Liderul PNL Alina Gorghiu a declarat joi, intr-o conferinta de presa la Targu-Jiu, ca votul parlamentarilor privind incuviintarea urmaririi penale si a retinerii Elenei Udrea, dar nu si a arestarii preventive a acesteia, a fost rezultatul unei intelegeri categorice intre Elena Udrea si Victor Ponta, Traian Basescu si Gabriel Oprea.

"Rezultatul este unul care pe mine ma surprinde, suspectez si eu ca si multi altii ca rezultatul votului este urmarea unei intelegeri categorice intre Ponta, PSD, Udrea, Basescu, Oprea. Indiferent de cine a fost condus PSD, sa stiti ca a avut acelasi comportament si aceleasi metehne anti-justitie si pro-coruptie. Indiferent de varianta, PSD a aparat in Parlament in permanenta interesele Elenei Udrea si ieri la vot s-a vazut acest lucru, acesta fiind codul de conduita al PSD-ului", a declarat Gorghiu, potrivit Agerpres.

Intrebata cum comenteaza faptul ca, potrivit unor surse politice, nu toti parlamentarii PNL ar fi votat miercuri cu bilele la vedere, liderul PNL a afirmat ca membrii partidului pe care il conduce au avut un comportament corect si nu a existat "niciun fel de emotie" privind conduita acestora.

"Cam toti parlamentarii liberali, eu am stat in prima banca si am vazut tot, nu stiu cum se vede din spate, au votat cu bilele deasupra urnei. Problema nu este a PNL-ului. Si daca toti parlamentarii PNL ar fi votat pentru doamna Udrea si impotriva cererilor Justitiei, era insuficient pentru ca noi suntem minoritate in Parlament. Daca PSD-UNPR, ALDE ar fi votat asa cum au anuntat, lucrurile erau in regula, dar sa stiti ca parlamentarii PNL au avut de data aceasta un comportament corect si nu a existat niciun fel de emotie privitor la conduita noastra", a mentionat Gorghiu.

Amintim ca deputatii au salvat-o miercuri pe Elena Udrea de la arestarea preventiva, respingand prin vot cererea DNA in acest sens. Au aprobat insa cererea de urmarire penala si cererea de retinere.

Votul pentru cele trei cereri a fost secret, cu bile. Desi atat liderul PNL Alina Gorghiu cat si liderul PSD Liviu Dragnea au anuntat ca deputatii din partidul pe care il conduc vor vota "la vedere", la cei mai multi deputati nu s-a putut vedea cum voteaza.

Ce inseamna vot cu bile

Votul cu bile, ca procedura, este unul secret. Parlamentarul primeste cate o bila alba si una neagra pe care trebuie sa le puna in cele doua urne. Bila alba in urna alba si bila neagra in urna neagra inseamna vot "pentru", bila alba in urna neagra si bila neagra in urna alba inseamna vot "contra". Ambele bile in urna neagra inseamna vot nul.

Pentru ca votul sa fie "la vedere", deputatii ar fi trebuit sa dea drumul bilelor deasupra urnelor, asa incat sa se vada culoarea acestora, ceea ce putini au facut.

Printre cei care insa au votat "la vedere" se numara Alina Gorghiu si Liviu Dragnea.

Citeste si: FOTO/VIDEO Cum s-a vazut votul deputatilor in cel de-al treilea dosar al Elenei Udrea