Motiunea de cenzura a PNL impotriva guvernului Ponta a picat marti la vot. Ea a fost votata de doar 207 parlamentari, mult mai putini decat necesarul de 275. Rezultatul era previzibil, dat fiind ca parlamentarii Puterii au anuntat ca nu vor vota, ci vor sta in banci. Este a doua motiune de cenzura a PNL esuata. Liberalii mai au o incercare in viitoarea sesiune parlamentara (anul viitor). Pentru motiunea de astazi au votat parlamentarii PNL, UDMR, PSRO si unii neafiliati.

Victor Ponta (foto arhiva)Foto: Agerpres

De remarcat ca linga Palatul Parlamentului a avut loc un miting organizat de PNL, cu mii de oameni care au stat in ploaie, miting la care co-presedintii PNL Vasile Blaga si Alina Gorghiu nu au participat.

  • Mai jos, desfasurarea dezbaterilor si votul final LIVETEXT pe HotNews.ro:

13.40: Premierul Victor Ponta a descris votul de marti drept "un esec din toate punctele de vedere pentru PNL/PDL. Ziceau ca au voturi pentru guvernare, evident nu au".

"Astazi nu s-a discutat depre ce trebuia, si anume ce sa faca guvernul pentru viata de zi cu zi a oamenilor", a mai declarat premierul.

Ponta a precizat ca "din acest moment, si avand in vedere ca pana in martie constitutional nu se poate pune o alta motiune, eu de astazi ma extrag din toate aceste batalii politice si imi canalizez energia in actul de guvernare. Mai pe scurt, la treaba de astazi ca sunt foarte multe de facut".

12.58: Motiunea PNL a picat: doar 207 voturi pentru, insuficiente pentru ca Guvernul Ponta sa pice (era nevoie de 275 de voturi). Au existat si 8 voturi impotriva. Guvernul Ponta rezista.

12.55: S-a incheiat votul, urnele au fost luate si acum voturile sunt numarate

12.38: Elena Udrea, o aparitie speciala, ca de obicei: costum rosu aprins, camasa alba, coafura celebra. Parlamentul ca un catwalk :)

Parlamentarii Puterii nu voteaza

Parlamentarii Puterii nu voteaza

Foto: Hotnews

12.25: Crin Antonescu e o mica vedeta a momentului, toata lumea vrea sa discute cu el. E drept ca e o prezenta rara in Parlament. Si Elena Udrea e in plen

12.22: Parlamentarii Puterii (PSD, UNPR, ALDE) nu voteaza, stau in grupuri printre banci. In 2012, intr-o situatie in oglinda, Victor Ponta spunea despre parlamentarii Puterii de atunci ca "stau ca oile"

12.13. A inceput votul pe motiune. Va fi vot secret cu bile: bila alba in urna alba si bila neagra in urna neagra inseamna vot pentru; bila alba in urna neagra si bila neagra in urna alba inseamna vot impotriva.

12.10 Teodor Atanasiu, catre Victor Ponta: "Veti ramane un obscur om politic, contemporan cu Simona Halep"

11.57: Cristiana Anghel ia cuvantul. Este imbracata cu galben si albastru, culorile liberalilor, dupa ce la motiunea din vara a fost imbracata cu un sacou cu Mickey Mouse.

11.48: Vasile Blaga:

Nu ma bucur de raul nimanui, nu ma bucur de situatia dlui Ponta.

Ce am fost v-am demonstrat cu varf si indesat anul trecut cand v-am scos din politica inalta. Ce o sa fiu eu o sa va arat anul viitor cand o sa castigam toate alegerile.

Prima regula este ca nu ai voie sa te pui pe tine deasupra intereselor tarii.

Motiunea noastra nu este despre un om, nu am facut o obsesie pentru Victor Ponta.

Motiunea este pentru separarea apelor: alegeti sa fiti pana la capat cu Victor Ponta intr-o guvernare fara viitor.

