Victor Ponta: Amanam cu un an acea prevedere din legea educatiei ca de maine dam afara 3.000 de cadre didatice din universitati

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Miercuri, 30 septembrie 2015, 13:45 Actualitate | Politic


Victor Ponta
Foto: gov.ro
Premierul Victor Ponta a anuntat la inceputul sedintei de guvern ca astazi va amana cu un an termenul prevazut de legea educatiei inca de acum 4 ani, deci din 2011, pana la care cadrele didactice din invatamantul universitar erau obligate sa obtina titlul de doctor. "Amanam cu un an acea prevedere, altfel poate bine-intentionata, dar nerealista, ca de maine dam afara 3.000 de cadre didatice din invatamantul superior", a spus Ponta.

"Astazi rezolvam cateva dintre probleme, ca asta e treaba guvernului, sa rezolve probleme, si cele neprevazute, si cele pe care nu le-am provocat noi. In primul rand, domnul ministru Cimpeanu [ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu - n.red.], amanam cu un an acea prevedere, altfel poate bine-intentionata, dar nerealista, ca de maine dam afara 3.000 de cadre didatice din invatamantul superior, nu? Deci haideti sa nu dam afara oameni din invatamantul superior, haideti sa ii pregatim mai bine si legea din 2011 din pacate n-a fost realista, n-a fost adaptata la realitate. Inteleg ca toti rectorii v-au cerut acest lucru si o indreptam pe cat putem", a declarat Victor Ponta, la inceputul sedintei de guvern de astazi, 30 septembrie 2015.

Declaratia premierului vine la 3 zile dupa ce ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a anuntat la Arad la deschiderea anului universitar ca in sedinta de miercuri, 30 septembrie, a Guvernului va adopta o noua prorogare, pana la data de 30 octombrie 2016, a termenului pana la care cadrele didactice din invatamantul universitar erau obligate sa obtina titlul de doctor sau sa paraseasca sistemul, dupa cum a relatat Agerpres. Amintim ca si termenul in vigoare in prezent, care expira astazi 30 septembrie 2015, a fost stabilit tot de Victor Ponta, la inceputul anului, cand a amanat pentru prima data termenul prevazut de Legea Educatiei.
 • Legea Educatiei prevede inca din 2011 ca, in termen de 4 ani de la intrarea in vigoare, preparatorii universitari, asistentii universitari, lectori universitari, sefii de lucrari, cercetatorii si cei cu functii didactice superioare acestora trebuie sa aiba diploma de doctor, altfel li se desface contractul de munca. Cei 4 ani de la intrarea in vigoare a Legii Educatiei Nationale (LEN) s-au scurs in februarie 2015. Atunci, ministrul Educatiei Sorin Cimpeanu a prorogat pentru prima data termenul limita, pana la 30 septembrie 2015. 
 • Deci termenul se scurge astazi, 30 septembrie, si daca noua prorogare promisa si de premier, si de ministrul Educatiei nu este publicata tot astazi in Monitorul Oficial, atunci toate contractele de munca ale persoanelor enumerate mai sus, fara doctorat, vor fi desfacute.
Avertismentul profesorului universitar Mihai Coman: Daca prorogarea nu este publicata in Monitorul Oficial astazi, atunci solutia creeaza o criza de 10 ori mai mare decat problema
 
"Chiar daca prorogarea apare maine in Monitorul Oficial, actul normativ nu mai poate actiona retroactiv. Deci oamenilor va trebui sa li se desfaca contractele de munca. Si daca se va spune ca vor fi incheiate la loc, legea nu permite angajarea in invatamant fara concurs, deci va trebui sa fie scoase la concurs toate posturile, iar cei carora acum li se desfac contractele - in cel mai fericit caz - abia in semestrul al II-lea vor putea sa isi preia postul. Ceea ce inseamna 6 luni de intrerupere in vechime si in toate celelalte lucruri", a declarat pentru HotNews.ro profesorul Mihai Coman, fondator al Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii de la Universitatea din Bucuresti. 

Acesta a avertizat ca daca actul normativ nu va aparea in Monitorul Oficial astazi, 30 septembrie 2015, solutia pe care vor sa o creeze se transforma intr-o "criza de 10 ori mai mare decat problema".

