Presedintele Klaus Iohannis urmeaza sa primeasca marti, la ora 11:00, la Palatul Cotroceni, delegatia Fondului Monetar International, condusa de Andrea Schaechter, seful misiunii FMI in Romania, informeaza Administratia Prezidentiala, intr-un comunicat.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Ministerul Finantelor Publice a inceput martea trecuta discutiile cu reprezentantii Fondului Monetar International pe marginea bugetului de stat pe 2016, aminteste Agerpres. Saptamana trecuta, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, declara ca se discuta inclusiv posibilitatea incheierii unui nou acord. "In actualele conditii la nivel international, un astfel de acord, mult mai flexibil, poate constitui pentru Romania un plus", spunea ministrul de resort.

Incepand din 2009 si pana in prezent, Romania a incheiat trei acorduri consecutive de imprumut cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana. Ultimul acord cu FMI, care a expirat in septembrie 2013, a avut o valoare de doua miliarde de euro, insa autoritatile de la Bucuresti nu au accesat fonduri. Scopul acordului de tip preventiv a fost acela de a proteja economia romaneasca de eventuale socuri pe pietele financiare.