Sunt peste 100 de zile de cand Victor Ponta se incapataneaza sa ramana in functie. Situatia este unica in Europa.

Credibilitatea dlui Ponta in fata partenerilor internationali este zero.

Sa nu uitam si comportamentul dlui Ponta in ultimele 100 de zile. A facut tot ce se poate ca sa fie uitata situatia si sa mute atentia in alta aprte. A plecat dint ara pe nepusa masa, a aruncat cu populisme si a incercat ca transforme codul fiscal intr-o arma personala.

Premierul este un politician disperat.

Guvernul Ponta a pus zeci de taxe si impozite marite in cele mai nepotrivite momente.

Noi ne-am facut datorie si am tras un semnal de alarma, astazi v-am oferit solutia.

11.41: Liviu Dragnea:

Eu imi pastrez abordarea dialogului, incerc sa constat cateva lucruri.

Din fericire pt poporul roman, Caragiale inca nu a murit. Am vazut foarte multe acuzatii reciproce, iesiri publice in care s-au folosit cuvinte care nu au ce cauta in limbajul unui parlamentar.

Am fost criticati ca suntem prezenti si nu votam. Eu inteleg asa: cand cineva porneste o actiune, inseamna ca are si oamenii necesari pt a sustine aceasta actiune. Ti-ai facut un calcul si stii ca ai nr de voturi suficient, ai si echipa guvernamentala care sa vina imediat, ai si propunere de prim-ministru, ca sa arati tarii intregi...

E ca si cum ne-ati cere noua sa va aducem parlametnari sa va voteze motiunea si niste cetateni sa va mareasca randurile la miting. Asa ceva nu se poate face.

Ma mir de unde brusc a aparu aceasta lipsa de experienta politica.

De maine avem de discutat: despre soarta TVR-ului, legea salarizarii, achizitiilor publice.

Scene de genul asta se vad pe posturi generaliste, acces direct, indirect, mireasa pentru fiul meu...in Parlament se fac legi.

11.38: Deputat Negrut Clement: "Sunt parlamentar neafiliat de la PMP si vom vota motiunea.

Stimati colegi am ratat momentul de a depune motiunea intr-un moment cand putea sa treaca. Experienta liderilor PNL nu a fost folosita. Cum sa darami un guvern fara o negociere bob cu bob, fara sa ai program politic, fara sa vii cu o nominalizare de prim ministru?

Aveti nevoie de voturile noastre a celor 5-6 parlamentari PMP.

Inteleg ca USL inca traieste."

11.28: Kelemen Hunor:

Vom vota motiunea de cenzura. Dar nu trebuie ca votul sa fie interpretat pentru textul motiunii. O motiune nu trebuie indreptata impotriva unui singur membru al guvernului.

Investitiile sunt ca si inexistente, guvernul creeaza tensiuni intre diferite grupuri sociale, ordonantele de urgenta creeaza dezechilibru intre executiv si legislativ.

Unii dintre membrii guvernului au devenit portavocea extremismului si nationalismului orb.

Cetatenii asteapta de la noi toti consecventa si o actiune logica. O formatiune aflata in opozitie nu poate sa voteze altfel decat impotriva guvernului.

Vreau sa cred ca nu vor exista consecinte negative pentru electoratul nostru.

11.10: Calin Popescu Tariceanu a vorbit 18 minute:

ALDE nu va vota motiunea de cenzura.

(...)

(Sper sa nu ajungem in situatia in care) sa cerem permisiunea procurorilor in legatura cu oportunitatea unei decizii politice. separatie puterilor in stat inseamna echilibrul intre puteri, ma intreb dac aputerea judecatoreasca nu s-a transformat intr-o super putere, dincolo de ceea ce isi doreste constitutia.

puterea judecatoreasca inseamna numai judecatori, ministerul public nu face parte din puterea judecatoreasca, sunt sub autoritatea ministerului justitiei. Procurorii sunt agenti ai statului si sunt putere executiva.

