Copresedintele PNL Alina Gorghiu afirma, intr-un mesaj pe pagina sa de Facebook, ca liberalii vor sustine legea votului prin corespondenta la votul final care se da miercuri in Camera Deputatilor, chiar daca legea "asa cum a amendat-o PSD" nu este perfecta. Gorghiu afirma ca "primul lucru" pe care liberalii il vor face cand vor avea majoritatea parlamentara va fi sa extinda aplicarea votului prin corespondenta si la alegerile prezidentiale si europarlamentare.

"Astazi este o zi importanta in Parlament, la finalul careia am speranta ca vom avea, in sfarsit, o lege ceruta de societatea romaneasca si necesara democratiei noastre: legea votului prin corespondenta. Reglementarea acestui tip de vot in Romania este o realizare in sine. Avem datoria sa o sustinem, chiar daca legea, asa cum a amendat-o PSD, nu este una perfecta.

PNL a insistat ca votul prin corespondenta sa fie aplicabil la toate tipurile de alegeri, nu doar pentru cele parlamentare. Primul lucru pe care il vom face atunci cand vom avea majoritatea in Parlament va fi sa extindem posibilitatea de aplicare a votului prin corespondenta pentru celelalte tipuri de scrutin. Ne vom asigura, astfel, ca in 2019, oriunde s-ar afla, romanii nu vor mai indura umilinte ca sa-si aleaga presedintele", scrie Gorghiu.

Amintim ca deputatii urmeaza ca miercuri sa dea votul final in plen pentru proiectul de lege privind votul prin corespondenta. Proiectul, elaborat de Autoritatea Electorala Permanent, a trecut in procedura de urgenta de Senat, prima camera sesizata, iar Comisia speciala de cod electoral, care este si initiatorul acestei legi, a modificat textul in sedinta de marti, la propunerea PSD, asa incat acest vot va putea fi aplicat doar la alegerile parlamentare.

Presedintele comisiei de cod electoral, deputatul PSD Gabriel Vlase, a justificat acest amendament prin faptul ca alegerile prezidentiale sunt mai complicate, existand si turul doi, si a afirmat ca acest proiect de lege poate fi considerat unul "pilot".

"Avem timp pana in 2019. E un proiect pilot, vedem ce se intampla. O sa vedeti cate particularitati apar chiar si la partea de organizare. Nu este ca nu am vrut sa facem ci am considerat ca este mai simplu sa facem acum pentru parlament, si apoi in functie de ce se intampla" sa se aplice si la alegerile prezidentiale, a precizat Vlase colegilor in cadrul sedintei.

Context:

Proiectul de lege a ajuns pe ordinea de zi la votul final dupa multe luni de zile de tergiversari si acuzatii politice intre PSD si PNL, ambele partide adjudecandu-si acum indeplinirea angajamentului de a trece aceasta lege. De altfel, liberalii se afla intr-o greva japoneza pe aceasta tema, care presupune purtarea de catre banderole albe pe care scrie "votul prin corespondenta".

Mai mult, liberalii au avut si o motiunea de cenzura in sesiunea parlamentara trecuta pe aceasta tema.

O alta forma de protest a acestora la adresa PSD, pe care il acuza ca lipsa de vointa politica, a fost sa renunte la presedintia Comisiei de cod electoral, care era condusa de deputatul Mihai Voicu. Acest lucru a generat un blocaj de cateva saptamani, ulterior PSD si-a asumat presedintia prin deputatul Gabriel Vlase, iar proiectul a prins viteza dupa ce AEP a intocmit draftul acestei legi.

Legea se refera doar la romanii care au domiciliul sau resedinta in afara tarii si presupune o perioada de preinregistrare.

Citeste mai multe aici

Fragmente din acest proiect:

"Acest proiect reglementeaza exercitarea dreptului de vot prin corespondenta la alegerile pentru Senat si Camera Deputatilor, alegerile pentru Presedintele Romaniei si la alegerile pentru membrii din Romania in Parlamentul European.

In sensul prezentului titlu, prin alegator se intelege cetateanul roman cu drept de vot, avand domiciliul sau resedinta in strainatate, conform legii.

