Conducerea PD a adoptat, miercuri, cu 52 de voturi pentru, doua impotriva si doua abtineri, fuziunea prin comasare cu PLD. Si liderii PLD au adoptat rezolutia privind unificarea cu Partidul Democrat cu 61 de voturi pentru si 3 impotriva. Liderii celor doua formatiuni, Emil Boc si Teodor Stolojan au anuntat, intr-o conferinta de presa comuna, ca noul partid va lua fiinta dupa ce, pe 15 decembrie, PD si PLD vor convoca, simultan, congrese extraordinare pentru a aproba unificarea.

Liderii celor doua formatiuni au anuntat ca noul partid va avea, la nivel national, o conducere formata din Emil Boc - presedinte si doi prim vicepresedinti - Teodor Stolojan si, cel mai probabil, Vasile Blaga, iar la nivel judetean, structura de conducere va fi una comuna. De asemenea, nou infiintatul Partid Democrat Liberal va fi afiliat la Partidul Popular European si va deveni, sustin initiatorii lui, cea mai puternica forta de centru-dreapta din Romania.

Potrivit lui Emil Boc, conducerile celor doua partide au fost deja mandatate sa lucreze, chiar incepand de joi, la organizarea Congreselor Extraordinare de la 15 decembrie, in cadrul carora va fi aprobata, de fiecare formatiune in parte, unificarea.

Potrivit liderului PD, au fost deja constitutite trei comisii comune de negociere, pentru organizare si statut, pentru programul politic si pentru procedura judiciara in fata instantei de judecata. De asemenea, atat la nivel central cat si in judete vor fi constituite structuri executive care vor conduce filialele unificate pana la deifnitivarea structurii organizatorice si pana la primele alegeri locale interne. La nivel central, structurile se vor intalni saptamanal, iar la nivel local - lunar.

In timp ce, la democrati, cei care au votat impotriva fuziunii sunt Sorin Frunzaverde si Ioan Nastea, la PLD, cei care au votat impotriva sunt liderii filialelor Caras, Buzau si Salaj.

Intre timp, liderul PLD Teodor Stolojan da asigurari ca valorile liberale vor fi aparate si isi vor avea reprezentarea in cadrul noului Partid Democrat Liberal.