Presedintele PSD Vrancea, Marian Oprisan, sustine ca PSD nu trebuie sa isi ceara scuze pentru evenimentele din Piata Universitatii din 1990, adaugand ca modul in care fortele de ordine au actionat la acel moment a fost "cat se poate de natural", intrucat "la violenta se raspunde cu violenta".

Marian OprisanFoto: AGERPRES

"Eu cred ca nu trebuie sa ne cerem scuze (pentru evenimentele din Piata Universitatii - n.r.), pentru ca PSD este partidul care s-a nascut in flacarile Revolutiei din decembrie 1989. Cand noi am daramat regimul comunist impreuna cu poporul roman care a iesit in strada, nu a fost o simpla revolta", a spus acesta, duminica, in timpul votului pentru alegerea conducerii PSD, ca reactie la propunerea lui Liviu Dragnea ca PSD sa isi ceara iertare pentru "greseli facute in primii ani de dupa Revolutie", transmite Agerpres.

Intrebat daca considera ca interventia fortelor de ordine a fost corecta la acel moment, Oprisan a replicat: "Categoric. Imaginati-va ca azi, in Piata Universitatii, cand avem o tara democratica, sar niste oameni cu sticle Molotov sau se asaza in fata Guvernului neautorizat. Ce vor face fortele de ordine? Imi pare rau, dar felul in care au intervenit a fost cat se poate de natural. (...) Uitati-va in SUA: la violenta se raspunde cu violenta!", a declarat Oprisan.

Acesta a adaugat ca evenimentele din '90 trebuie analizate in contextul istoric in care s-au petrecut.

"Despre Piata Universitatii, sigur, am si eu regretele mele si nu as vrea ca acele evenimente sa se mai repete, dar eu cred ca, din motive istorice, avem obligatia sa ne aducem aminte care era la vremea respectiva situatia, si anume ca, dupa ce la 20 mai fusesera alegeri libere, unde FSN obtinuse 86% din voturi, totusi, o miscare nereglementata, nedemocratica la acel moment nu a facut altceva decat sa perturbe foarte grav Capitala. (...) Cum le place americanilor sa spuna, sunt si victime colaterale. Miscarea din Piata Universitatii din 1990 trebuia sa inceteze odata ce poporul a decis care ii sunt conducatorii", a spus Marian Oprisan.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a propus la Congresul extraordinar al partidului un moment de reculegere pentru victimele comunismului.

"Nu am avut curajul sa condamnam crimele comunismului, nu ne-am asumat unele greseli facute in primii ani de dupa Revolutie. Tratamentul politic aplicat unor supravietuitori sau unor victime ale dictaturii poate nu a avut moderatia si respectul cu care trebuiau tratati acei oameni. (...) Trebuie sa ne cerem iertare, chiar daca nu noi suntem vinovati", a afirmat Dragnea.