Dreptul de vot poate fi exercitat prin corespondenta numai cu respectarea caracterului egal, secret, direct si liber exprimat al votului, conform legii.

Alegatorul isi poate exercita dreptul de vot prin corespondenta o singura data la fiecare tur de scrutin.

Alegatorul care a confirmat primirea documentelor necesare exercitarii dreptului de vot prin corespondenta, prevazute de art. 10 alin. (1), nu isi poate exercita dreptul de vot la acel scrutin in cadrul sectiei de votare.

Alegatorul cu domiciliul sau resedinta in strainatate, care doreste sa-si exercite dreptul de vot prin corespondenta la alegerile pentru Senat si Camera Deputatilor, alegerile pentru Presedintele Romaniei si la alegerile pentru membrii din Romania in Parlamentul European se poate inscrie in Registrul electoral cu optiunea pentru votul prin corespondenta, dupa cum urmeaza:

a) prin cerere scrisa, datata si semnata depusa personal sau transmisa prin posta catre misiunea diplomatica sau oficiul consular din statul de domiciliu sau resedinta, la care anexeaza o copie a oricarui inscris oficial emis de catre statul strain din care rezulta adresa de domiciliu sau resedinta unde locuieste, precum si o copie a actului de identitate;

b) prin intermediul formularului electronic pus la dispozitie on-line de catre Autoritatea Electorala Permanenta la care anexeaza cate o copie, in format electronic, o fotografie sau imagine a actului de identitate, a oricarui inscris oficial emis de catre statul strain din care rezulta adresa de domiciliu sau resedinta unde locuieste, precum si a unei cereri scrise, semnate si datate.

Perioadele de inscriere in Registrul electoral cu optiunea pentru votul prin corespondenta sunt urmatoarele:

a) la alegerile pentru Senat si Camera Deputatilor, intre data de 1 martie a anului in care au loc alegeri parlamentare generale la termen si data de 30 iunie a aceluiasi an;

b) la alegerile pentru Presedintele Romaniei, intre data de 1 martie a anului in care au loc alegeri pentru Presedintele Romaniei la termen si data de 30 iunie a aceluiasi an;

c) la alegerile pentru membrii din Romania in Parlamentul European, intre data de 30 noiembrie a anului anterior anului in care au loc alegerile pentru Parlamentul European si data de 1 februarie a anului in care au loc alegerile pentru Parlamentul European.

In cel mult 30 de zile de la data expirarii termenelor prevazute la art. 4 alin. (5), misiunile diplomatice si oficiile consulare, prin persoanele autorizate conform legii, asigura verificarea datelor furnizate de catre alegatorul cu domiciliul sau resedinta in strainatate, conform art. 4 alin. (1) lit. a), precum si inscrierea in Registrul electoral a optiunii acestuia pentru votul prin corespondenta.

In cel mult 30 de zile de la data expirarii termenelor prevazute la art. 4 alin. (5), Autoritatea Electorala Permanenta, prin persoanele imputernicite prin ordin al presedintelui, asigura verificarea datelor furnizate de catre alegatorul cu domiciliul sau resedinta in strainatate, conform art. 4 alin. (1) lit. b), precum si inscrierea in Registrul electoral a optiunii acestuia pentru votul prin corespondenta.

Verificarea datelor furnizate de catre alegator conform art. 4, se realizeaza prin compararea acestora cu datele existente deja in Registrul electoral.

Dupa expirarea termenului prevazut la alin. (1), alegatorul are dreptul sa verifice online inscrierea sa in Registrul electoral cu optiunea pentru votul prin corespondenta.

In termen de 5 zile de la data inceperii perioadei electorale, Autoritatea Electorala Permanenta intocmeste si tipareste listele electorale din strainatate pentru votul prin corespondenta, pe baza datelor si informatiilor din Registrul electoral. Acestea cuprind alegatorii, ordonati alfabetic pe state, care au solicitat transmiterea documentelor necesare votarii la adresa de domiciliu sau resedinta din strainatate.

Autoritatea Electorala Permanenta pune listele electorale din strainatate pentru votul prin corespondenta la dispozitia biroului electoral de circumscriptie pentru cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in afara tarii sau a biroului electoral pentru sectiile de votare din strainatate, in termen de 5 zile de la data constituirii acestuia.

