Fostul presedinte Traian Basescu a afirmat, vineri, ca pentru el este de neconceput cum un procuror general si un judecator pot accepta ideea ca si-ar fi insusit vreun ban din operatiunea de salvare a ziaristilor romani rapiti in Irak si a sustinut ca seful Parchetului face "un joc politic" in cazul sau.

Traian BasescuFoto: Agerpres

Potrivit lui Basescu, dovada in acest sens este faptul ca nu s-a dorit inceperea urmaririi penale in rem in dosarul in care Judecatoria Sector 5 a decis redeschiderea urmaririi penale impotriva sa pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, transmite Agerpres.

"Nu mi se pare normal ca in spatiul public, inainte de a face o minima verificare, sa redeschida un dosar legat de fraude facute cu ocazia rapirii unor ziaristi in Irak. Pentru mine este de neconceput cum un procuror general si un judecator pot accepta ideea ca seful statului roman si-ar fi insusit bani din operatiunea de salvare a ziaristilor. Asta arata un nivel moral extrem de scazut la care au ajuns cei care lanseaza suspiciunile in spatiul public in mod oficial", a declarat Traian Basescu, la sediul Miscarii Populare (MP).

El a adaugat totodata ca nu ar fi putut concepe sa ia vreun ban din suma destinata salvarii ziaristilor rapiti. "Niciodata n-as fi putut concepe ca un cent din banii destinati salvarii ziaristilor sau din operatiunea din Irak sa fie insusiti de mine. Este exclusa o asemenea posibilitate, cu atat mai mult cu cat in aceasta operatiune nu s-au vehiculat bani. Este pentru mine, daca vreti, o mare dezamagire faptul ca un procuror general al republicii a putut sa puna sub semnul intrebarii aceasta realitate. Probabil, toti gandesc la nivelul moral pe care-l au. Si iata ca procurorul general al Romaniei a crezut ca presedintele Romaniei ar putea sa faca o afacere din salvarea unor cetateni romani. Asta e nivelul moral", a declarat presedintele MP.

Basescu a completat ca procurorul general ar fi trebuit sa constate daca existe probe in acest caz. "Urmarirea in rem nu-l oprea nimeni sa o faca, insa este evident ca domnul procuror general face un joc politic. (...) In mod categoric, in opinia mea, avand in vedere gravitatea solicitarii, ar fi trebuit facuta o urmarire penala in rem sa vada daca exista macar urme care sa duca la o asemenea concluzie", a spus fostul sef al statului.

El nu a dorit sa comenteze despre cine ar putea fi in spatele jocului politic pe care l-ar face procurorul general in acest caz, adaugand, insa, ca este clar ca seful Parchetului General a generat "o haituire politica" la adresa lui "prin numarul mare de dosare a caror redeschidere a cerut-o, inclusiv in cele in care erau date solutii de catre Parchetul General".

Magistratii Judecatoriei Sectorului 5 au confirmat cererea Parchetului General de redeschidere a urmaririi penale impotriva fostului presedinte Traian Basescu pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu in dosarul rapirii jurnalistilor romani in Irak.

De asemenea, instanta a constatat ca ramasa fara obiect cererea de redeschidere a urmaririi penale fata de Vasile Blaga.

Acest dosar a fost deschis dupa ce Corneliu Vadim Tudor a depus o plangere penala la Parchetul General in care ii acuza pe Traian Basescu si pe presedintele PDL de la acea vreme, Vasile Blaga, ca si-au insusit o parte din rascumpararea platita de statul roman pentru eliberarea celor trei jurnalisti romani rapiti in Irak in anul 2005.