PNl a stabilit intr-o sedinta joi dimineata ca delegatia partidului, formata din copresedintii Alina Gorghiu si Vasile Blaga si presedintele de onoare Mircea Ionescu Quintus, sa solicite organizarea de alegeri anticipate, asa cum a anuntat si miercuri. Acestia au declarat intr-o conferinta de presa ca "spera" ca PSD sa isi reevalueze pozitia si sa accepte aceasta solutie.

Alina Gorghiu si Vasile BlagaFoto: PNL

"Mandatul cu care PNL merge la consultari este acela de a solciita organizarea de alegeri anticipate si sper ca PSD sa reevalueze aceasta pozitionare si sa aiba decenta sa se gandeasca de doua ori inainte de a exprima un punct de vedere. Aceasta atitudinea de a te agata cu disperare de putere nu are legatura cu ce se intampla azi.

Cerem dizolvarea acestui parlament si organizarea de alegeri anticipate cat mai repede. Acest parlament nu mai are nicio legitimatate. Chiar daca este o solutie greu de pus in practica", a declarat Gorghiu.

Vasile Blaga a precizat la randul sau ca alegerile parlamentare se pot organiza dupa noua lege a alegerilor parlamentare, care presupune votul pe liste, intrucat vechea lege a uninominalului s-a abrogat.

Alina Gorghiu a afirmat ca prin consens se poate sa se ajunga la dizolvarea parlamentului repede, iar daca exista consens se poate inclusiv ca toti parlamentarii sa demisioneze.

Intrebat daca in acest moment Catalin Predoiu mai este varianta de premier a liberalilor, Blaga a declarat: "Evident, da. Dar noi mergem la consultari cu varianta alegeri anticipate, care exclude o varianta de premier."

Intrebat daca ar accepta varianta unui premier tehnocrat, Blaga a raspuns: "Nu suntem in situatia asta, noi merge astazi la Cotroceni cu aceasta solutie si credem ca ea va fi agreata. Vom vedea pas cu pas ce a fi. Nu vreau sa ma pronunt mai departe ce va fi".

"Daca vor aparea noi scenarii, le vom evalua", a afirmat si Gorghiu.

Ea a dat si "garantia ferma ca cei compromisi nu vor mai fi pe aceste liste" electorale.

Despre includerea lui Quintus in delegatia de la Cotroceni, Gorghiu a raspuns: "Este doza de echilibru si intelepciune in plus de care avem nevoie."

  • Pentru a se ajunge la alegeri anticipate, parlamentul trebuie sa fie dizolvat.

Ce prevede Constitutia in acest sens:

"Art. 89:

(1) După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

(2) În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată.

(3) Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă."