Presedintele Klaus Iohannis ar trebui sa ii invite pe reprezentantii coalitiei de guvernare la Cotroceni, pentru a face o noua propunere pentru functia de premier, a declarat joi fostul presedinte Traian Basescu, invitat la emisiunea Adevarul Live.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Cred ca presedintele (Klaus Iohannis - n.red.) greseste. Dupa ce a vazut ca aceasta majoritate este betonata in Parlament, trebuie sa ia nota despre faptul ca partidul dansului nu poate ajunge la guvernare, pentru ca nu are majoritate in Parlament. I-as chema la consultari si le-as cere sa-mi faca o noua propunere pentru prim-ministru. Ar fi si ca pas politic, ar dovedi si maturitatea presedintelui care vrea sa indeparteze dificultatea in care se afla Romania, avand un prim-ministru trimis in judecata. (...) In acest moment pasul care este de facut este invitarea la Cotroceni, in primul rand a coalitiei, care s-a dovedit acum 48 de ore ca are o majoritate confortabila in Parlament, si le-as spune: 'Domnilor, suntem de acord ca Romania are un prejudiciu urias cu un prim-ministru trimis in judecata pentru coruptie?' N-ar avea cine sa spuna 'nu ne aduce prejudicii', pentru ca pe Victor Ponta nu-l mai primeste nimeni nicaieri. Si, in aceste conditii, as spune: 'Bun, suntem de acord ca avem aceasta problema de credibilitate pentru Romania intr-o perioada foarte tulbure, deci facem o propunere pentru functia de prim-ministru si semnez decretul. (...) As face acest pas daca as fi la Cotroceni", a afirmat Traian Basescu, citat de Agerpres.

In conditiile in care s-a dovedit la motiunea de cenzura de marti ca actuala coalitie beneficiaza de o majoritate confortabila, "presedintele are ca obiectiv sa readuca Guvernul in calitatea de partener pentru celelalte guverne, macar din Uniunea Europeana. Or, trebuie gasita solutia ca Victor Ponta sa plece", a aratat Traian Basescu.

El a adaugat, insa, ca faptele pentru care Victor Ponta a fost trimis in judecata sunt savarsite in 2007, ceea ce, in opinia fostului sef al statului, "este putin fortat:" "De afacerea Rovinari - Turceni se stia din 2008-2009. Faptul ca s-a ajuns la implicarea lui Ponta, in timp ce-si exercita mandatul de prim-ministru intr-o afacere presupus ilegala din 2007-2008, mi se pare putin fortat pentru ca aici se putea face. Va dau un caz, o acuzatie de abuz in serviciu la Elena Udrea. Abuzul in serviciu de buna seama nu-l poti face singur. (...) Daca nu as fi vrut ca procuror sa ma amestec in schimbarea guvernelor, disjungeam partea lui Victor Ponta pana cand isi termina mandatul, pentru ca asa, acuzandu-l pentru fapte care s-au produs cu mult inainte ca el sa devina prim-ministru, in momentul in care indeplineste functia de prim-ministru - nu spune nimeni ca Justitia nu e oarba - dar lucrurile puteau fi rezolvate in asa fel incat sa nu-ti pui guvernul tarii tale in dificultate. Cred ca cel mai pacatos lucru ar fi ca in Romania sa se schimbe guverne cu procurori. Aici nu vorbim de situatia lui Victor Ponta, vorbesc de situatia tarii. Un simplu procuror ar putea aduce Romania intr-o situatie foarte dificila."