Directia nationala Anticoruptie a inceput urmarirea penala impotriva magistratilor, patru procurori si un notar, implicati in fraudarea concursului pentru ocuparea unor posturi din Parchete. Este vorba despre procurorul Sterian Guli, candidat la functia de prim procuror al Parchetului de pe linga Tribunalul Bucuresti, Georgeta Gabriela Ghita, presedinta Comisiei de examinare si procuror la Parchetul Inaltei Curti de Casatie, procurorul Gheorghe Dumitru, de la Parchetul de pe linga Curtea de Apel Pitesti, Gheorghe Cerbeanu, judecator la Tribunalul Vilcea, Bucur Gheorghe, notar in Bucuresti, fost judecator la ICCJ si membru CSM si Eugen Cojocaru, procuror la Prchetul ICCJ si membru supleant in comisia de examinare.

DNA a inceput urmarirea penala impotriva a patru procurori, un judecator si un notar, magistratii fiind acuzati de cumparare de influenta, trafic de influenta si permiterea accesului la informatii care nu sunt destinate publicitatiii. Cei sase invinuiti sunt cercetati pentru vicierea concursului pentru ocuparea unor posturi de conducere in Parchete.

Potrivit comunicatului DNA, pentru a-si asigura reusita la examentul pentru postul de procuror general al Parchetului de pe linga Curtea de Apel Pitesti, i-a oferit mita lui magistratului Bucur Gheorghe pentru a interveni pe linga membrii sectiei de procurori ai CSM. Mita a ajuns la Bucur prin intermediul judecatorului Ghorghe Cerbeanu. Prin aceeasi intermediari, procurorul Gheorghe Dumitru i-a dat spaga si procurorului Cojocaru Eugen, membru supleant in comisia de examinare. Initial Cojocaru pretinsese 50.000 euro, dar suma primita a fost de 15.000. Mita a functionat, pentru ca la concurs Gheorghe Dumitru a ocupat prima pozitie.

O schema asemanatoare a folosit si procurorul Guli Sterrian, candidat la functia de prim procuror al Parchetului de pe linga Tribunalul Bucuresti. El a obtinut prin intermediul aceluiasi procuror, Cojocaru Eugen, subiectele de examen de la presedinta comisiei de examinare, Georgeta Gabriela Ghita. Dupa cum era de asteptat, Sterian Guli a cistigat concursul.

Anchetarea celor cincip magistrati a inceput saptamina trecuta, ca urmare a unei plingeri venite din partea Insitutului National de Magistratura. Surse din Parchet sustin ca sint implicati si unii membri sectiei de procurori din CSM.