Social-democratii au inceput, duminica dimineata, sa vina la urne pentru a alege presedintele partidului, singurul candidat de la acest scrutin intern fiind Liviu Dragnea, actualul presedinte interimar al partidului. Cei peste 530.000 de membri PSD sunt intrebati pe buletinul de vot daca il sustin pe Liviu Dragnea sa fie presedintele partidului.

Liviu DragneaFoto: Agerpres

21.40: La scrutinul intern din PSD au participat 81,23% din membrii partidului, adica 435.172 de membri de partid din totalul de 535.699, a anuntat preşedintele Comisiei Electorale Centrale a PSD, Florin Iordache, citat de Agerpres.

20:50: Alegerile interne din PSD s-au incheiat. Social-democratii se asteapta la o prezenta finala la vot de aproximativ 80%, potrivit Mediafax.

17.25: Pana la ora 16,00 s-au prezentat la urne pentru a-si exprima votul 64,85% dintre membrii partidului, adica 348.620 de social-democrati, a anuntat presedintele comisiei electorale a PSD, deputatul Florin Iordache, potrivit Agerpres. O prezenta de peste 80% a fost inregistrata in judetele Olt, Dolj, Maramures si Neamt, iar cea mai slaba prezenta la vot a fost inregistrata in judetul Cluj - 21%.

"Prezenta totala in Bucuresti este de 51% si 58%, adica 23.200 de membri, cea ma slaba prezenta este in Sectorul 4 iar cea mai mare prezenta este in Sectorul 1", a mentionat Iordache.

13:06 Prezenta la vot pana la aceasta ora este de 36%. Prezenta cea mai mare se inregistreaza in judetele Neamt, Olt, Dolj, Braila, a anuntat deputatul PSD Florin Iordache. O prezenta mai scazuta se inregistreaza in judetele Harghita, Covasna, Sectorul 5 (18%) si Sectorul 4 (18%). In sectorul 1 preenta la vot a depasit 50%. Prezenta la vot in judetul Teleorman - 51%.

12:53Valeriu Zgonea: Am votat un om in care cred; Dragnea trebuie sa aduca PSD cel de-al doilea mandat de guvernare

Vicepresedintele PSD, Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor, a declarat, duminica, ca a votat un om in care crede si a sustinut ca Liviu Dragnea trebuie sa aduca partidul la cel de-al doilea mandat de guvernare, informeaza Agerpres.

''Am votat un om in care cred si in care toata lumea social-democrata are speranta ca va aduce ceea ce noi consideram o chestie corecta: solidaritatea intre membri, acelasi procent, aceeasi munca, aceeasi responsabilitate fata de electorat si fata de Romania, continuand un mandat foarte bun al lui Victor Ponta la presedintia PSD. Liviu Dragnea este omul care trebuie sa aduca pentru prima data in istoria partidului cel de-al doilea mandat de guvernare al PSD, impreuna cu echipa sa", a spus Zgonea, dupa ce si-a exprimat votul pentru sefia partidului, la sectia de votare organizata la sediul PSD Dolj.

El a mai spus ca social-democratii doresc ca echipa lui Liviu Dragnea sa fie ''o echipa noua'', cu oameni care sa genereze incredere electoratului si sa aduca acelasi scor pe care PSD le-a avut in 2012 in cadrul USL.

"Sunt cativa colegi pe care eu ii respect si ii apreciez (...) ministrul Grindeanu, ministrul Tudose, Lia Olguta Vasilescu, liderul grupului parlamentar de la Camera si cel de la Senat, oameni cu care am facut echipa in ultimii ani de zile si cu care am construit o echipa guvernamentala serioasa si responsabila. Ma bazez si pe experienta unor oameni vechi care vor candida si care sigur vor fi si in echipa de conducere, cum este doamna Ecaterina Andronescu, care este un om de echipa si pe care te poti baza atunci cand ai nevoie, alaturi de doamna Viorica Dancila, un om discret, dar foarte serios (...). Incercam sa mergem pe meritocratie mai mult decat pe mediacratie", a mai afirmat Valeriu Zgonea.

11:11 Presedintele onorific al PSD, Ion Iliescu, a votat la sediul PSD Sector 1.

"Liviu Dragnea nu este un om nou in partid. Lucreaza in conducerea partidului de mai multi ani de zile, a lucrat in echipa cu mai multi presedinti. Este un om care continua o activitate si un stil de conducere care s-a afirmat in ultimii ani de zile. Este un om cu experienta organizatorica. A lucrat si in teritoriu, a lucrat si la nivel central asa ca are datele necesare pentru a asigura o conducere calificata", a declarat Ion Iliescu, citat de Agerpres.

Intrebat daca, in opinia sa, este potrivit pentru PSD sa aleaga un presedinte care are termen intr-un dosar, Iliescu a sustinut ca Dragnea organiza prezenta la referendum a membrilor de partid.

"E problematica aceasta chestiune, inclusiv aceasta decizie a DNA. Ce sa analizeze, ce sa judece la un om care isi facea datoria? Organiza prezenta la referendum a membrilor de partid. Este aberanta (...), este impotriva spiritului democratic in care partidele au un rol si deci exponentii partidului trebuie sa desfasoare o activitate concreta. Asta a facut Dragnea. Deci, era aberanta inclusiv ridicarea acestei probleme", a precizat Ion Iliescu.

11:06 Liviu Dragnea voteaza la sectia de vot din Turnu Magurele.

"Am votat cu speranta ca ziua de azi poate fi un inceput pentru un drum nou pentru PSD. Este vorba de incheierea unui ciclu politic si avem in fata multe provocari", a declarat Liviu Dragnea dupa vot.

"Probabil, probabil, ca la sfarsitul zilei voi fi ales presedinte al PSD, sper", a mai declarat Dragnea

Procesul de votare a inceput la ora 8:00 si se va incheia cel tarziu la ora 20:00. Fiecare sectie de vot va putea decide cand sa opreasca procesul, avand in vedere ca exista localitati unde sunt putini membri, iar astfel nu va fi nevoie de o perioada lunga de timp pentru vot.

Sunt asteptati la urne aproape 533.000 de membri PSD din tara, dar si din strainatate. Au drept de vot doar membrii PSD care au cotizatiile platite la zi si se afla in evidenta actualizata a filialelor locale.

Membrii PSD trebuie sa voteze in sectiile deschise in localitatea unde sunt inregistrati ca membri, insa va fi posibil si votul in alta sectie, pe baza unei adeverinte din partea organizatiei de baza, in cazul in care respectivul membru PSD se afla in alt oras.

In Capitala, sunt deschise cateva sectii in fiecare sector si o sectie speciala la sediul central al partidului, din Soseaua Kiseleff. Aici sunt asteptati sa voteze membrii din conducerea centrala a partidului, care nu se pot prezenta la sectiile din localitate unde sunt inscrisi ca membri. Este si cazul premierului Victor Ponta, care a declarat recent ca va vota in Capitala, si nu in Gorj.

Liderul interimar al partidului si unicul candidat la sefia PSD, Liviu Dragnea, va vota, in cursul diminetii, la Turnu Magurele.