Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat duminica, inainte sa voteze la Congres, ca solicitarea sa ca social-democratii sa-si ceara scuze pentru victimele comunismului reprezinta un moment important pentru istoria partidului si ca cei care nu vor sa mearga alaturi de el "pe calea dreapta" trebuie sa ramana la "caruta istoriei".

"Faptul ca majoritatea colegilor mei au acceptat sa ne cerem iertare pentru acele lucruri, chiar daca nu noi suntem vinovati pentru aceste lucruri, pentru mine reprezinta un moment extrem de important pentru istoria acestui partid, dincolo de cine a fost vorba, de cine nu a fost vorba. Nu am avut o declaratie de atac, dimpotriva, am avut o solicitare de iertare ceruta Romaniei si romanilor.Toata lumea a inteles foarte bine. Daca doi, trei colegi nu au vrut sa-si ceara scuze, este problema lor, daca zece colegi nu inteleg ca noi trebuie sa incepem de astazi un nou drum, este problema lor, daca restul de colegi pana la 20-30 nu inteleg ca PSD trebuie sa aiba un spirit nou, este problema lor. PSD cu mine in frunte va merge pe calea dreapta fara niciun fel de ezitare. Cei care vor sa mearga pe drumul nostru sunt bineveniti, care nu sa ramana la caruta istoriei", a spus Dragnea la Congresul extraordinar al PSD, inainte sa voteze.

Intrebat despre faptul ca a facut aceste declaratii in timp ce Ion Iliescu se afla in sala, el a declarat ca Iliescu nu poate fi asociat cu comunismul, deoarece a fost un disident al regimului trecut.

Social-democratii au tinut, duminica, la Congresul extraordinar, un moment de reculegere pentru victimele comunismului, la propunerea lui Liviu Dragnea.

"Victor Ponta nu are un mandat pe care mi l-a pus mie pe masa. Victor Ponta a spus public ca este la dispozitia partidului si este firesc sa fie asa, numai ca PSD si azi in Congres, si la motiunea de cenzura si-a aratat sustinerea pentru actuala guvernare", a mai declarat Dragnea jurnalistilor.

Intrebat daca a discutat cu premierul despre posibilitatea ca in sesiunea urmatoare Guvernul sa fie trantit de Parlament, Dragnea a raspuns ca acestea sunt "glume".

"Imi pare rau ca n-a fost Adrian Nastase aici. Sper sa putem vorbi in perioada urmatoare. Adrian Nastase are foarte multa expertiza si poate ajuta acest partid foarte mult", a mai spus Dragnea.

Intrebat daca ii va cere fostului premier sa revina in partid, presedintele PSD a replicat: "Nu pot sa-i cer. Ma gandesc ca pe viitor sa-l rog pe Adrian Nastase sa ne ajute atat cat poate el, cu toata experienta dumnealui, atat in ceea ce priveste modernizarea partidului, cat si in ceea ce priveste doctrina si ideologia partidului".