Premierul Victor Ponta a scris pe Facebook, intr-un mesaj intitulat "Comunicatul FMI tradus pe intelesul tuturor romanilor - in ce consta dezacordul intre Guvern si FMI", ca Fondul nu doreste reducerea TVA si majorari de salarii.

Victor PontaFoto: gov.ro

"Dupa vizita tehnica a delegatiei FMI exista un punct clar de dezacord intre Guvernul Romaniei si acestia - deficitul bugetar pentru anul 2016 si 2017. FMI sustine ca va fi de cca. 2,9% din PIB, MFP spune 2,5% - oricum sub plafonul de 3% peste care Comisia Europeana poate interveni conform tratatelor in vigoare (in conditiile in care multe tari europene, cel mai recent Spania, si-au aprobat deja bugetul pe 2016 cu deficite mult peste limita de 3%)", scrie premierul.

"Aceasta discutie tehnica trebuie inteleasa de cetatenii tarii, singurii care in final pot decide. Sunt de fapt doua puncte mari in litigiu (restul sunt secundare si usor de rezolvat):

1. FMI nu agreeaza reducerea TVA prevazuta de Codul Fiscal - (nici cota de 9% pentru alimente - deja in vigoare din 1 iunie);

2. Nu sunt de acord cu cresterea salariilor cu 25% la Sanatate si Educatie", sustine Victor Ponta.

Potrivit premierului, din punctul de vedere al guvernului actual ambele masuri sunt necesare si sustenabile: "asa vom reusi sa pastram ritmul de crestere si dezvoltare economica (cel mai rapid din UE), crearea de noi locuri de munca, exporturi record, revenirea investitiilor straine directe, dar si un semnal clar de sprijin pentru cele doua domenii strategice - Sanatatea si Educatia."

Victor Ponta declara ca cetatenii au de ales intre a mentine politicile actualului guvern si "instalarea unui nou guvern al PNL (sustinut bineinteles de Presedintele Iohannis) care sa ia decizia pastrarii cotei de TVA la 24% (inclusiv pentru alimente) si revenirea salariilor in Sanatate si Educatie la nivelul dinainte de cresterea de 25%! (deci taierea practic a salariilor ca in 2010 sau amanarea, fiind vorba de legi deja in vigoare)" .

"In acest fel deficitul bugetar pe 2016-17 va scadea spre 1%, ceea ce evident va fi agreat de FMI, dar cu consecinte pe care eu personal le consider ca fiind de natura sa aduca Romania inapoi la anul 2010!", sustine premierul in mesaj.

Dupa mai multi ani de consolidare fiscala, deficitul fiscal este prognozat a creste considerabil pe fondul reducerilor consistente de impozite si taxe si al majorarilor salariale, arata FMIintr-un comunicat de presa trimis dupa incheierea vizitei delegatiei Fondului in Romania.

"Pentru anii 2016 si 2017, politicile adoptate si cele care se intentioneaza a fi adoptate-o combinatie de reduceri masive de impozite si taxe si de majorari salariale -vor impinge deficitul fiscal pana aproape de 3% din PIB in anul 2016, si peste acest nivel in 2017 daca nu sunt identificate masuri compensatorii sau daca nu se intampla din nou neexecutarea integrala a cheltuielilor de capital", apreciaza FMI in comunicatul transmis de sefa misiunii, Andrea Schaechter.