Fostul presedinte Traian Basescu a declarat, marti, cu privire la noua cerere DNA de retinere a Elenei Udrea, ca este convins ca fostul ministru va avea argumente in instanta, el afirmand, totodata, ca "in Guvernul Boc a fost o adevarata vanatoare indreptata impotriva 'baietilor destepti'", potrivit Mediafax.

"Sunt convins ca Elena Udrea va avea argumente in instanta. (...) Si am convingerea ca nu a facut acest lucru, pentru ca nu avea unde, pentru ca in Guvernul Boc a fost o adevarata vanatoare indreptata impotriva 'baietilor destepti'", a spus Traian Basescu, marti, la sediul PMP, unde a fost intrebat de jurnalisti despre noul dosar penal in care DNA cere incuviintarea retinerii si arestarii Elenei Udrea.

Intrebat daca se simte vizat de noile dosare, in contextul in care Elena Udrea spunea, recent, ca exista martori in dosarele sale care au fost chemati la DNA pentru a declaratii si impotriva fostului sef de stat, Traian Basescu a afirmat ca nu se simte vizat pentru ca in perioada mandatului sau nu au existat ilegalitati.

"Nu, doamna. Eu nu ma simt vizat de niciun dosar pentru ca stiu sigur ca in activitatea mea nu au existat ilegalitati", a spus fostul presedinte.

DNA a cerut, marti, ministrului Justitiei sa solicite Camerei Deputatilor incuviintarea retinerii si arestarii preventive a deputatului Elena Udrea, intr-un nou dosar in care aceasta este acuzata de luare de mita, trafic de influenta, spalare de bani, instigare la abuz in serviciu si fals in declaratii.

Dosarul vizeaza vanzarea si renovarea unei vile din Eforie Sud, dar si un contract intre Hidroelectrica si o firma privata, pentru care Elena Udrea ar fi cerut 5 milioane de dolari.

Potrivit DNA, Elena Udrea ar fi primit mita de la un om de afaceri 3,8 milioane de dolari si o creanta de 900.000 de euro pentru a asigura firmei controlate de acesta derularea, in continuare, a contractului bilateral de vanzare - cumparare de energie electrica cu SC Hidroelectrica SA.

"In vara anului 2010, in calitate de ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului si membru al Guvernului si de persoana cu functie de conducere in cadrul unui partid politic, avand influenta asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei si ai SC Hidroelectrica SA, a pretins de la un om de afaceri, prin intermediar, suma de 5 milioane USD, pentru a asigura firmei controlate de omul de afaceri derularea, in continuare, a contractului bilateral de vanzare-cumparare de energie electrica cu SC Hidroelectrica SA", a precizat DNA.

Anchetatorii sustin ca, pentru a-si exercita influenta asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei si a celor din SC Hidroelectrica SA, la inceputul anului 2012, Elena Udrea a primit de la acelasi om de afaceri, prin intermediar, suma de 3,8 milioane de dolari si o creanta de 900.000 de euro, pe care una din firmele controlate de omul de afaceri o detinea ca urmare a unui imprumut garantat cu pachetul de 90% din actiunile la o societate comerciala cu activitate in mass-media.

"In anul 2011, pentru a ascunde beneficiarul real al creantei de 900.000 de euro, primita cu titlu gratuit de la omul de afaceri, ii solicitase unei persoane sa incheie un contract de novatie cu schimbare de creditor pe o firma a respectivei persoane. De asemenea, ulterior, pentru a ascunde ca este beneficiarul real al pachetului de actiuni la societatea cu activitate in mass media, i-a solicitat unei alte persoane sa incheie actele aferente tranzactiei in numele sau si sa efectueze platile aferente prin creditarea societatii, disimuland astfel provenienta sumei de circa 700.000 de euro, aferenta platilor efectuate pentru societatea mass media si ascunzand astfel ca este adevaratul proprietar al creantei ce a facut obiectul novatiei cu firma omului de afaceri de la care a primit creanta", a mai aratat DNA.

Surse judiciare au declarat ca directorul general al Evenimentului Zilei, Dan Andronic, fondatorul Cancan, Radu Budeanu si omul de afaceri Bogdan Buzaianu ar fi implicati in noul dosar in care DNA cere retinerea si arestarea Elenei Udrea, suspectata ca a luat mita cateva milioane de dolari.

Elena Udrea a sustinut ca noul dosar penal este bazat pe denunturile fostei sefe a CNI Ana Maria Topoliceanu.

Intrebata despre acuzatiile procurorilor DNA potrivit carora ar fi cerut 5 milioane de dolari mita pentru a ajuta un om de afaceri sa cumpere energie ieftina de la Hidroelectrica., Elena Udrea a spus, la Digi 24, ca omul de afaceri la care se face referire este Bogdan Buzaianu.

Ea spune ca nu s-a intalnit niciodata cu Buzaianu, dar ca cunoaste aceasta "poveste", iar pentru aceasta ar trebui sa raspunda Ana Maria Topoliceanu.

"Omul de afaceri este Buzaianu. Trec peste faptul ca din 2005 eu si Buzaianu suntem in conflict deschis si ca din cauza acestei lupte duse de mine cu el si cu Dinu Patriciu a aparut sintagma 'baietii destepti din energie'. Buzaianu nu poate spune vreodata ca s-a intalnit cu mine. Poate o data in 2005, deci nu aveam cum sa ii pretind eu bani. Povestea, in schimb, o cunosc si este o poveste la care va trebui sa raspunda doamna Ana Maria Topoliceanu. Nu m-a intrebat nimeni, daca m-ar fi intrebat procurorii ar fi aflat cum stau lucrurile cu faptele pe care o descriu", a afirmat Udrea.

Ea a spus ca nu poate da detalii "la televizor" si ca acestea trebuie explicate in fata unui procuror.

Elena Udrea a mai sustinut ca banii primiti ca mita pentru contractul cu Hidroelectrica ar fi fost folositi tot de Ana Maria Topoliceanu.

"Doamna Topoliceanu este cea care a folosit acesti bani, dar lucrurile trebuie sa le spun in fata unui procuror. Este o speta pe care o lamuream foarte repede daca ma intrebau procurorii", a mai spus Udrea.

Referindu-se la acuzatiile DNA privind scoaterea din patrimoniul public a unei vile din Eforie si vanzarea la pret subevaluat, Elena Udrea a spus ca acea licitatie a fost castigata de "o persoana foarte apropiata" Anei Maria Topoliceanu.

"In speta cu vanzarea vilei de pe litoral, ea era sefa societatii care a vandut vila din Eforie. Era o ruina, noi am vandut tot la vremea aceea pentru ca era un patrimoniu in delasare. Societatea care a cumparat vila este un cunoscut, un apropiat al Anei Maria Topoliceanu, deci relatia a fost intre Topoliceanu si persoana care a cumparat, dar eu cred ca procedura a fost corecta", a mai spus Udrea.

Elena Udrea a mai spus ca noul sau dosar a fost intocmit in urma denunturilor lui Topoliceanu, fara ca ea sa fie intrebata, la comanda procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, si ca procurorii reclama fapte pe care ea le cunoaste, dar in care nu este implicata.

Intrebata de ce nu a facut un denunt la DNA daca stia de astfel de fapte penale, Udrea a raspuns: "Nu stiu. Nu stiu sa va spun daca faptele erau de natura a fi reclamate ca ilegalitati".