Fostul presedinte Traian Basescu a declarat miercuri, la Digi 24, la scurt timp dupa anuntul demisiei Guvernului condus de Victor Ponta, ca nu crede in varianta organizarii de alegeri anticipate in acest moment, aratand ca "In momentul de fata nu cred ca avem conditii, Constitutia pune piedici foarte mari pentru dizolvarea Parlamentului. Cred ca schimbarea claei politice se poate face odata cu alegerile parlamentare. Clasa politica trebuie sa isi duca onest mandatul pana la urmatoarele alegeri, nu vad alta solutie. Pana atunci insa ar trebui pus un Guvern." Traian Basescu a adaugat ca, "daca se vor respecta angajamentele", viitorul prim ministru al Romaniei este Catalin Predoiu.

Traian BasescuFoto: Presidency.ro

Fostul sef al statului a vorbit si despre protestele anti-coruptie, spunand ca "Aici lucrurile sunt mult mai complicate decat par, nu ai cum sa rasucesti un buton sa spui de maine am nemti, nu romani, in toate institutiile publice. Problema coruptiei este o chestiune de mentalitate in primul rand. DNA-ul, judecatorii vor continua sa lucreze, dar asta e limitat. Noi avem o problema de mentalitate."

Despre coicidenta care a facut ca Victor Ponta sa demisioneze chiar de ziua sa de nastere - fostul sef al statului implineste miercuri 64 de ani - Traian Basescu spune ca "N-as face nicio legatura, desi poate e o chestiune de destin, asa a fost destinul lui. Cred ca Victor Ponta a facut ce trebuia, chiar daca a facut-o foarte tarziu: trebuia sa demisioneze la vestea plagiatului, la trimiterea in instanta. La strada nu mai avea cum sa evite, nu mai putea sa vina nicio comisie sa spuna ca strada nu are dreptate."

"Daca se respecta angajamentele, viitorul prim ministru este Catalin Predoiu. Nu cred ca se poate face o tinta anticoruptie din Catalin Predoiu, fost ministru al Justitiei", a adaugat Basescu.