Comunitatea maghiara nu poate conta pe sprijinul Uniunii Democrate Maghiare din Romania (UDMR) pentru obtinerea autonomiei teritoriale, formatiunea condusa de Kelemen Hunor "tradand" in mai multe randuri aceasta cauza, a declarat sambata, la Targu Secuiesc, presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Tokes Laszlo, scrie Agerpres.

Laszlo Tokes (foto arhiva)Foto: AGERPRES

El a mentionat, la finalul congresului ordinar al CNMT, ca doreste sa reactiveze lupta pentru autonomie, care a "slabit" in ultimii ani, in primul rand din cauza lipsei de unitate a comunitatii maghiare.

"In ultima perioada, cauza autonomiei a fost foarte dezavantajata si s-a slabit, daca facem comparatie cu anii 2003 cand am pornit. (...) Vazand ca pe parcurs nu reusim sa ajungem la un rezultat ne-am dat seama ca trebuie sa ne reorganizam si sa ne gasim aliati fideli. (...) Lipseste unitatea de cauza in privinta autonomiei, deoarece UDMR face o politica de autonomie oportunista pentru dobandirea voturilor electoratului maghiar si nicidecum nu are o politica de autonomie credibila. Pentru ei autonomia este un mijloc de culegere a voturilor si duc o propaganda populista de a induce in eroare pe alegatori in privinta autonomiei. Deci, nu putem conta pe UDMR. (...) Programul UDMR privind autonomia nu e rau, dar nu il pun in practica si duc un joc ambiguu fata de puterea romaneasca, fata de alegatorii maghiari si fata politicul maghiar, de aceea nu putem conta pe dansii. Deci, dezbinarea interioara e prima cauza din care nu putem sa ducem mai departe acest deziderat si sa avem rezultate adevarate", a declarat Tokes Laszlo.

Potrivit acestuia, o alta cauza care a franat cauza autonomiei a fost ostilitatea clasei politice romanesti, printre opozanti numarandu-se lideri marcanti din intreg spectrul politic.

"In al doilea rand, politicul romanesc este atat de negativ fata de cauza autonomiei, incat prin toate mijloacele ne impiedica sa infaptuim acest deziderat. Chiar si politicieni importanti ai Guvernului se exprima deschis impotriva autonomiei, cum ar fi Mircea Dusa (...) si din cand in cand chiar si Victor Ponta si fostul presedinte Traian Basescu se pronunta impotriva autonomiei si duc o propaganda antiautonomie atat de dura pentru a discredita voit cauza autonomiei in fata maselor romanesti", a mai spus liderul CNMT.

El a mentionat ca printre "aliatii fideli" ai CNMT in problema autonomiei se numara Consiliul National Secuiesc, Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania, Asociatia Tinerilor Maghiari din Transilvania si Consiliul pentru Autonomie din Partium, dar si oficiali din Ungaria. La congresul CNMT de la Targu Secuiesc au participat, printre altii, consulul general al Ungariei din Miercurea Ciuc, Barna Pal Zsigmond, si Szili Katalin, fost presedinte al Parlamentului de la Budapesta, imputernicit special al Guvernului Ungariei pentru politica nationala a maghiarilor din afara granitelor tarii.

Tokes a mentionat ca in Europa exista "o duzina" de autonomii functionale, care pot constitui un model si pentru Romania.