Bulgaria, Romania si Serbia isi vor inchide frontierele pentru refugiati, daca Germania si Austria vor face acest lucru, a declarat sambata premierul bulgar Boiko Borisov, citat de Novinite.com. "Nu vom expune tarile noastre la presiunea devastatoare a milioanelor de oameni care vor veni", a declarat Borisov, dupa o intalnire la Sofia cu premierii Romaniei si Serbiei. "Nu vom permite ca tarile noastre sa devina o zona-tampon", a subliniat Borisov.

Victor Ponta, Boiko Borisov si Aleksandar VuciciFoto: Facebook - Victor Ponta

"Valurile uriase de refugiati merg merg spre vecinii nostri din Serbia, Grecia si Macedonia. Daca Germania, Austria si alte tari isi vor inchide granitele, tarile noastre sunt pregatite sa faca acelasi lucru", a declarat Borisov.

Boiko Borisov si-a exprimat preocuparea in legatura cu "lipsa unei strategii finale" in ceea ce priveste abordarea crizei fara precedent a refugiatilor si a cerut sprijin pentru recentul acord UE-Turcia pentru pastrarea a milioane de refugiati intre frontierele Turciei.

"Cat de departe va merge acest val de refugiati? Vor ajunge acesti refugiati sa lucreze? Cum vor fi ei integrati, unde vor studia copiii lor", sunt intrebarile lansate de premierul Bulgariei.

Victor Ponta a participat, sambata, la Sofia, la cea de-a doua reuniune a Grupului de la Craiova - intalnirea trilaterala a sefilor de guverne din Bulgaria, Romania si Serbia. Prima intalnire formala a acestui Grup a avut loc la Craiova, la 24 aprilie 2015, in marja sedintei comune de Guvern Romania-Bulgaria, a informat vineri Guvernul Romaniei, intr-un comunicat.

Ministrii de Interne ai statelor UE au aprobat, la reuniunea din 22 septembrie, un plan al Comisiei Europene privind distribuirea a 120.000 de refugiati in statele UE. Romania, care s-a opus cotelor obligatorii, urmeaza sa primeasca, potrivit deciziei JAI, 4.837 de imigranti.

Mii de refugiati continua sa intre zilnic pe teritoriul Europei.

Germania, care a reintrodus temporar, la mijlocul lunii septembrie, controale la frontiera in contextul fluxului masiv de refugiati, le va mentine pana pe 31 octombrie.