CSM - avem de-a valma procurori si judecatori. Numirea judecatorilor la inalta curte se face de plen, deci si de procurori. Daca un judecator este sanctionat, depune o contestatie la plenul CSM, deci si procurorilor.

Parlamentul ce face? Nu modifica legile. Avem nenumarate articole din Codul de procedura penala declarate neconstitutionale, si nu se modifica in parlament pentru ca s-a dat ucaz sa nu ne atingem de coduri.

Dupa cum stiti, intr-o tara civilizata serviciile de informatii nu aduna probe. Daca vreau sa ascult telefoane pt informatii, ma duc la un serviciu de informatii, daca vreau sa adun probe, ma duc la poltiia judiciara. SRI are un monopol.

Intr-o tara civilziata, nu exista raporturi direct intre procurori si serviciu de informatii. Cititi mereu si pare a fi un motiv de lauda. DNA trebuie sa se bazeze pe politia judiciara si nu pe servicii de informatii.

Procurorii DNA si DIICOT au statut de Inalta Curte fara sa dea un examen.

Ccei din DNA SI DIICOT sunt la discretia sefilor lor. Si ne intrebam de ce risca abuzuri. Legea trebuie sa intervina.

Parlamentul trebuie sa isi exercite rolul de control parlamentar. In taota lumea, notiunea de comisie de ancheta tine de esenta uniu regim democratic.

Vine un director SRI si face o declaratie publica: "Noi veghem ca judecatorii sa nu uite menirea, sa serveasca interele statului". Felicitari! Deci avocatul apararii se poate duce acasa linistit.

Nu s-a intrrebat nimeni de ce sunt asa multe mandate de ascultare pe siguranta nationala. Suntem o tara de tradatori si teroristi.

10.57: Alina Gorghiu:

Dl Ponta traieste intr-o realitate doar a domniei sale si a nimanui din ROmania. Nimic din ce i se intampla nu intelege.

Veste buna este ca dl prim ministru mai are trei patru romani care il sustin, vestea proasta este ca acestia sunt liderii de la guvernare: Unul isi doreste sa preia locul de pe care a plecat dl Ponta, unul vrea sa ramana primul senator al tarii, unul confunda puterea cu interesul national.

Nu le pasa de partidele pe care le conduc. Odata cu Victor Ponta va compromiteti toti.

In afara zidurilor din acest parlament sunt cateva mii de oameni. Stiu, conteaza doar miile de oameni pe care Victor Ponta ii strange de ziua lui pe stadion.

Mai sunt peste un milion de romani care au semnat pt demisia lui Victor Ponta cand acesta era doar urmarit penal.

Solidarti-va cu cei din parcul Izvor, cu romanii. Dati-i un mesaj simplu lui Victor Ponta: "lasa-ne!" "Pleaca!"

Pe biroul meu de ieri se afla demisia lui Dan Motreanu. Vedeti undeva pe undeva demisia lui Victor Ponta?

Ati facut plangeri, l-ati pus pe dl Cazanciuc sa ma ameninte. Daca gasiti argument sa se spuna despre mine ca exista vreo suspiciune, demonstrati-o. De acuze m-am saturat. Vorbiti de altii ca sunt corupti. Uitati-va in oglinda, domnule Ponta!

Nimeni nu il mai suna, nimeni nu il mai asculta, si nimeni nu il mai primeste in vizita. Nu mai ajunge nicaieri. Din pacate, nici Romania nu mai ajunge nicaieri. Toata lumea asteapta o schimbare pt ca Romania este in avarie.

Ponta lasa in urma lui tone de invective, tone de minciuni si o mare pata pe imaginea Romaniei.

Un guvern cu sustinere zero este un guvern zero. Autorul afirmatiei este chiar Victor Ponta. Si este valabil si acum, are sustinere zero in conditiile in care parlamentarii sunt impiedicati sa voteze.

Ramanand la putere faceti un rau imens Romaniei.

