Petre Roman, premier al Guvernului provizoriu constituit in decembrie 1989, considera ca decizia de clasare a dosarului Revolutiei, anuntata vineri de Parchetul Militar, este "un bun inceput pentru a repune revolutia in locul meritat", adaugand ca acest lucru nu ii impiedica pe urmasii unor victime sa isi ceara mai departe dreptatea, potrivit Mediafax.

Petre RomanFoto: AGERPRES

"Este un bun inceput pentru a repune revolutia in locul pe care il merita pentru ca tot ceea ce am cladit ca natiune libera pana acum pleaca de acolo, din momentul revolutiei (...) Se stie foarte bine in ce imprejurari si in ce context s-a inregistrat numarul mare de victime. Sunt toate legate de declansarea represiunii de catre dictator. Toate pleaca de acolo", a declarat Petre Roman pentru Mediafax, intrebat cum apreciaza decizia de clasare a dosarului Revolutiei.

Petre Roman a mai spus ca singurul lucru care il preocupa este ca "Revolutiei din decembrie 1989 sa ii fie oferita recunoasterea pe care o indica textul constitutional": "Pe mine singurul lucru care ma intereseaza si ma preocupa este ca Revolutia romana sa fie pusa la locul pe care il indica chiar textul constitutional", a mai sustinut fostul premier.

"Cred insa ca aceasta clasare a dosarului Revolutiei din decembrie 1989 nu impiedica si nu are cum sa ii impiedice pe cei care se considera ca sunt urmasii unor victime sa isi ceara mai departe dreptatea in justitie. Asta mi se pare evident, de asta traim intr-un stat pe care vrem sa il numim stat de drept, pentru ca cei care se considera lezati in interesele lor, nu are importanta care sunt acestea, de aceasta data de ordin familial, sa spunem, sa poata sa isi duca interesul in justitie", a adaugat Petre Roman.

Ministerul Public a anuntat vineri ca procurorii Parchetului Militar au decis clasarea dosarului privind Revolutia din Decembrie 1989, in care au fost facute cercetari privind 709 morti, 2.198 de raniti, dintre care 1.855 impuscati, si 924 de retinuti.

Teodor Maries, presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, a anuntat ca asociatia pe care o conduce va ataca la Inalta Curte de Casatie si Justitie decizia de clasare a dosarului Revolutiei, adaugand ca autorii din dosarul Mineriadei sunt "aceiasi cu cei din dosarul Revolutiei".