Alianta Liberalilor si Democratilor (ALDE) anunta ca va contesta la Curtea Constitutionala proiectul de lege privind votul prin corespondenta, adoptat miercuri de Camera Deputatilor, sustinand ca "legea are prevederi neconstitutionale evidente".

Intr-un comunicat remis miercuri seara, formatiunea condusa de Calin Popescu Tariceanu afirma ca "proiectul de lege privind votul prin corespondenta a fost adoptat azi de catre Camera Deputatilor, in calitate de camera decizionala, intr-o forma inacceptabila, din punctul de vedere al ALDE".

"Astfel, legea are prevederi neconstitutionale evidente, asupra carora am atras atentia din timp, dar care nu au fost corectate. Spre exemplu, Constitutia Romaniei prevede la ARTICOLUL 62 urmatoarele:

"(1) Camera Deputatilor si Senatul sunt alese prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat, potrivit legii electorale". Prin legea adoptata de Camera Deputatilor este incalcat caracterul direct al votului, contrar prevederilor constitutionale", sustine ALDE.

"In plus, legea, asa cum a fost adoptata, lasa un spatiu larg fraudelor electorale si, in loc sa simplifice procesul electoral, il complica. Alegatorul va fi obligat sa parcurga o birocratie suplimentara descurajanta, care in loc sa stimuleze participarea la vot, va crea si mai multe nemultumiri decat au fost inregistrate anul trecut", mai sustine ALDE in comunicat.

"Pe cale de consecinta, ALDE a decis ca, in cel mai scurt timp, sa conteste legea la Curtea Constitutionala", se precizeaza in finalul comunicatului.

Camera Deputatilor a adoptat miercuri, in plen, proiectul de lege privind votul prin corespondenta, proiect care se refera doar la alegerile parlamentare, nu si cele europarlamentare si prezidentiale, asa cum a fost textul initial. Legea se refera doar la romanii care au domiciliul sau resedinta in afara tarii si presupune o perioada de preinregistrare, care se poate face personal la Ambasada sau Consulat sau prin posta, nu si online, in urma modificarilor aduse de catre comisie.