Marian Oprisan, despre evenimentele din '90: Fortele de ordine au intervenit natural; la violenta se raspunde cu violenta
"Eu cred ca nu trebuie sa ne cerem scuze (pentru evenimentele din Piata Universitatii - n.r.), pentru ca PSD este partidul care s-a nascut in flacarile Revolutiei din decembrie 1989. Cand noi am daramat regimul comunist impreuna cu poporul roman care a iesit in strada, nu a fost o simpla revolta", a spus acesta, duminica, in timpul votului pentru alegerea conducerii PSD, ca reactie la propunerea lui Liviu Dragnea ca PSD sa isi ceara iertare pentru "greseli facute in primii ani de dupa Revolutie", transmite Agerpres.
Intrebat daca considera ca interventia fortelor de ordine a fost corecta la acel moment, Oprisan a replicat: "Categoric. Imaginati-va ca azi, in Piata Universitatii, cand avem o tara democratica, sar niste oameni cu sticle Molotov sau se asaza in fata Guvernului neautorizat. Ce vor face fortele de ordine? Imi pare rau, dar felul in care au intervenit a fost cat se poate de natural. (...) Uitati-va in SUA: la violenta se raspunde cu violenta!", a declarat Oprisan.
Acesta a adaugat ca evenimentele din '90 trebuie analizate in contextul istoric in care s-au petrecut.
"Despre Piata Universitatii, sigur, am si eu regretele mele si nu as vrea ca acele evenimente sa se mai repete, dar eu cred ca, din motive istorice, avem obligatia sa ne aducem aminte care era la vremea respectiva situatia, si anume ca, dupa ce la 20 mai fusesera alegeri libere, unde FSN obtinuse 86% din voturi, totusi, o miscare nereglementata, nedemocratica la acel moment nu a facut altceva decat sa perturbe foarte grav Capitala. (...) Cum le place americanilor sa spuna, sunt si victime colaterale. Miscarea din Piata Universitatii din 1990 trebuia sa inceteze odata ce poporul a decis care ii sunt conducatorii", a spus Marian Oprisan.
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a propus la Congresul extraordinar al partidului un moment de reculegere pentru victimele comunismului.
"Nu am avut curajul sa condamnam crimele comunismului, nu ne-am asumat unele greseli facute in primii ani de dupa Revolutie. Tratamentul politic aplicat unor supravietuitori sau unor victime ale dictaturii poate nu a avut moderatia si respectul cu care trebuiau tratati acei oameni. (...) Trebuie sa ne cerem iertare, chiar daca nu noi suntem vinovati", a afirmat Dragnea.

Raed Arafat vine cu noi explicații după evacuarea cu scandal a Spitalului Foișor: Decizia a fost corectă, chiar dacă a creat disconfort pentru pacienți
Un bucureștean a făcut cerere pentru un nou buletin acum două luni, dar nu l-a primit nici acum / Cum explică oficialii „dificultatea temporară” de eliberare a actelor de identitate
MAI face lumină în privința cărții electronice de identitate: Ce date va conține CIP-ul, cum va fi folosită semnătura electronică și ce opțiuni au românii care nu-și doresc acest act
Ce înseamnă și ce impact ar putea avea decizia CEDO privind vaccinarea
Prințul Philip al Marii Britanii - 7 decenii de gafe și glume incorecte politic
Cred ca dl Oprisan era unul dintre securistii ascunsi printre mineri. Sau pur si simplu fumeaza ceva tare.
Altfel nu imi explic de unde ii vin himerele astea...
din 1980 a fost informator in reteaua ofiterului Doru Lungu , dadea informari cu pseudonimul "Renato".(la fel de evident cineva a ascuns la timp notele informative ,erau agramate zic unii ...altii zic altele , da' nu-i cazul sa divagam...:)))) )
sursa:
http://www.infolegal.ro/legea-cnsas-il-scapa-pe-marian-renato-oprisan-de-colaborarea-cu-securitatea/2008/05/28/
la revolutie era operator pe calculator in acte ( si manechin evident ) la fabrica de confectii din Focsani.
sursa:
http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-subiectele_zilei-3106949-cotidianul-marian-oprisan-alias-renato-fost-racolat-toata-clasa.htm
e vicepresedinte PSD a organizatiei Vrancea din 1992.
acu' intelegi de ce are asa o manie proletara cand vorbeste despre "naturaletea" cu care intervenira fortele de ordine?
ai vazut cum se "ecsprima"- citez din articolul HN de mai sus :
"cand noi am daramat regimul comunist..."... promite in continuare....este? la vremuri noi, tot noi....:(((((((
ma si intreb ce pile, cunostinte si relatii (membru p.c.r., nu?) are, din moment ce nici pana in ziua de azi, dosarul de ancheta pornita parca in secolul trecut, inca nu-i finalizat.
Va dati seama ce monstru voteaza betivi aia de vranceni?
TREBUIE SA MERGETI IN PUSCARIE.
Unde era violenta aia despre care vorbeste gunoiul asta?
Sa facem un exercitiu de imaginatie, sa zicem ca a fost violenta. Trebuiau chemati minerii? Trebuiau bagati in spital mii de oameni?
Pe Regele Mihai de ce nu l-a lasat Iliescu sa intre in Romania si l-ati intors din drum de doua ori? Pentru ca era violent?
De praful istoriei sunteti, nimic nu ramane in urma voastra, doar hotie si bizantisme ieftine. Ne aruncati in fata doctrina sociala cand voi promovati cleptocratia si nepotismul. Halal de institutii ce avem un Minister al Mediului care tolereaza taieri pe sute de ha de paduri, un minister de interne impotent din cauza coruptiei. Primarul capitalei, membru vechi in PSD arestat pentru ca lua 10-30% din contractele din bani publici...
Sa nu mai vorbim de alte spete de care va vad responsabili. oate ne
Doua viziuni cumpanite, de la doi democrati de talie? Aiurea! Mai degraba, de la unul (Dragnea) totalul dezinteres pentru istoria mai indepartata sau mai recenta, dezinteres mascat sub o falsa parere de rau, iar de la celalalt (Oprisan) dispretul celui instalat prea confortabil in putere. Daca Dragnea nu da doi bani pe democratie cu rigorile ei, ci doar pe functiunea de validare a preluarii puterii, Oprisan isi ia luxul de a spune ca puterea trebuie gustata fara regret, ca vine cu un intreg cortegiu de privilegii, intre care si cel de a strivi opozantii care intirzie in nerecunoastere, spre paguba si chiar decesul lor - "victime colaterale".