Ponta a demisionat miercuri impreuna cu tot guvernul, dupa protestele masive de marti seara. Scena politica e complet bulversata, liderii politici cauta acum solutii pentru o noua majoritate. Primarul hulit al Sectorului 4, Piedone, a demisionat si el dupa tragedia din Club Colectiv. PNL a avansat ca solutie alegerile anticipate, dar PSD, prin Liviu Dragnea, a anuntat ca nu le sustine.

Victor PontaFoto: AGERPRES

Presedintele Iohannis a anuntat intr-o declaratie de presa ca va incepe de maine consultarile politice, la finalul carora va anunta public optiunile. El nu a avansat nici o preferinta pentru un nume de posibil premier, dar a avertizat viitorul guvern ca trebuie sa asculte doleantele cetatenilor.

Intre timp, Gabriel Oprea si UNPR au devenit paria pe scena politica. PSD a anuntat pe surse ca nu mai vrea colaborare cu partidul care i-a dat pe Oprea si Piedone, iar PNL si-a mentinut pozitia de acum o luna, cand motiunea de cenzura a retezat dialogul intre cele doua partide.

  • Vezi mai jos cele mai importante evenimente ale zilei care a schimbat scena politica din Romania.

18.44: PNL se reuneste in sedinta joi dimineata, inainte de a merge la consultari la Cotroceni

18:04 Demisia premierului Ponta a ajuns la presedintele Klaus Iohannis

17:25 Premierul Victor Ponta a parasit Palatul Victoria

17.00 Liviu Dragnea: Colegii mei sunt suparati ca cine trebuia sa isi dea demisia nu a facut-o si a trebuit sa isi dea demisia guvernul

16:28 Iohannis, declaratie de presa la ora 17.00

15.50: Deputatii si senatorii PSD sunt intr-o sedinta a grupurilor reunite de circa o ora, alaturi de Liviu Dragnea si Valeriu Zgonea. Ministrii prezenti la sedinta au plecat la guvern pentru sedinta de la ora 16.00.

14:52 ALDE anunta ca nu sustin propunerea de organizare de alegeri anticipate, considerand ca acestea ar paraliza statul intr-un moment in care este necesara adoptarea bugetului pentru anul viitor.

Daniel Constantin, copresedinte ALDE, a declarat ca "probabil" partidele vor fi chemate individual la consultari la Cotroceni, dand de inteles ca nu coalitia va veni cu o propunere de premier, ci doar PSD prin Liviu Dragnea.

14:19PSD nu este de acord cu propunerea PNL de a se organiza alegeri anticipate, anunta Liviu Dragnea, dupa sedinta coalitiei de guvernare care a avut loc la parlament.

14.00 Gabriel Oprea: Eu nu voi mai face parte din guvern, dar UNPR va intra in negocieri pentru a face parte din viitoarea echipa guvernamentala

"Eu, personal, nu voi mai face parte din niciun Guvern si este normal sa fie asa, sunt solidar cu Victor Ponta, ne-am dat demisia, suntem o echipa guvernamentala. UNPR-ul nu-si schimba cu nimic politica, ramane un partid unit si care se tine de cuvant. Partidul va intra in negocieri pentru a face parte din viitoarea echipa guvernamentala" a spus Oprea la finalul sedintei de coalitie.

13:37 Alina Gorghiu: PNL vrea alegeri anticipate

13:29Prima reactie a lui Oprea: Am discutat aseara cu premierul Ponta si impreuna am decis ca trebuie sa ascultam glasul strazii/ Nu voi mai face parte dintr-un alt guvern

13.23: Basescu nu crede ca se pot face anticipate

13.21: Gabriel Oprea: Nu voi mai face parte din nici un guvern

13.20: PNL cere alegeri anticipate, au anuntat Blaga si Gorghiu

12.47: UNPR isi arata disponibilitatea pentru coalitie, dupa criticile dure ale lui Dragnea

12.23: Presedintele ar urma sa faca declaratii dupa ora 15.00, dupa intalnirea pe care o are programata cu presedintele Ungariei Ader Janos, in marja Reuniunii la nivel inalt a Statelor din Europa Centrala si de Est.

12.10:Piedone a demisionat

12:06 Kelemen Hunor: "Este exclus sa sustinem actuala coalitie, eu cred ca actuala coalitie nu poate continua. Sustinem un eventul guvern tehnocrat, guvern minoritar, chiar si alegeri anticipate." Kelemen a precizat ca va prezenta optiunile UDMR la consultarile de la Cotroceni. "Scopul nu este sa ajungem la guvernare" a mai spus el.

11:51 A ajuns si ministrul Apararii Mircea Dusa. singurul sau comentariu: "Gestul unui om responsabil".

11:30 A ajuns si ministrul Economiei, Mihai Tudose, in acelasi birou. Este asteptat Victor Ponta.

In paralel, plenul Camerei Deputatilor este in desfasurare. Pe hol, parlamentarii care ajung la sedinta sunt nedumeriti si se intreaba intre ei sau pe jurnalisti "A demisionat Ponta?!"

Amintim ca din coalitia de guvernare fac parte PSD - UNPR (condus de Gabriel Oprea) - ALDE (condus de Calin Popescu Tariceanu si Daniel Constantin).