In termen de 48 de ore de la data expirarii termenului prevazut la alin. (1), Autoritatea Electorala Permanenta pune listele electorale pentru votul prin corespondenta la dispozitia Companiei Nationale ¬Posta Romana¬ S.A..

Alegatorul care a confirmat primirea documentelor necesare exercitarii dreptului de vot prin corespondenta, prevazute de art. 10 alin. (1), nu figureaza in listele electorale permanente.

Se infiinteaza cate un birou electoral pentru votul prin corespondenta pentru fiecare 10.000 de alegatori. In situatia in care in strainatate, au optat sa voteze prin corespondenta mai putin de 10.000 de alegatori se infiinteaza un singur birou electoral pentru votul prin corespondenta.

Documentele necesare exercitarii dreptului de vot prin corespondenta care sunt transmise alegatorului sunt urmatoarele:

a) un plic exterior prevazut cu elemente de siguranta care sa asigure sigilarea acestuia, in care vor fi introduse plicul interior si certificatul de alegator;

b) un plic interior prevazut cu elemente de siguranta care sa asigure sigilarea acestuia, in care vor fi introduse optiunea sau optiunile de vot, dupa caz;

c) certificatul de alegator;

d) instructiuni privind exercitarea dreptului de vot.

In cazul alegerilor pentru Presedintele Romaniei, documentele prevazute la alin. (1) lit. a) ¬ c) sunt transmise in cate doua exemplare, de culori diferite.

Plicul exterior este autoadresat, este prevazut cu elemente de siguranta care sa asigure sigilarea acestuia.

Pe plicul exterior sunt imprimate numele si prenumele alegatorului, adresa de corespondenta a alegatorului, adresa biroului electoral competent, conform prezentului titlu, precum si un cod de bare care asigura identificarea unica a alegatorului.

Confectionarea documentelor prevazute la alin. (1) si (2), precum si transmiterea documentelor necesare exercitarii dreptului de vot prin corespondenta catre alegatori sunt asigurate de catre Compania Nationala ¬Posta Romana¬ S.A..

Documentele necesare exercitarii dreptului de vot prin corespondenta sunt introduse intr-un alt plic si transmise, cu confirmare de primire, la adresa de domiciliu sau resedinta a alegatorului indicata in lista electorala pentru votul prin corespondenta, pusa la dispozitie de catre Autoritatea Electorala Permanenta.

Confectionarea documentelor prevazute la alin. (1) si (2), precum si transmiterea acestora se desfasoara sub supravegherea biroului electoral de circumscriptie pentru cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in afara tarii sau a biroului electoral pentru sectiile de votare din strainatate, dupa caz.

Buletinul de vot prin corespondenta consta dintr-o singura foaie care contine un singur candidat sau lista de candidati, dupa caz.

Misiunile diplomatice, oficiile consulare, sectiile consulare si institutele culturale din strainatate ale Romaniei asigura imprimarea de buletine de vot prin corespondenta cuprinzand toti candidatii la scrutinul respectiv, precum si punerea libera si gratuita a acestora la dispozitia alegatorilor, in spatiile accesibile publicului din sediile proprii.

Alegatorul introduce buletinul de vot ce contine optiunea sa de vot in plicul interior, pe care il sigileaza.

Plicul exterior sigilat conform alin. (3) poate fi depus la orice oficiu postal sau in orice cutie postala.

Plicurile exterioare sigilate conform alin. (3) trebuie expediate cu suficient timp inaintea datei votarii, pentru a asigura livrarea acestora pana cu 3 zile inaintea datei votarii, inclusiv, la sediul biroului electoral de circumscriptie pentru cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in afara tarii sau biroului electoral pentru sectiile de votare din strainatate, dupa caz.

Compania Nationala ¬Posta Romana¬ S.A. asigura predarea plicurilor exterioare sigilate conform alin. (3), pe baza de borderou de predare-primire, biroului electoral de circumscriptie pentru cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in afara tarii sau biroului electoral pentru sectiile de votare din strainatate, dupa caz.

Plicurile exterioare sigilate livrate dupa expirarea termenului prevazut la alin. (5) sunt anulate fara a mai fi desigilate.