Peste jumatate de milion de membri PSD sunt asteptati duminica la urne pentru a isi alege presedintele de partid, desi au o singura optiune - Liviu Dragnea, presedintele interimar. Buletinul de vot seamana mai degraba cu un buletin de la un referendum, intrucat pe acesta alegatorul trebuie sa bifeze daca este sau nu de acord ca Dragnea sa fie presedinte. Sectiile de votare vor fi organizate in locuintele unor lideri locali ai PSD, dar si camine culturale sau magazine satesti, acolo unde filiala nu are un sediu propriu, potrivit agentiei Mediafax. Un lider local a afirmat chiar ca este vorba de un "act istoric", fiind pentru prima data cand toti membrii de partid pot decide un presedinte.

Liviu DragneaFoto: Agerpres

Potrivit secretarului general al PSD Andrei Dolineaschi, sectiile de votare vor fi deschise la ora 8.00 si se vor inchide la ora 20.00.

"Fiecare membru de partid are drept de vot. El figureaza in baza de date a organizatiei respective. Votul va fi exprimat in baza actului de identitate, alegatorul urmand sa semneze pe borderou in dreptul numelui. Pe buletinul de vot va fi doar o singura intrebare, legata de sustinerea pentru candidatul Liviu Dragnea, la care se raspunde cu da sau nu, prin bifarea cu pixul in dreptul optiunii", a precizat el.

Acesta sustine ca participarea la vot nu este conditionata de plata cotizatiei catre partid.

In ceea ce priveste cheltuielile pentru organizarea alegerilor, liderii locali sustin ca nu a fost stabilit un buget, ci fiecare s-a descurcat cum a putut, scrie Mediafax. Ei spun ca fiecare filiala locala are libertatea de a organiza scrutinul intern cu mijloacele pe care le are la dispozitie, iar costurile sunt suportate de fiecare organizatie. In privinta chiriei pentru sediul unui camin cultural, de exemplu, liderii evita sa dea cifre, insa, in general, tariful pentru inchiriere ar fi de 100 de lei pe zi, potrivit acestora.

Liderii locali mai spun si ca in niciun caz nu vor fi organizate sectii in scoli sau in carciumi, respectand astfel indicatia data de Liviu Dragnea in acest sens.

In Capitala, vor fi deschise 5-6 sectii in fiecare sector si o sectie speciala, care va functia la sediul central al partidului, din Soseaua Kiseleff. Acolo vor vota membrii din conducerea centrala a partidului, care nu se pot prezenta la sectiile din localitate unde sunt inscrisi ca membri. Este si cazul premierului Victor Ponta, care a declarat recent ca va vota in Capitala, si nu in Gorj, noteaza Mediafax.

Potrivit unor surse social-democrate, liderul interimar al partidului si unicul candidat la sefia PSD, Liviu Dragnea, va vota in Teleorman.

Conform regulamentului intern, se vor deschide sectii atat in Republica Moldova, cat si in alte state unde exista organizatii ale PSD Diaspora.

Vezi mai jos cum se organizeaza o parte dintre filialele PSD, potrivit unui material realizat de Mediafax

Alba

Presedintele PSD Alba, Ioan Dirzu, spune ca se incerca amenajarea unor cabine de vot, iar sectiile de votare vor fi infiintate atat in sediile PSD, cat si in camine culturale, iar in cazul unor localitati mici se va vota in locuintele liderilor locali ai partidului.

Darzu a adaugat ca buletinele si listele pentru scrutinul intern au ajuns in judetul Alba, urmand sa fie distribuite in teritoriu, unde sunt asteptati sa voteze peste 8.000 de membri de partid.

Arad

Presedintele PSD Arad, Dorel Caprar, afirma ca la nivel judetean nu a fost stabilit un buget pentru organizarea alegerilor interne, iar "fiecare filiala s-a descurcat cum a putut".

Referitor la acest tip de alegeri, Caprar a spus ca "sunt o premiera dupa 1989, iar acest exercitiu este un nou inceput pentru PSD si pentru politica romaneasca".

"Este o procedura inedita, dar prevazuta in statutul PSD de cativa ani, chiar daca este aplicata pentru prima data. Se da posibilitatea tututor membrilor sa isi aleaga presedintele, iar cel care va castiga va avea o legitimitate mult mai mare deat presedintii de pana acum ai partidului", sustine liderul PSD Arad.

Pentru PSD Arad au fost repartizate 9.000 de buletine de vot, pentru 78 de sectii de votare, la care sunt asteptati 8.550 de membri de partid.

Brasov

Vicepresedintele PSD Brasov Razvan Popa spune si el ca "aceasta metoda de votare este una foarte buna".

