Presedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, Parlamentului o cerere de reexaminare a Legii pentru modificarea art. 45 din Legea nr.96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, informeaza Administratia Prezidentiala, intr-un comunicat. Seful statului arata, in cererea de reexaminare, ca "modificarea propusa, referitoare la asigurarea dreptului la transport in teritoriu al parlamentarului, nu asigura transparenta si predictibilitatea normei instituite, prin continutul sau aceasta putand conduce la cheltuieli bugetare excesive, cheltuieli ce pe termen lung nu reprezinta o investitie rationala."

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

"In ceea ce priveste modalitatea de justificare a sumei forfetare acordate pentru cheltuielile de transport din circumscriptie, consideram ca simpla declaratie pe propria raspundere nu permite un real control asupra cheltuirii resurselor publice, motiv pentru care se impune o reexaminare a dispozitiilor art. 45 alin. (3) si din aceasta perspectiva", mai arata seful statului in cererea de reexaminare.

Parlamentarii au decis, in luna septembrie, sa renunte la masini pentru deplasari in colegiu, urmand sa primeasca, in schimb, o suma forfetara de 1.400 de lei pentru acoperirea cheltuielilor de transport in colegiul in care au fost alesi. De asemenea, parlamentarii ar urma sa primeasca 4.600 de lei pentru cazare.

Textul integral al cererii de reexaminare (sursa: Administratia Prezidentiala):

Domnului Calin POPESCU-TARICEANU

Presedintele Senatului

Domnului Valeriu Stefan ZGONEA

Presedintele Camerei Deputatilor

In temeiul articolului 77 alineatul (2) din Constitutia Romaniei, republicata, formulez urmatoarea

CERERE DE REEXAMINARE asupra Legii pentru modificarea art. 45 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor

Legea pentru modificarea art. 45 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, in forma transmisa la promulgare, abroga alin. (2) al art. 45 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, care prevede ca "Deputatii si senatorii pot beneficia de autoturism pentru desfasurarea activitatilor legate de exercitarea mandatului". Totodata, actul normativ trimis spre promulgare modifica alin. (3) al art. 45 astfel: "Deputatii si senatorii beneficiaza, pentru desfasurarea activitatilor legate de exercitarea mandatului, de o suma forfetara al carei cuantum este stabilit prin hotarare a birourilor permanente, in functie de resursele bugetare ale celor doua Camere, pentru acoperirea cheltuielilor de transport din circumscriptie, pe baza de declaratie pe propria raspundere, care reprezinta document justificativ".

Mentionam ca fundamentarea instituirii acestei noi reglementari nu rezulta din niciun document asociat acestei legi (expunere de motive, avizul Consiliului Legislativ, raportul comisiei sesizate in fond, dezbateri parlamentare), iar intre forma depusa de initiator si forma legii transmise la promulgare nu este vreun element comun care sa permita identificarea vointei reale a legiuitorului si a scopului pe termen lung urmarit de acesta. Din aceasta perspectiva, consideram ca modificarea propusa, referitoare la asigurarea dreptului la transport in teritoriu al parlamentarului, nu asigura transparenta si predictibilitatea normei instituite, prin continutul sau aceasta putand conduce la cheltuieli bugetare excesive, cheltuieli ce pe termen lung nu reprezinta o investitie rationala.

Subliniem faptul ca drepturile materiale de care beneficiaza deputatii si senatorii sunt instituite in scopul exercitarii mandatului acestora, insa la stabilirea cuantumului lor trebuie sa fie avute in vedere criterii clare, precise, obiectiv realizabile. Or, instituirea exclusiva a unei sume forfetare in locul dreptului parlamentarilor de a opta intre un autoturism sau o suma de bani pentru desfasurarea activitatilor legate de exercitarea mandatului are drept consecinta directa cheltuirea irationala a banului public. Astfel, cheltuirea judicioasa a resurselor bugetare ar putea presupune orientarea destinatiei sumelor respective pentru asigurarea mijloacelor de transport in teritoriu, care sa fie utilizate nu numai de catre parlamentarul in exercitiu, ci si de cei din legislaturile urmatoare.

In plus, consideram ca referirea in cuprinsul art. 45 alin. (3) al Legii nr. 96/2006, in forma transmisa la promulgare, la stabilirea acestui drept in functie de resursele bugetare ale celor doua Camere" nu reprezinta un criteriu in sine. Astfel, desi in aparenta aceasta referire poate reprezenta un reper rezonabil in stabilirea unui drept pentru exercitarea mandatului parlamentar, in realitate aceasta norma constituie doar o presiune pentru bugetele celor doua Camere ale Parlamentului, care vor creste semnificativ.

In ceea ce priveste modalitatea de justificare a sumei forfetare acordate pentru cheltuielile de transport din circumscriptie, consideram ca simpla declaratie pe propria raspundere nu permite un real control asupra cheltuirii resurselor publice, motiv pentru care se impune o reexaminare a dispozitiilor art. 45 alin. (3) si din aceasta perspectiva.

Fata de argumentele expuse mai sus si avand in vedere competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicitam reexaminarea Legii pentru modificarea art. 45 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor.

PRESEDINTELE ROMANIEI

KLAUS - WERNER IOHANNIS