Premierul Victor Ponta a anuntat, miercuri, ca Guvernul va aproba memorandumul prin care se va acorda un ajutor rambursabil de 150 de milioane de euro Republicii Moldova, fara de care, in opinia sa, ''tara poate sa ajunga in situatia in care fortele politice pro-ruse pun din nou stapanire pe ea ca acum 70 de ani'', informeaza Agerpres.

"Avem memorandumul privind aprobarea acordului de ajutor rambursabil de 150 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Este un moment dificil si, daca nu ii ajutam noi, nu are cine sa-i ajute in acest moment. Daca nu ii ajutam, tara poate sa ajunga in situatia in care fortele politice pro-ruse pun din nou stapanire ca acum 70 de ani pe Moldova. Si cred ca este datoria noastra fundamentala", a spus Ponta, la inceputul sedintei de guvern.

Premierul a mai sustinut ca a prezentat acordul financiar atat coalitiei de guvernare, cat si presedintelui Klaus Iohannis.

"Sper sa existe in Romania, la Bucuresti, un consens (...) pentru acest sprijin puternic de care este nevoie acum", a mentionat Ponta.

"FMI ar putea negocia un nou acord de finantare cu R. Moldova in ianuarie", a declarat luni presedintele Parlamentului de la Chisinau, Andrian Candu, dupa o intrevedere cu delegatia Fondului Monetar International, citat de Unimedia .

Fondul a anuntat miercurea trecuta ca nu va negocia un nou program de imprumut cu Republica Moldova in cursul vizitei la Chisinau, spulberand astfel sperantele unui acord imediat in vederea acoperirii pensiilor si salariilor.

Liderul Partidului Liberal de la Chisinau, Mihai Ghimpu, sustine ca lipsa unui acord cu FMI impiedica Republica Moldova sa acceseze imprumutul de 150 de milioane de euro acordat de catre Romania.