"Aceasta metoda de votare este, din punctul meu de vedere, una foarte buna. In primul rand, pentru ca fiecare membru de partid are posibilitatea sa se exprime, chiar daca avem un singur candidat, dar poate vota cu ￯Da￯ sau ￯Nu￯. In al doilea rand, este o ocazie de a face un recensamant real al membrilor activi ai partidului, pentru ca exista persoane care se inscriu in partid apoi dupa o perioada se muta in alt oras sau pleaca din tara", a spus Popa.

Potrivit acestuia, in judet vor fi amenajate aproximativ 80 de sectii de votare in fiecare localitate, dintre care 12 vor fi in municipiul Brasov, iar acestea vor functiona fie in sediile partidului, acolo unde exista, fie in diverse spatii inchiriate. La alegerile de duminica in judet sunt asteptati sa isi aleaga presedintele in jur de 6.000 de social-democrati.

Buzau

Potrivit presedintelui executiv al organizatiei municipale a PSD Buzau, Fanica Birla, in municipiul Buzau sunt asteptati la urne aproximativ 2.400 de social-democrati din totalul de 3.200 aflati in evidentele filialei municipale, ceilalti fiind plecati din tara sau decedati. In municipiu vor fi amenajate trei sectii de votare - una in sediul organizatiei municipale, alta in cartierul Simileasca, intr-un fost magazin dezafectat aflat in curtea unui membru PSD, si o alta intr-un spatiu din cartierul Mihai Viteazul.

Presedintele executiv al organizatiei municipale a PSD Buzau a adaugat ca membrii comisiilor care supravegheaza scrutinul sunt membri mai cunoscuti ai partidului, care au mai participat la alegeri si stiu ce inseamna un proces electoral.

In judetul Buzau, 11.240 de social-democrati figureaza in evidentele partidului.

Cluj

Sectiile de vot din judetul Cluj pentru alegerile interne din PSD din 11 octombrie vor fi amenajate, in mediul rural, in casele presedintilor de filiale comunale, in camine culturale sau in alte spatii care vor putea fi inchiriate, la scrutin urmand sa participe peste 11.000 de membri social-democrati.

Presedintele PSD Cluj, Remus Lapusan, spune ca va fi amenajata cate o sectie de vot in fiecare comuna, cele mai multe sectii urmand sa fie infiintate la Cluj-Napoca.

El considera ca alegerile interne din acest an pentru alegerea presedintelui PSD sunt "o noutate interesanta".

Constanta

Secretarul executiv al PSD Constanta, Cristinel Dragomir, spune ca in judet vor fi amenajate 77 de sectii de votare, la sediile PSD din localitati, iar in cazul in care unul dintre acestea este impropriu desfasurarii scrutinului ar putea fi inchiriata o alta sala, probabil la caminul cultural.

In judet au fost primite 14.000 de buletine de vot, care vor fi distribuite vineri in toate localitatile, a precizat Cristinel Dragomir.

In municipiul Constanta sunt aproximativ 3.400 de membri PSD, iar liderul filialei sustine ca aceste alegeri sunt si o buna modalitate pentru actualizarea bazei de date cu membrii de partid.

Harghita

Prim-vicepresedintele PSD Harghita, Dan Petrut, spune ca in judet vor fi doar 11 sectii de votare - in sediile de partid sau in sali inchiriate in caminele culturale, iar fiecare primar sau presedinte de organizatie locala va gasi si va amenaja spatiul necesar desfasurarii scrutinului.

Prim-vicepresedintele organizatiei Harghita a mai spus ca scrutinul va fi supravegheat in judet de liderul social-democratilor harghiteni, Mircea Dusa, si de prim-vicepresedintele organizatiei judetene.

"Ca in cazul oricarui lucru nou introdus, pana porneste si pana cand oamenii se obisnuiesc cu el, va fi putin mai greu si probabil ca dupa experienta primului astfel de scrutin ni se va parea mai usor. Am auzit ca in alte judete lumea isi face probleme si ca ele sunt, in general, de natura organizatorica. In Harghita nu avem probleme de acest gen" a spus Dan Petrut.

In judetul Harghita vor vota aproximativ 2.500 de social-democrati, fiind distribuite 3.000 de buletine de vot.

Iasi

Presedintele PSD Iasi, Victorel Lupu, spune ca in judet vor fi 100 de sectii de votare, cate una in fiecare localitate, cu exceptia municipiului Iasi, unde vor functiona trei, iar in unele localitati se va vota inclusiv in magazine.

"Vor fi sectii de vot in sediile de partid, iar acolo unde nu avem sediu se vor amenaja sectii in caminele culturale sau chiar in spatii private, precum magazine, pe care le vom inchiria in ziua respectiva. Nu se va vota in locuinta vreunui membru al PSD￯, a spus Victorel Lupu.

