Presedintele MP Traian Basescu a declarat, vineri, ca primul pas pe care trebuie sa il faca presedintele Nicolae Timofti este rezolvarea situatiei din Republica Moldova prin formarea rapida a unui nou guvern, el afirmand ca miza majora este nepredarea guvernarii in mainile partidelor rusofone, transmite Mediafax.

"Situatia in Republica Moldova trebuie rezolvata foarte rapid, este primul pas care trebuie facut de catre presedintele Timofti. Coalitia pro-europeana trebuie sa isi formeze din nou Guvern", a declarat presedintele Miscarii Populare, Traian Basescu, in urma intalnirii pe care a avut-o cu presedintele Comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, Gunther Krichbaum.

Traian Basescu a subliniat ca "miza majora" in rezolvarea situatiei dificile din Republica Moldova este "nepredarea guvernarii catre partidele rusofone".

Presedintele MP le-a declarat jurnalistilor ca in cadrul intalnirii pe care a avut-o la sediul MP si-a mentinut pozitia cu privire la situatia de la Chisinau, afirmand ca pentru Republica Moldova exista doar trei scenarii.

Potrivit lui Traian Basescu acestea ar fi fie "un semnal puternic din partea UE ca Moldova ca ar putea deveni candva membra UE" , semnal care nu a venit inca in ciuda eforturilor diplomatice ale statului roman, unirea Republicii Moldova cu Romania sau, in absenta primelor doua, rusificarea Republici Moldova.

"Cea a treia solutie in cazul in care Republica Moldova nu primeste nici prima si nici a doua varianta este sa ne dea Putin solutia, adica rusificarea Republici Moldova si crearea unor riscuri majore de securitate prin invecinarea directa cu un stat prorus la frontiera de est a Romaniei, dupa ce la frontiera de nord avem probleme de securitate europene", a mai spus Basescu.

Fostul sef de stat considera ca atat Europa, cat si Romania trebuie sa se fereasca de varianta a treia," in care Putin devine stapan la Chisinau, direct sau indirect".

Presedintele Comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, Gunther Krichbaum, a declarat, vineri, la Bucuresti, ca din punct de vedere economic situatia din Republica Moldova este precara si ca oligarhii detin mai multi bani decat sprijinul financiar oferit de Romania.

"Din punct de vedere economic, Moldova se afla intr-o situatie precara. Are de suferit de pe urma acestei fragilitati la nivel politic. Din aceste motive, este o provocare pentru noi incercarea de a stabiliza Moldova si este, mai ales in Romania, un interes deosebit", a spus Gunther Krichbaum, intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul Ambasadei Germaniei la Bucuresti.

Krichbaum a mai spus ca, duminica, David McAllister, ales de curand vicepresedinte al PPE, se va deplasa la Chisinau, insotit si de alte persoane.

"In ceea ce priveste Moldova si situatia concreta de acolo, ne dorim intr-adevar o apropiere de Moldova prin Parteneriatul Estic, dar calea va fi lunga si asta pentru ca tara este in continuare in mana oligarhilor. Precum Ucraina, Moldova mai are problema celor doua conflicte inghetate, in Transnistria si Gagauzia. Dupa ultima criza guvernamentala din Moldova, cand s-a format un guvern de coalitie, evolutia a dus la o stare de luciditate in Germania", a spus oficialul german.