Victor Ponta va pleca mai devreme sau mai tarziu de la Palatul Victoria si pana la alegerile locale vom avea alt prim-ministru. Va indemn eu sa o faceti acum, astazi, aici, atata vreme cat inca ranile pot fi cusute. Mentinerea lui Victor Ponta in functie este democratica si constitutionala o sa imi spuneti. Dar este profund imorala si deloc dreapta.

Colegii mei au facut zilele trecute cateva analize. Sunt peste 100 de functionari publici, zeci de mii de angajati, mii de magistrati care isi dedica viata apararii itneresului public, respecta legea. Sunt suspendati din functie atunci cand se declanseaza procesul penal sau sunt trimisi in judecata? Aratati-mi si mie cum se va uita Victor Ponta la vreunul din acesti functionari.

Aceasta motiune este despre realitatea din Romania, despre clasa politica pe care o are. Astazi aveti de ales intre a continua sfidarea si a face un gest cat se poate de normal si firesc.

10.41 Victor Ponta:

Nu exista azi in fata dvs niciun fel de critica la adresa actului de guvernare. Este o confuzie starnita, sunt oameni adusi cu autobuze in fata in ploaie, probabil ei credeau ca vin sa protesteze impotriva celor care le-au taiat pensiile si salariile (aplauze). Sunt mai multi jandarmi si jurnalisti decat protestatari. Dar nici dl Blaga nu mai e ce a fost.

Va aduc aminte tuturor ca atunci cand USL s-a prezentat pt o motiune de cenzura s-a format cu un guvern alternativ. Astazi nu exista asa ceva.

Apreciez faptul ca opozitia nu vorbeste despre pensii, salarii locuri de munca, avand in randurile sale exact fostii pdlisti. E un lucru de bun simt ca nu discutati despre problemele guvernarii.

Intentia PNL de a se ascunde in spatele procurorilor este gresita. In parlament nu trebuie sa se faca justitie doar politica.

Multumesc coalitiei de guvernare pentru sprijinul pe care il acorda guvernarii.

Este datoria noastra a celor care am fost votati sa ducem la bun sfarsit programul de guvernare.

Multumim si grupului minoritatilor nationale care au sustinut guvernarea si care acum da un semnal al tolerantei.

UDMR a fost intotdeauna constant in a combate implicarea juridiciului in actul de politica. Respect dreptul dvs de a vota motiunea dar cred ca trbeuie sa spuneti care este pozitia dvs fata de ce spun colegii liberali. IN 2012 au spus ca nu sunteti buni sa guvernati, acum vor spune ca sunteti bun.

Si dl Dragnea este bun daca da jos guvernul, altfel este un penal, condamnat pentru referendumul pe care dvs l-ati votat.

Si dl Oprea este bun daca tradeaza coalitia de guvernare.

Cand se dau lectii de moralitate trebuie vazut cine da acele lectii.

Vedeam un fost membru al guvernului Boc, dl Predoiu chemand oameni in strada. Din fericire nu au venit ca daca ar fi venit l-ar f intrebat de ce a smneat pe ordonantele prin care s-au inchis spitale, sau despre gala Bute, pe care acum doar dna Udrea o plateste.

Astazi vor vota motiunea oameni care sunt trimisi in judecata, condamnati. Imi pare rau pt Dan Motreanu...asta e viata.

Pentru a da satisfactie celor care au conceput acest text, sa am refer un pic si la obiectul motiunii sau textului prezentat. Se vorbeste despre contracte...nu am semnat niciun fel de contract cu o societate. Stiu ca a semnat dl Sova cu societati din portofoliul AVAS condus atunci de dl Atanasiu. Vreti sa imi dau eu demisia pt ca au semnat Sova cu Atanasiu contracte? Care e logica.

Sau poate a fost sfatuit gresit de avocata Gorghiu. (aplauze puternice cand Ponta citeste despre contracte ale Gorghiu Pop & Asociatii).

