Reactiile pe scena politica nu au intarziat sa apara dupa anuntul privind fuziunea dintre PD si PLD. Cei mai multi dintre reprezentantii partidelor politice vorbesc despre un "partid prezidential" si despre un amestec al lui Traian Basescu in decizia privind fuziunea.

Vicepresedintele PNL Ludovic Orban este de parere ca "Basescu a ordonat, Boc si Stolojan a executat", a declarat Orban, citat de Antena 3. El considera, totusi, fuziunea un deznodamant neasteptat, in conditiile in care Emil Boc a respins, de curand, posibilitatea crearii unui partid cu PLD. "Se pare insa ca au fost chemati la Cotroceni si s-au executat", a atacat Orban. El a mai adaugat ca "E bine ca oamenii sa afle ca exista un singur partid liberal in Romania, iar fostii fsn-isti si-au dat mana pentru a forma un nou partid, sub obladuirea lui Basescu".

Vicepresedintele liberal Puiu Hasotti considera ca decizia fuziunii ii ia prin surprindere chiar pe membrii PD si PLD. El este contrazis, insa, de Raluca Turcan, care afirma ca fuziunea a fost dorita de toata lumea si prin ea s-a urmarit crearea unei forte politice puternice de centru-dreapta, transparente care sa vina in asteptarea dorintelor electoratului.

Nici reactia PSD, tot una cu trimitere la Traian Basescu, nu a intarziat sa apara. Vicepresedintele social-democrat Victor Ponta considera ca noul partid ar trebui sa se numeasca, mai degraba, "Partidul Prezidential".

Senatorul conservator Sabin Cutas a declarat ca "Traian Basescu isi doreste un partid pe care sa il controleze total".

Vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas, a considerat necesar sa atraga atentia asupra faptului ca "Asistam la existenta unor partide fara doctrina politica".