Candidatul propus pentru sefia Serviciul de Informatii Externe, Razvan Ungureanu a primit unda verde de la comisiile de specialitate ale Parlamentului. Avizul favorabil a intrunit majoritatea, iar candidatura lui Ungureanu va merge in plenul celor doua camere.

Nominalizarea lui Ungureanu pentru functia de sef la SIE a fost adoptata in unanimitate de catre membrii comisiilor de aparare si comisia pentu controlul activitati SIE. Audierea lui Ungureanu a durat aproximativ o ora , finalizandu-se cu un aviz favorabil.

Presedintele comisiei SIE, Cezar Preda, a declarat la finalul sedintei ca cele trei comisii vor realiza un raport care va fi prezentat Birourilor Permanente al Parlamentului si care va fi supus la vot in plenul comun, miercuri dimineata.

Mihai Razvan Ungureanu a declarat dupa audieri ca spera sa se bucure de aceiasi apreciere si la votul final in plenul Parlamentului. Ungureanu a mai spus ca politica externa a Romaniei are "nevoie de energie”.

“Intr-un context national complicat, Romania trebuie sa aiba tot ceea ce ii trebuie pentru a-si pastra fiinta si pentru a fi intodeauna bine aparata .Cred ca politica noastra externa are nevoie de energeie".

Razvan Ungureanu este membru PNL, dar o data ce va obtine functia de director SIE va demisiona, conform stautului servicilor de informatii. Ungureanu a explicat ca "activitatea politica a unui sef de serviciu de informatii este exclusiv arondata interesului national”

Intrebat de ziaristii la ce se asteapta cand va prelua sefia SIE, Ungureanu a declarat ca munca nu-l sperie . “Cand ocupi un post in administratia centrala sau locala a statului nu se anunta vremuri bune. Munca serioasa preupune privatiune, insomnie, presupune si transpiratie si incruntari. Eu cred ca am dovedit ce insemana acest lucru si cred ca Romania are nevoie in primul rand de munca serioasa”.

Mihai Razvan Ungureanu a demisionat in 4 februarie din functia de ministru de externe. Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a solicitat demisia pe motiv ca l-a informat doar pe seful statului despre situatia a doi muncitori romani (Nelu Ilie si Adrian Gancean) retinuti in Irak si acuzati de spionaj. Ungureanu a demisionat dar a tinut sa precizeze ca din punct de vedere legal nu avea obligatia sa-l informeze si pe seful Guvernului. Ungureanu a gestionat bine neintelegeriule cu Tariceanu si ramas in PNL. La scurt timp, fostul ministru de externe a fost propus cap de lista la europarlamentare de catre PNL. Ungureanu a declinat insa oferta, retragindu-se de pe lista pe motiv ca nu a fost consulotat. Diplomat, Ungureanu a evitat comentariile negative la adresa liberalilor.