"Noi suntem o facultate tanara, cu media de 35-40 ani. Avem colegi doctoranzi care n-au terminat doctoratul, avem colegi care au sustinut doctoratul si stau si asteapta sa binevoiasca consiliile CNATDCU sa se intalneasca si sa confirme obtinerea titlului, ceea ce este situatia cea mai revoltatoare, si avem si colegi care nu erau doctoranzi, care nu intra sub incidenta legii. Dar numarul lor este mic, e vorba despre o responsabilitate a Ministerului fata de cei care au sustinut teza de doctorat", a precizat Coman.

Cimpeanu, in urma cu 3 zile: Termenul pana la care cadrele universitare trebuiau sa obtina doctoratul va fi prorogat cu un an

La inceputul anului universitar 2015-2016, ministrul Educatiei Sorin Cimpeanu a declarat la Arad ca in sedinta de miercuri, 30 septembrie 2015, a Guvernului va adopta o noua prorogare, pana la data de 30 octombrie 2016, a termenului pana la care cadrele didactice din invatamantul universitar sunt obligate sa obtina titlul de doctor sau li se desface contractul de munca, transmite Agerpres.

"La inceputul anului 2015, in luna ianuarie, aveau titlul de doctor 80% dintre cadrele didactice titulare,(...) 4.600 de colegi tineri erau fara titlu de doctor. Am prorogat aplicarea reglementarii care vizeaza scoaterea din sistem a colegilor cadre didactice titulare fara diploma de doctor, de la 11 februarie 2015 - o data arbitrara care nu facea decat sa puncteze patru ani de la data intrarii in vigoare a Legii Educatiei Nationale - pana la 30 septembrie a.c.", a afirmat Cimpeanu, potrivit agentiei de presa citate.

"Pe de alta parte, trebuie spus ca iesirea din sistem a unui numar de circa 3000 de colegi, cea mai mare parte tineri sub 35 de ani, in conditiile in care in ultimii cinci ani am inregistrat in invatamantul superior o scadere a numarului de tineri implicati in calitate de cadre didactice titulare, de la 30% la 17%, la nivel national, acest lucru ar fi insemnat o lovitura data invatamantului superior romanesc", a sustinut ministrul Educatiei.

Cimpeanu a precizat ca in anul 2010 - 66% din cadrele didactice din invatamantul universitar avea titlul de doctor, iar la inceputul anului - 80% aveau titlul.


Citeste mai multe despre   


9437 vizualizari

 • +8 (8 voturi)    
  Sa poate totusi (Miercuri, 30 septembrie 2015, 14:05)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Pentru aceasta trebuie sa incepem cu toti cei care au plagiat la doctorat. Adica cu clientla Androneascai, complicea la furturile intelectuale ale clientelei PSD.
 • +8 (8 voturi)    
  nu am inteles nimic din exprimarea lui Ponta... (Miercuri, 30 septembrie 2015, 14:07)

  lili [anonim]

  Noroc cu clarificarea HN din finalul articolului...
  Lasa-ne Ponta, nu sunteti in stare sa va tineti de niste Legi, reguli, Educatia se duce de rapa zi de zi ca voi tot amanati masuri care sa aduca Educatia la un nivel european..
  Tineti fabricile de diplome, tineti toti aanalfabetii cu doctorate si Educatia se duce naibii.
  Dar nu va pasa, si voi sunteti la fel...
  Sila!
 • +7 (7 voturi)    
  2004-2008 (Miercuri, 30 septembrie 2015, 14:17)

  falcoind [utilizator]

  erau în sistemul universitar 1-1,2 mil studenți, doctoranzi, masteranzi, numărul de profesori asistenți cadre universitare același ca și azi , problema e ca în 2015 sunt undeva la 500 mii studenți, doctoranzi, masteranzi. intrade var nu trebuie sa dai afara 3000 de cadre ci mult mult mai mult , da amânam, la anul ca poate nu mai suntem noi la guvernare și putem face gargara ca ceilalți nu fac reforma și nu dau afara sau dau afara în funcție de cum putem face mai multe voturi din gargara și nu din fapte. Ești fără cohortes nu ai curajul sa faci nici o reforma cap coada.
  • +7 (7 voturi)    
   Normal (Miercuri, 30 septembrie 2015, 15:02)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui falcoind

