Presedintele Klaus Iohannis a declarat vineri ca discutiile de joi noapte de la Consiliul European s-au terminat "cu concluzii destul de bune", arata textul declaratiei, transmis de serviciul de presa de la Cotroceni.

Seful statului a spus ca o tema importanta a fost faptul ca tot mai multi refugiati vin din alte zone, precum Pakistan si Afganistan, nu numai din Siria."Peste 600 de oameni din Romania sunt angajati in procesul din Afganistan. Si este dupa parerea noastra inadmisibil ca o tara in care investim foarte multe resurse pentru a accelera procesul de pace sa devina sursa pentru refugiati", a declarat Klaus Iohannis.

O alta tema, a aratat seful statului, a fost reprezentata denegocierea Uniunii Europene cu Marea Britanie, in care la Consiliul de joi noapte "am fost mai degraba informati dar ne preocupa".

Klaus Iohannis a mentionat si evenimentele din Republica Moldova, care au culminat joi cu arestarea unui lider politic, Vlad Filat: "Incurajez Guvernul moldovean, incurajez Parlamentul moldovean sa treaca peste aceste dificultati, sa redreseze tara si sa pastreze orientarea pro-europeana", a spus presedintele roman.

Textul integral al declaratiei presedintelui Klaus Iohannis:

"Discutiile din cadrul Consiliului European s-au terminat azi-noapte cu concluzii destul de bune. Tema principala a fost, evident, migratia si in acest context am avut discutii pe mai multe subteme pe care le-as mentiona pe scurt. Ne-am concentrat, de aceasta data, mai mult pe partea de extern legata de migratie decat pe partea de intern, unde intern inseamna in interiorul Uniunii Europene. Am discutat chestiuni importante legate de securitatea frontierelor externe, unde vreau sa subliniez ca prin frontiere externe am inteles si am explicat colegelor si colegilor de ce am inteles asa, frontierele externe ale Uniunii si nu frontierele externe ale spatiului Schengen. Romania nu este inca membra in zona Schengen, dar, vom fi. Zona Schengen se doreste pastrata si Romania actioneaza ca membru de facto al zonei Schengen. Noi controlam foarte bine granitele externe ale Romaniei. Acesta este un lucru care cu siguranta contribuie la securizarea frontierelor Uniunii Europene.

O tema importanta pe care am discutat-o si am aprofundat-o este legata de sursa acestui val de refugiati, sursa principala fiind, cum bine se stie, zona Siria. Dar cu ingrijorare am putut sa constatam ca tot mai multi refugiati vin si din cu totul alte zone, de exemplu, Pakistan si Afganistan. Afganistan unde si Romania contribuie la pacificarea zonei cu un numar important de militari. Peste 600 de oameni din Romania sunt angajati in procesul din Afganistan. Si este dupa parerea noastra inadmisibil ca o tara in care investim foarte multe resurse pentru a accelera procesul de pace sa devina sursa pentru refugiati care vin in Europa, o tema unde va trebui sa gasim solutii comune.

In fine, intr-o chestiune care am considerat cu totii ca este foarte importanta s-au facut progrese semnificative, este vorba de relatia Uniunii Europene cu Turcia. Turcia care este tara de tranzit, care a primit un numar mare - peste 2 milioane de refugiati - si care a cerut si va primi ajutorul Uniunii Europene pentru a gestiona mai bine taberele de refugiati. S-a aprobat azi-noapte, in Consiliul European, Planul de Actiune comun Uniunea Europeana - Turcia, care a fost negociat de Comisia Europeana cu partea turca, si care prevede, evident, o imbunatatire a colaborarii in vederea stavilirii valului de refugiati. Au fost acestea chestiuni foarte importante care au necesitat o abordare integrata, o abordare unde am solicitat foarte multe informatii suplimentare pentru a ajunge la cele mai bune concluzii.

In afara de aceasta tema, se stie ca am discutat, dar mai pe scurt fiindca punctele de vedere au fost convergente, chestiuni legate de consolidarea Uniunii Economice si Monetare, mai exact raportul celor cinci Presedinti - cu care toata lumea s-a aratat de acord -, si o tema unde am fost mai degraba informati dar ne preocupa, este negocierea Uniunii Europene cu Marea Britanie. Am mai spus-o si repet dupa parerea noastra locul Marii Britanii este clar in interiorul Uniunii Europene, fara, insa, ca in cadrul negocierilor sa se redeschida Tratatele fara sa fie renegociata baza Uniunii Europene. Tot in acest context, este important de retinut ca, dupa parerea noastra, libertatea de miscare a fortei de munca nu poate fi pusa sub semnul intrebarii.

In aceasta dimineata am avut o discutie cu domnul Comisar Sefcovic, Comisar responsabil pentru Uniunea Energetica, discutie foarte buna pe securitate energetica. Domnul Comisar a vizitat alaltaieri si ieri Romania si in aceasta lumina am avut intalnirea de astazi. Domnul Comisar a fost foarte multumit de ce a aflat in Romania, am avut o discutie foarte buna, centrata pe securitate energetica in Uniunea Europeana si sunt destul de optimist ca vom merge mai departe si vom avea o strategie foarte buna a Uniunii.

In final, nu pot sa trec peste un eveniment care este foarte important sigur, sigur, pentru noi, dar si pentru ceilalti membri din Uniunea Europeana, este vorba desigur despre evenimentele din Republica Moldova; protestele de strada, nemultumirile care au culminat cu evenimentele de ieri din Parlamentul moldovean, cu, in final, arestarea unui lider politic, cu mai multe iesiri din Parlament. Toate aceste lucruri ne ingrijoreaza. Suntem foarte conectati la informatii, urmarim cu foarte mare atentie evolutia din Republica Moldova. Speranta mea, speranta noastra, este ca aceste evenimente sa nu duca la schimbarea orientarii pro-europene a conducerii Republicii Moldova. Incurajez Guvernul moldovean, incurajez Parlamentul moldovean sa treaca peste aceste dificultati, sa redreseze tara si sa pastreze orientarea pro-europeana. Noi, de la Bucuresti, vom urmari toate aceste chestiuni si vom fi in legatura permanenta cu ce se intampla in Republica Moldova."