Presedintele Poloniei, Andrzej Duda, a spus marti, dupa intalnirea de la Cotroceni cu Klaus Iohannis, ca "nu are absolut nicio indoiala" ca Romania este partenerul strategic din regiune si ca ambii presedinti considera ca prezenta NATO trebuie intensificata.

Duda a declarat ca a convenit cu Iohannis asupra chestiunilor referitoare la securitatea militara, despre colaborarea in cadrul NATO.

"Amandoi, eu si domnul Presedinte, avem aceeasi opinie ca prezenta NATO in aceasta parte a Europei trebuie sa fie intensificata, ca aceasta are un caracter natural, este o chestiune de dezvoltare echilibrata a Aliantei si prezenta trupelor Aliantei in aceasta parte a Europei trebuie sa se intensifice in mod natural si normal, dat fiind largirea acestei structuri de acum cativa ani", a spus presedintele polonez.

"Aceasta largire trebuie sa se petreaca in continuare in mod consecvent prin intensificarea prezentei in ceea ce priveste infrastructura pe care sa o poata folosi si trupele noastre pentru exercitii, cat si prin prezenta unitatilor militare ale NATO. Cu siguranta vom incerca sa-i convingem de acest lucru si pe partenerii nostri atat si la intalnirea de maine organizata de noi in comun, cat si in formula mai largita la summitul NATO de la Varsovia de anul viitor, unde vor fi reprezentate toate statele membre ale Aliantei", a adaugat Andrzej Duda.

Inaltul oficial polonez a spus si ca spera ca aceasta politica, raportata la situatia care se dezvolta in aceasta zona va fi pusa in practica.

"Nu am nicio indoiala ca impreuna cu dumneavoastra, domnule Presedinte, vom prezenta o pozitie comuna. Sper ca vom reusi sa-i convingem si pe partenerii nostri din regiune, cat si, in perspectiva globala, pe partenerii din Alianta Nord-Atlantica" a spus acesta.

La randul sau, Klaus Iohannis a spus ca trebuie sa vedem foarte clar care este evolutia geopolitica si atunci putem sa ne dam seama si care ar putea fi adaptarea abordarii NATO.

"Intalnirea pe care am organizat-o impreuna pentru ziua de maine, acel mini-summit, vrea sa arate ca flancul estic este aici, tarile din flancul estic sunt hotarate sa joace un rol destul de important in cadrul structurilor NATO si vrem, de asemenea, sa subliniem importanta acestui flanc estic in situatia geopolitica in permanenta schimbare. Trebuie sa pornim de la definirea flancului estic", a spus seful statului.

Presedintele roman a precizat si ca a avut o propunere pe care a facut-o deja acum cateva luni de zile la intalnirea cu secretarul general NATO de a merge inspre o abordare a celor trei mari: Marea Neagra, Marea Baltica si Marea Nordului.

"Acestea definesc flancul estic al NATO. Marea Neagra a capatat, in contextul geopolitic nou de dupa ocuparea Crimeii de catre Rusia, o noua dimensiune: Marea Neagra a devenit o zona foarte fierbinte si este nevoie de foarte multa atentie ca sa nu se transforme aceasta zona fierbinte intr-o zona periculoasa. De asemenea, cunoastem abordarea in jurul Marii Baltice unde exista preocupari bine motivate pentru a intari gradul de asigurare de securitate. Si, in fine, trebuie sa mergem pana la Marea Nordului, unde exista nevoia de consolidare a flancului estic", a aratat Klaus Iohannis

Seful statului a spus ca toate aceste lucruri in esenta sunt cunoscute si de NATO si de toate tarile din NATO si ca se doreste sublinierea faptului ca aceasta importanta geostrategica a flancului estic nu este in scadere, ci este in continuare extrem de mare.

"Avem tendinta in lumea in care traim, o lume a breaking news-urilor, cum se spune de multe ori, sa pierdem din vedere importanta strategica a unor zone sau a unor intregi ansambluri. Este clar ca in ultimele luni de zile atentia publicului s-a mutat din flancul estic si din zona Ucrainei de Est, in zona sudului. Migratia din Africa a captat foarte multa atentie. Pe urma evolutia razboiului din Siria capteaza atentia mediei internationale. Evolutia valului de refugiati capteaza foarte multa atentie. Toate acestea fac ca in media sa se discute putin despre evolutia din flancul estic", a declarat Klaus Iohannis.

Presedintele roman a aratat ca noi credem ca flancul estic este astazi poate chiar mai important decat oricand si vrem sa subliniem aceste lucruri.

"Asta inseamna si o adaptare NATO. Adaptarea consta, in principal, in abordarea conceptuala. Noi nu dorim ca NATO sa mute atentia din flancul estic in orice alta parte, ci vrem sa ramana focusata pe flancul estic, care, indiferent ca este in prima, sau a doua, sau a zecea stire din jurnalul de stiri, este o zona care priveste NATO si nu doar tarile care se afla in flancul estic al NATO. Exercitiile care s-au facut si se fac si in anul acesta arata ca exista o preocupare. Noi vrem sa atragem atentia ca aceasta preocupare nu poate si nu trebuie sa fie una temporara tactica, ci trebuie sa fie o abordare geopolitica si de strategie a NATO", a mai explicat seful statului.

Andrzej Duda: Nord Stream 2 nu are nici baza economica, nici de alta natura

Presedintele polonez a aratat ca in intalnire s-a discutat si despre securitatea energetica, de o importanta foarte mare.

"In prezent, Europa trebuie sa incerce sa-si asigure suveranitatea, vorbesc despre Uniunea Europeana aici, bineinteles. Este vorba despre folosirea acelor resurse pe care le detinem noi, cat si de un oarecare mix energetic si de diversificarea surselor de energie. Aici am exprimat pareri comune cu domnul Presedinte, si anume ca trebuie gasite noi solutii. Nu ne putem permite sa fie dependenta Uniunea Europeana ca piata care doar primeste gaz din Rusia si aceasta dependenta sa creasca", a spus Andrzej Duda.

Acesta a precizat ca a exprimat si dezacordul in ceea ce priveste Nord Stream 2.

"Consideram ca aceasta este o decizie politica, nu are o baza nici economica, nici de alta natura, asa ca nu avem nicio indoiala ca aceasta nu trebuie realizata pentru ca, de fapt, nu va spori securitatea energetica a Europei, ci este doar o investitie inutila si chiar daunatoare din punct de vedere politic", a explicat inaltul oficial polonez.