   Din Romnia orice tanar nu asteapta decit sa plece, sa scape de acesata tara de hoti, cu un parlament care isi da privilegii speciale si fura fiecare cit poate. Romania= tara de hoti. Va disparea de pe harta Europei, caci nu isi merita locul. Sa ramine securistii, comunistii, mafia rosie a puscariasului Nastase, a criminalului Iliescu si penalilor Pontac si Dragnea Teleormaneanul. Justitia se face ca face dreptate, dar hotii ramin cu averile intregi.
 • +4 (4 voturi)    
  Dublu standard (Miercuri, 30 septembrie 2015, 14:47)

  Dublu standard [anonim]

  Bine ca dispozitia care solicita indeplinirea conditiilor legii noi doar lectorilor, asistentilor si preparatorilor poate actiona retroactiv, dar cea salvatoare nu.

  Profesorul Mihai Coman detine atestatul de abilitare? Indeplineste standardele minimale Funeriu pentru gradul de profesor? A obtinut titlul de doctor cu o teza impecabila?
  • +1 (1 vot)    
   Legea trebuie aplicata, fara prorogari !!!!! (Miercuri, 30 septembrie 2015, 21:42)

   grasu [anonim] i-a raspuns lui Dublu standard

   Cu mici exceptii, toti cei care nu si-au luat doctoratul nici nu o vor mai face, chiar daca se mai amana legea vreo 20 de ani. Inca din 97 se prevedea ca toti conferentiarii si profesorii trebuie sa aiba doctoratul altfel vor fi retrogradati. O parte au si patit acest lucru. Cei care nu si-au luat doctoratul in patru ani ( e drept-o perioada cam mica dar rezonabila) nu si l-au luat pentru ca: sunt doctori sau avocati si se ocupa sa castige bani, sunt la facultati cu cerere mare ca ASE-ul sau dreptul si fac bani din meditatii si ore facute la plata cu ora, sunt ratati universitari care se apropie de pensie si nu-i mai intereseaza doctoratul, au conducatori mercantili care sunt nemultumiti de prestatia doctorandului (lucrari scrise pentru profesor sau pur si simplu spaga), lucreaza pe langa catedra in mediul privat si castiga bani si in sfarsit, exista un numar mic la care s-au ivit probleme obiective. Deci, legea trebuie aplicata, ar fi defavorizati doar un numar extrem de mic de nenorocosi. Restul isi merita soarta. Si, da, ar trebui sa apara o lege care sa penalizeze profesorii care nu indeplinesc conditiile actuale de promovare in postul de profesor. Aici exista o mare problema, ratatii trebuie sa dispara.
 • +7 (7 voturi)    
  Protectia sociala a pilelor !!! (Miercuri, 30 septembrie 2015, 14:48)

  deval [utilizator]

  "Sa-i pregatim ..??!! " pe cai pe care ar trebui sa-i dam afara pentru ca au fost angajati pe niste posturi universitare fara sa indeplineasca conditia impusa de lege , aceea de a avea doctorat !? Ca ce mare chestie sa ai doctorat , ca unii au neglijat sa treaca pe la ghiseul de diplome nascase sau oprea sau nefiind nasi, fini, politicieni , nu era deschis !!! Cum sa-i pregatiti dle plagiator ? La sala de forta , in Catania ??!!
  Si aia care sunt doctori "pe bune" si lucreaza te miri ce in strainatate sau sunt agenti de vanzari in tara sau au doar doua ore pe saptamana in facultati ca nu au loc de pile, ce vor zice?!!!
  • +6 (6 voturi)    
   Pai aia nu trebe sa ajunga in sistem (Miercuri, 30 septembrie 2015, 16:26)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui deval

