Intr-un interviu acordat pentru HotNews, pedistul Cezar Preda spune ca fuziunea nu s-a realizat la ordinul presedintele Basescu acesta fiind doar informat despre proiect. Preda spune ca toate declaratiile date anterior de Boc si Stolojan care infirmau o fuziune sau o alianta au fost date deliberat pentru a se putea realiza in liniste fuziuneae la data de 3 decembrie, data stabilita anterior. Liderul PD mai spune ca doctrina noului partid va fi una de centru, centrista, cu elemente liberale.

Rep: Decizia unificarii PD cu PLD pare intempestiva, cind a fost luata?

Cezar Preda: Trebuia sa finalizam procesul pe care l-am pornit in 2003 si care ar fi trebuit finalizat inca din 2005, dar Tariceanu nu a vrut si trebuia sa ne tinem de cuvint in fata cetatenilor.

Rep: Dle Cezar Preda, acum doua zile Emil Boc declara ca nu se pune nici problema unei fuziuni, nici macar a unei aliante, ci dupa alegerile locale se va discuta cel mult despre o colaborare. Ce s-a itimplat intre timp? A venit vreun ordin de la Cotroceni?

Cezar Preda: Nu a venit nici un ordin, presedintele Basescu a fost doar informat. Asa trebuiau sa sune declaratiile, acesta era mesajul stabilit de noi si am fuzionat exact cind am decis, adica pe 3 decembrie. Pina acum au fost declaratii de tatonare, care nu anuntau modul in care vom colabora. PD este decis, ca si PLD, sa nu mai incerce varianta aliantelor. S-au vazut deficientele aliantelor, chiar daca erau cu buna credinta facute. Credem ca un partid puternic, solid este ceea ce asteapta de fapt romanii.

Rep: Vreti sa spuneti ca toate declaratiile anterioare, care vorbeau de o simpla colaborare, erau intoxicatii?

Cezar Preda: Au fost pur si simplu declaratii premergatoare acestei decizii, nu se puteau face alte declaratii, penru ca era o constructie stabilita cu pasii pe care ii hotarisem sa-i parcurgem. Sint pina la urma strategii pe care le face orice partid inainte de a da nastere unui proiect important. Nu trebuie sa consderati ca cineva a incercat sa va intoxice pe dvs. presa sau pe cetateni. Era o decizie majora.

Rep: Totusi sint multi lideri, in special din PLD, care au aflat de la televizor de aceasta decizie. Dvs. ati stiut?

Cezar Preda: Bineinteles, toti liderii stiau ca la inceputul lui decembrie trebuie sa finalizam modul in care concepem pe viitor actiunea celor doua partide.

Rep: Eu va spun altceva, ca unii lideri au aflat de la televizor.

- Nu exista asemenea lideri la PD.

Rep: Dar la PLD exista, sint declaratii

- Exista o echipe desemnate de la fiecare partid care s-au ocupat de aceasta chestiune. Ele au in frunte de la PD pe Emil Boc, Adriean Videanu, Vasile Balga, Cezar Preda, Radu Berceanu si Elena Udrea, iar de la PLD pe dl Stolojan, Stoica, Flutur, Raluca Turcan, Sandu si Popescu. Acestea sint echipele care au fost mandate sa lucreze. Vom propune partidelor noastre in congresele lor din 15 ianuarie comasarea celor doua partide.

Rep: Si care a fost, totusi, rolul presedintelui Basescu?

Cezar Preda: Presedintele a fost informat de noi. Cred ca este pe asteptarile sale.

Rep: Care va fi doctrina acestui nou partid?

Cezar Preda: Una de centru, centrista, cu elemente liberale. Noi nu ne propunem sa eliminam curentul liberal, din contra, sa-l intarim pentru ca sint multi liberali care doresc sa vina in acest partid.

Rep: Si credeti ca acum PLD va putea sa atraga mai mult din bazinul electoral al PNL? Mai mult decit daca raminea singur si nu fuziona cu PD?

Cezar Preda: Va atrage in continuare, pentru ca aici i s-a dat o soliditate. PLD era un partid in formare, care nu atragea numai prin prisma optiunilor doctrinare, ci putea sa atraga prin prisma unei sigurante. Capacitatea de reprezentare liberala in noul partid este mult mai mare, este un partid la 40%.

Rep: Aceasta componenta liberala va figura in statut sau in alt document?

Cezar Preda: Desigur, mai mult, se va spune ca motiunile care se vor depune, vor avea elemente clare liberale si elemente clare de centru.

Rep: Raportul de forte care va fi? Atit la nivelul conducerii, cit si pe liste?

Cezar Preda: Ceea ce astazi am stabilit este ca partidul va fi condus de Emil Boc, iar prim-vicepreedinti vor fi Theodor Stolojan si inca o persoana pe care o va desemna PD. Eu voi propune ca acest post sa fie al lui Vasile Blaga. Nu va pot spune acum procente, dar ceea ce va pot spune e ca nu se intrevede nicio problema.

Rep: Credeti ca PLD este fericit cu aceasta fuziune? chiar ieri Stolojan declara ca nici vorba de fuziune...

Cezar Preda: Ce declarau ieri Stolojan sau Boc e istorie. Ceea ce declara astazi este rezultatul unei analize foarte serioase.

Rep: Ce analiza serioasa, cind azi dimineata PLD excludea fuziunea?

Cezar Preda: Asa trebuia sa spuna, pentru ca era un proiect pe care l-am finalizat azi la ora 18.30. Va fi toata lumea multumita, va garantez. PD, cu forta pe care o are, este dispus si a fost mereu sa faca o constructie solida in care sa fie multumita toata lumea. Acum nu mai trebuie orgolii.