El a afirmat ca judetului Iasi i-au fost alocate aproape 14.000 de buletine de vot si ca acestea au fost deja distribuite catre organizatiile din judet ale PSD.

"Noi avem aproximativ 13.500 de membri de partid pe judetul Iasi. Votul va fi supravegheat de membrii Consiliului Judetean al PSD, for care este format din 151 membri. Avem suficienti oameni pentru a vedea ce se intampla in ziua votarii", a mai afirmat liderul PSD Iasi.

El considera ca votul tuturor membrilor de partid pentru alegerea liderului PSD reprezinta un "exercitiu democratic" si ca "pentru prima data presedintele partidului este ales prin vointa tuturor social-democratilor".

Maramures

Presedintele PSD Maramures, Gabriel Zetea, spune ca vor fi sectii de votare in fiecare localitate, in centrul de comuna, cu posibilitatea ca in localitatile mai indepartate de centrul de comuna sa fie amenajate sectii suplimentare in sediile PSD, iar daca nu exista aceasta posibilitate in incaperi ale primariilor, in caminele culturale sau in casele presedintilor de organizatii sau ale unor membri.

Zetea spune ca alegerea presedintelui partidului de catre toti membrii, in cadrul alegerilor interne care vor avea loc duminica, este "aproape un act istoric" si un model de urmat pentru alte formatiuni politice, el sustinand ca niciun partid nu a avut curajul, pana acum, sa faca un astfel de tip de alegeri.

Potrivit acesuia, alegerea presedintelui PSD in aceasta varianta noua implica si o mare responsabilitate, pentru ca alegerile interne trebuie organizate astfel incat toti membrii social-democrati sa fie informati si sa aiba acces la sectia de votare din localitatea lor.

In Maramures, sunt asteptati sa voteze duminica peste 9.600 de membri PSD.

Sibiu

Florin Orlatan, reprezentant al PSD Sibiu, spune ca in cele mai multe cazuri sectiile de votare vor fi amenajate in sediile de partid, acolo unde acestea exista, in sediile birourilor parlamentare sau in caminele culturale. De asemenea, cateva sectii vor fi in casele presedintiilor de filiale, dar si ale altor membri care au fost dispusi sa-si puna locuintele la dispozitie.

In judetul Sibiu vor fi amenajate 65 de sectii de votare pentru scrutinul de duminica, la care sunt asteptati circa 12.700 de social-democrati, iar buletinele de vot au ajuns inca de luni si au fost trimise in teritoriu.

Suceava

Pentru alegerea presedintelui PSD, filiala Suceava va amenaja in cele 114 localitati din judet 115 sectii de votare - doua in municipiul Suceava si cate una in celelalte.

Presedintele PSD Suceava, Catalin Nechifor, spune ca sectiile de votare vor fi organizate in sediile PSD din localitati, iar unde nu exista sediu in locuinta presedintelui PSD din respectiva organizatie sau intr-un spatiu public in care asemenea activitati sunt permise, fiind exceptate scolile, barurile sau restaurantele.

Potrivit lui Nechifor, in judetul Suceava PSD are 16.011 membri, iar pentru alegerile de duminica vor fi primite aproximativ 17.000 de buletine de vot.

Timis

Deputatul social-democrat de Timis Catalin Tiuch spune ca aceste alegeri sunt o premiera nationala pentru ca ele "ridica stacheta si duc democratia interna de partid la un alt nivel"

Potrivit acestuia, in judetul Timis sunt asteptati sa voteze aproximativ 12.000 de social-democrati, iar sectiile de votare vor fi organizate in sediile PSD, iar acolo unde nu exista sedii, in localitati mici din judet, in camine culturale.

Vaslui

In judetul Vaslui, sunt asteptati sa voteze peste 14.500 de membri ai PSD.

Secretarul general al organizatiei judetene Vaslui a PSD, Ciprian Trifan, spune ca "cel mai corect si convenabil" ar fi ca sectiile de votare sa functioneze acasa la presedintii de organizatii comunale. "Astfel nu-i vom pune la cheltuiala. Desigur, va fi si varianta caminelor culturale, dar in niciun caz nu vor functiona sectii in crasme sau scoli", a spus Trifan.

In cele cinci orase din judet, se va vota la sediile organizatiilor locale, iar dupa incheierea votului procesele-verbale cu optiunile membrilor de partid vor fi stranse din teritoriu de catre echipe special desemnate si duse la organizatia judeteana. Acolo, voturile se vor centraliza si vor fi comunicate la centru de catre o comisiei formata din cinci membri.

"Este un proces destul de greoi, dar care este prevazut de statutul partidului inca din 2013. Insa, faptul ca voteaza toti membrii este un element de noutate, ceva frumos, pana la urma", a spus Trifan.

PSD Vaslui nu a primit deocamdata buletinele de vot.