   In sistem trebuie sa ramana doar pielele, baietii mediocri, ca sa aiba si la anul Ponta ce pregati contra voturi. Socialistii fug ca dracu de tamaie de oamenii capabili. Lor le trebuie din aia mediocri si submediocri, sa-i ajute ei contra voturi
  • +4 (4 voturi)    
   Invatamantul romanesc este mediocru/necompetitiv (Miercuri, 30 septembrie 2015, 16:35)

   Plagarus [utilizator] i-a raspuns lui deval

   BM semnala ca 90% din studentii romani vor sa paraseasca Romania, invatamantul romanesc a fost inclus in Raportul Comisiei Europene pe lista coruptiei, "calitatea problematica" a invatamantului romanesc este subliniata de comisarul european pentru educatie etc.
   Veniturile anuale in medie ale unui rector se cifreaza la circa 200.000 – 250.000 de lei. Adica, in jur de 60.000 de euro pe an, comparabil cu salariile din universitatile din vest.
   Au reformat ei invatamantul superior? Sau s-au pliat pe nivelul slab al liceenilor doar pentru a aduce cati mai multi dintre acestia in universitatile pe care le conduc?
   Romania nu are astazi si nu si-a propus inca infiintarea unor universitati de excelenta, viitorul loc de formare a elitelor Romaniei, asa cum exista de sute de ani in tarile civilizate
   Cadrul didactic universitar trebuie sa fie, in primul rand, un cercetator, care isi impartaseste experienta si activitatea sa studentilor. Evaluarea cadrelor didactice din invatamantul superior trebuie sa fie bazata pe calitatea publicatiilor acestora aparute in periodice si la edituri cotate ISI, dar mai ales in raport cu citarea lor internationala si in mod secundar pe calitatea actului de predare. Reevaluarea cadrelor didactice superioare (profesor si conferentiar) trebuie efectuata periodic, la 2-3 ani, si angajarea lor sa nu fie pe viata, ci prin contract, renegociat la 3-5 ani, asa cum este in SUA si in alte tari.
   Se impune incetatenirea ideii ca arena stiintifica este UNICA, internationala si de limba engleza, si nu una locala, nationala si nationalista. Ca un corolar, in evaluarea cadrului didactic, cunoasterea cel putin a limbii engleze la modul foarte bine sa fie obligatorie.
   Discriminari pe motive de varsta si mai ales vechime in invatamant trebuie eradicate din sistem. Daca la 28 de ani se constata performante stiintifice de mare impact international, prevazute pentru functia de profesor universitar, automat, tanarul cercetator sa poata fi promovat in a
 • +5 (5 voturi)    
  Si Macanel face tumbe in continuare (Miercuri, 30 septembrie 2015, 15:59)

  Wanheda [utilizator]

  Ca o sluga brava a Famigliei, ce e. Jenant ca un prostalan ca Phonta sa conduca o tara. Are cineva mari asteptari de la un asa specimen?
 • +5 (5 voturi)    
  Viorele invata-i cum sa-si "traga" doctoratul fake (Miercuri, 30 septembrie 2015, 16:16)

  Plagarus [utilizator]

  Pe tine de ce nu te da afara nimeni de la guvern, ca esti " doctor " fake ?
 • +1 (1 vot)    
  Doctoranzi la UB care stau degeaba si primesc burs (Joi, 1 octombrie 2015, 0:30)

  El [anonim]

  Si cei cu titlu de doctor stau degeaba in UB - si primesc bani prin fonduri europene! Nu inteleg de ce le da europenii bani cand ei stau toata ziua degeaba? Domle' cred ca sunt mana in mana. Multi doctoranzi au intrat cu bursa avand medii foarte mici si nestiind nimic la colocviu! Si in continuare nu fac nimic la doctorat, dar primesc bursa lunar de la statul roman.
 • 0 (0 voturi)    
  Deci . . . (Joi, 1 octombrie 2015, 11:28)

  Vali Cel Batran [utilizator]

  . . . in urmatorul an ar trebui ca toti cei 3000 vizati sa obtina titlul de doctor. Cum? Exista posibilitatea legala ca sa se ajunga la acest tel? Evident ca nu! Si atunci ce ramane? Solutia nelegala a plagiatului pe linie sau renuntarea la aceasta anomalie din legea invatamantului!


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri