Curtea Constitutionala a Romaniei a stabilit ca va dezbate pe 18 noiembrie sesizarea UDMR in legatura cu legea privind votul prin corespondenta, potrivit Agerpres. Deputatul UDMR Marton Arpad a precizat pentru HotNews.ro ca in textul sesizarii au fost luate in considerare si observatii venite din partea unor parlamentari ALDE, formatiune care anuntase la randul sau ca doreste sa conteste legea.

UPDATE Formatiunea condusa de Calin Popescu Tariceanu sustine la randul sau, intr-un comunicat, ca a depus o sesizare la CCR, alaturi de UDMR, PSD si UNPR.

Ce sustine ALDE in comunicatul transmis marti seara:

  • "Grupul parlamentar de la Senat al Aliantei Liberalilor si Democratilor din Romania (ALDE) alaturi de grupul UDMR, senatori de la UNPR si PSD, respectiv, un senator independent  au depus la Curtea Constitutionala o contestatie la legea privind adoptarea votului prin corespondenta de catre Parlamentul Romaniei.
  • ALDE considera ca, prin aceasta modificare a legislatiei electorale, sunt incalcate principii prevazute in Constitutia Romaniei. In primul rand caracterul direct al votului. Textul Constitutiei atribuie in mod imperativ votului un caracter direct, ceea ce inseamna, in intentia constituantului, prezenta efectiva a cetateanului in fata urnelor in vederea exercitarii dreptului la vot fara intermediul unui procedeu indirect sau al unei persoane interpuse.
  • In al doilea rand, "votul prin corespondenta", asa cum este prevazut de catre initiatori pentru cetatenii romani domiciliati in afara teritoriului national, instituie in drept si in fapt un privilegiu pentru o categorie anume de cetateni, ceea ce este explicit interzis de Art.16(1) din Constitutie, care prevede ca "cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari".
  • ALDE a atras atentia in repetate randuri asupra faptului ca formula votului prin corespondenta este birocratica, greoaie si in loc sa inlesneasca votul romanilor din strainatate, are efectul contrar. In plus, ridica mari probleme privind posibila fraudare."

Proiectul votului prin corespondenta a fost adoptat de Camera Deputatilor la sfarsitul lunii octombrie. Actul normativ va fi aplicat doar la alegerile parlamentare, nu si la cele prezidentiale si europarlamentare.

Marton Arpad a sustinut, la sfarsitul lunii octombrie, in plenul Camerei, ca actul normativ nu garanteaza secretul votului si a anuntat ca parlamentarii Uniunii vor vota impotriva.

"Din punctul nostru de vedere are aparente ale unei tentative de manipulare. (...) Pana in septembrie anul viitor se vor da niste OUG de modificare a acestei legi ca sa poata fi aplicata. UDMR va vota impotriva", a aratat atunci Marton Arpad.

Camera Deputatilor a adoptat miercuri, in plen, proiectul de lege privind votul prin corespondenta, proiect care se refera doar la alegerile parlamentare, nu si cele europarlamentare si prezidentiale, asa cum a fost textul initial. Legea se refera doar la romanii care au domiciliul sau resedinta in afara tarii si presupune o perioada de preinregistrare, care se poate face personal la Ambasada sau Consulat sau prin posta, nu si online, in urma modificarilor aduse de catre comisie.