Partidul M10 cere ca votul prin corespondenta sa se aplice si romanilor din tara si sa includa si alegerile locale

de Iulia Rosca     HotNews.ro
Luni, 19 octombrie 2015, 15:48 Actualitate | Politic


Partidul M10 a transmis o serie de sugestii pentru modificarea proiectului privind votul prin corespondenta, ce urmeaza sa fie aprobat luni de Senat si apoi sa ajunga in Camera Deputatilor. Formatiunea Monicai Macovei cere printre altele ca votul prin corespondenta sa poata fi utilizat si de romanii din tara si sa se aplice si la alegerile locale.

"Este regretabil că abia acum, la aproape un an de la umilirea românilor din diaspora, se vorbește despre acest proiect. Prin discutarea proiectului de lege în ultima clipă, PSD urmărește probabil ca dezbaterea publică să fie minimă, sau chiar ca legea să nu poată intra în vigoare în timp util pentru scrutinele din 2016. La rândul lor, Președintele Klaus Iohannis și PNL nu au nicio scuză pentru că au neglijat acest proiect până acum: dar știm că ambele jumătăți de USL au fost opuse votului la distanță în ultimii ani" sustine M10 intr-un comunicat.

M10 avertizeaza de asemenea ca nu prevede sancţiuni pentru cazurile în care legea nu este respectată, ceea ce încurajează abuzurile şi încălcările legii.

Principalele observaţii şi propuneri formulate de M10 sunt:

1. Toți cetățenii români, din țară și din străinătate, trebuie să poată vota modern, electronic și prin corespondență dacă optează pentru această modalitate.

2. Proiectul de lege propus de AEP se aplică doar pentru trei tipuri de scrutin: alegeri parlamentare, alegeri prezidențiale şi alegeri europarlamentare. Votul prin corespondență trebuie să se aplice pentru toate tipurile de alegeri, inclusiv pentru alegerile locale și referendumuri.

3. Termenul de 3 luni pentru înregistrarea alegătorilor în Registrul electoral este prea scurt. Alegătorii trebuie să aibă cel puţin 6 luni la dispoziţie pentru procedura de înregistrare, astfel încât şi cetăţenii care sunt în curs de dobândire a rezidenţei, de exemplu, să finalizeze toate formalităţile administrative necesare eliberării actelor doveditoare.

4. Votul la distanță nu trebuie să implice deplasări la reprezentanțele diplomatice ale României pentru a obține sau depune documente tipărite, fiindcă aceasta echivalează cu obligația deplasării în ziua votului, deci anulează beneficiul votului la distanță.

5. Alegătorul nu poate verifica înscrierea opţiunii sale pentru votul prin corespondenţă în Registrul Electoral şi nici nu este notificat cu privire la eventuale erori, înainte de expirarea perioadei prevăzute pentru verificări şi întocmirea listelor. Legea trebuie să prevadă posibilitatea ca alegătorii să fie informaţi cu privire la eventuale erori şi să poată semnala la rândul lor, în timp util, orice neconcordanță între datele furnizate şi cele din Registrul Electoral astfel încât opţiunea lor să fie înregistrată şi să poată vota.

6. Legea trebuie să cuprindă condiţiile specifice de actualizare a listelor electorale, în funcţie de notificările scrise ale cetăţenilor români aflaţi în străinătate, cu privire la modificarea rezidenţei, a domiciliului.

7. Proiectul de lege prevede rămânerea definitivă a machetei buletinului de vot conform termenelor specifice fiecărui tip de alegeri (spre exemplu, 15 zile înainte de data alegerilor pentru alegerile prezidenţiale şi europarlamentare). Este necesară creșterea termenului maxim prevăzut la 30 de zile pentru toate tipurile de alegeri astfel încât alegătorii din diferite zone geografice să nu fie puși în imposibilitatea de a respecta termenele.

8. Legea prevede că „Poşta Română” S.A. asigură predarea plicurilor exterioare sigilate pe baza unui borderou de predare-primire. Compania Naţională „Poşta Română” S.A. trebuie să asigure predarea tuturor plicurilor exterioare sigilate, inclusiv pe cele considerate deteriorate, pe bază de borderou de predare-primire, biroului electoral de circumscripţie.

9. Potrivit proiectului de lege, dacă plicul exterior este „desigilat sau deteriorat în asemenea măsură încât este de natură să afecteze integritatea votului prin corespondenţă”, acesta este anulat. Legea trebuie să prevadă concret care sunt motivele care conduc la anularea plicului exterior şi implicit a votului astfel încât interpretările abuzive să nu conducă la anularea de voturi valabil exprimate. De asemenea, legea trebuie să prevadă sancţiuni clare pentru operatorul poştal în privinţa “desigilării” şi “deteriorării” plicului exterior.

10. Proiectul propus prevede că plicurile exterioare sigilate livrate după expirarea termenului sunt anulate fără a mai fi desigilate. Legea nu prevede procedura sau sancţiunile aplicabile în cazul întârzierilor de livrare a plicurilor, din motive de forţă majoră sau din culpa Companiei Naţionale „Poşta Română” SA. Anularea votului nu trebuie să depindă în nicio măsură de calitatea serviciilor prestate de Poşta Română. Acelaşi principiu se aplică şi în cazul gradului de deteriorare a plicurilor predate.

Pe de alta parte, M10 nu are drept de depunere de amendamente in parlament, acestea pot fi luate in considerare doar daca sunt asumate de un parlamentar, grup parlamentar sau de Comisie.

Proiectul a fost elaborat de Autoritatea Electorala Permanenta, aprobat de Comisia speciala parlamentara de Cod electoral, amendat de aceasta in raportul dat luni si trimis la Senat pentru vot final.

Potrivit calendarului anuntat de presedintele acestei comisii, Gabriel Vlase (PSD), acesta ar putea primi votul final miercurea viitoare in Camera Deputatilor si apoi trimis la promulgare.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1069 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  USL n-are niciun interes fata de aceasta lege (Luni, 19 octombrie 2015, 16:40)

  emil bobu [utilizator]

  Cum mai fura P$D+PNL voturile daca se voteaza corect prin corespondenta?

  Jos P$D si PNL! Jos mafia rosie!
  • +1 (1 vot)    
   prin posta romana (Luni, 19 octombrie 2015, 17:10)

   Europiu [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   pe principiul "ai carte, ai parte". Sa vedeti acum inghesuiala la controlat sefii oficiilor postale!
 • 0 (0 voturi)    
  NU MAI MERG LA VOT (Luni, 19 octombrie 2015, 20:35)

  dindamaroia [utilizator]

  Nu mai votez decat de acasa , de la tastele calculatorului. Iar votul meu sa mearga simultan la Centrul de votare electronica si la fiecare partid (sau candidat- dupa tipul alergerilor organizate).


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by