Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, afirma intr-un interviu acordat Agerpres ca exista foarte multe lucruri pozitive in relatia dintre Romania si Ungaria si ca priveste aceasta relatie ca pe una cu un partener strategic.

Bogdan AurescuFoto: Hotnews

"Cred ca Romania trebuie sa raspunda cu calm, dar in egala masura eu privesc relatia cu Ungaria ca pe o relatie cu un partener strategic al Romaniei. Exista o serie de repere importante pe care le avem in relatia bilaterala, fie ca vorbim despre Tratatul politic de baza din 1996 - iata, la anul implineste 20 de ani de functionare foarte buna, as spune -, avem o Declaratie de parteneriat strategic pentru secolul XXI, pe care am incheiat-o in noiembrie 2002, si care iarasi fixeaza o serie de parametri importanti, avem principiile de buna vecinatate, care trebuie sa guverneze relatia bilate rala, si avem foarte multe lucruri si pozitive care se intampla in mod efectiv in relatia dintre Romania si Ungaria", sustine Aurescu.

Seful diplomatiei romane a mentionat nivelul schimburilor comerciale dintre cele doua state, afirmand ca ele au depasit anul trecut 7,2 miliarde de euro, ceea ce plaseaza Ungaria pe unul dintre primele locuri intre partenerii comerciali ai Romaniei.

El a admis, insa, ca exista si "dosare care sunt nerezolvate" in relatia bilaterala si a exprimat speranta ca ele sa finalizate. In acest sens, Aurescu a dat exemplu situatia protocolului comitetului pentru minoritati nationale, despre care a spus ca este in negocieri inca din 2011.

"Speram ca partea ungara sa raspunda pozitiv dorintei noastre de a finaliza pana la urma acest exercitiu, pentru ca este important atat pentru comunitatea maghiara din Romania, cat si pentru comunitatea romana din Ungaria. Prin urmare, toata deschiderea pentru a construi in baza acestor parametri pe care i-am amintit si care trebuie sa fie respectati in mod strict si ma bucur ca la elementele pe care le-am mentionat acum cateva zile pe aceasta tema am avut o reactie pozitiva din partea ministrului ungar de Externe in cursul zilei de ieri", precizeaza Bogdan Aurescu.