus Iohannis:

„Bună ziua! Am acceptat demisia Prim-ministrului Ponta. Am decis, astăzi, să numesc în poziția de Prim-ministru interimar pe domnul Ministru Sorin Câmpeanu. Am semnat acum, înainte de conferinţa de presă, ambele decrete.

Am urmărit aseară, cu mare atenție, manifestaţiile de stradă. Sunt foarte mulțumit că au fost manifestații fără violenţe, fără exagerări şi am un mesaj important pentru toți cei care au fost şi aseară şi alaltăieri în stradă: V-am văzut, v-am auzit, voi ține cont de solicitările voastre!

Am decis ca în continuarea consultărilor cu partidele politice, pe care le-am planificat pentru astăzi și pentru mâine, să consult în premieră un nou actor: societatea civilă. Voi convoca pentru vineri după–amiaza un grup care reprezintă atât societatea civilă, cât și ceea ce se numește strada. Este important pentru mine și doresc să le cunosc părerile și opțiunile. În acest fel voi cunoaște, atunci când voi lua o decizie, și opțiunile partidelor politice, dar, și acest lucru mi se pare important, opțiunile societății civile.

Vă mulțumesc!”