M-am intalnit ieri intamplator cu dl deputat Tomac. "Daca votati motiunea si nu avem guvern nu vom putea sprijini Moldova" si mi-a zis "Hai dom'le ca nu trece motiunea". Si atunci de ce ati maif acut-o?

Aplauze puternice pentru Ponta.

10.37 In timp ce liderul de grup al deputatilor liberali, Eugen Nicolaescu, citeste textul motiunii, Victor Ponta se afla in picioare langa primul rand de banci, discutand cu cativa colegi de partid - senatorul Georgica Severin si deputatul Duvaz. Ponta se retrage pe locul sau atunci cand pe locul sau din prima banca vine Liviu Dragnea.

10.30: Dupa ce s-a votat un proiect de lege, incep dezbaterile pe motiunea de cenzura. In sala sunt, potrivit votului electronic, 312 parlamentari din 549.

10.25: A inceput sedinta in care se dezbate motiunea de cenzura a PNL. Vezi textul motiunii in documentul atasat

10.17: Au intrat in sala de plen liderii Puterii: Victor Ponta, Gabriel Oprea, Calin Popescu Tariceanu, Liviu Dragnea, plus cativa ministri

10.14: Multi parlamentari PNL intarzie la sedinta pentru ca mai intai merg la miting

10.00 Parlamentarii intra in sala. Dragnea a declarat in urma unei sedinte ce a avut loc inaintea sedintei ca parlamentarii coalitiei PSD-UNPR-ALDE pot alege sa intre in sala si sa stea in banci sau sa nu participe.

9.56: PNL are nevoie de 275 de voturi pentru a-l da jos pe Ponta, are garantate doar circa 217 voturi. Greu de crezut ca vor reusi sa rupa aproape 60 de voturi de la PSD, UNPR si ALDE, mai ales ca cele trei partide de guvernamant au anuntat ca isi vor tine parlamentarii in banci

9.54: Ca un semn ca nu are nici o emotie, Dragnea si-a anuntat programul de azi: la ora 16.00 va fi la o sedinta in Olt

9:48 Liviu Dragnea inaintea votului la motiune: "Vom sta in banci, dar nu vom vota. Nu e normal sa le aducem noi voturi celor din opozitie.Minoritatile poate ca nu vin, poate cei de la UNPR vin decat cativa."

9.32: Calculele arata ca PNL ar mai avea nevoie de circa 60 de voturi de la partidele aflate la Putere (PSD si UNPR)

9.26: Reactie a lui Victor Ponta pe Facebook: Eu am încercat să-mi fac munca de prim-ministru cât mai bine, iar rezultatele se văd. În 2015, după 9 luni suntem pe plus și s-ar putea să nu avem deloc deficit. Din 2012 mergem în sus cu creșterea economică, iar investitorii vin în ‪România‬ pentru că am redus ‪TVA‬ și avem costuri mici. Este important să păstrăm competitivitatea, iar banii să se ducă în ‪‎economie‬. Salariul mediu și pensiile au crescut, vor crește și salariile medicilor și ale profesorilor!

9.14: In Parcul Izvor incep sa se stranga militantii PNL, convocati la un miting care sa sustina motiunea de cenzura. La protest sunt asteptati 15.000 de oameni din toata tara. Urmareste aici LIVETEXT relatarea reporterului HotNews.ro de la miting

---------------------------

Context:

Motiunea a fost depusa in Parlament pe 21 septembrie de catre PNL si a fost citita in plen pe 23 septembrie. Documentul este semnat de 183 de parlamentari, dintre care 122 deputati - 115 de la PNL, 6 neafiliati si unul de la grupul democrat si popular, si 61 de senatori - 58 de liberali si 3 neafiliati, respectiv Mircea Geoana, Dan Ionita si Dan Tataru.

Presedintele UNPR, Gabriel Oprea, a anuntat sambata la Galati ca formatiunea politica pe care o conduce nu va vota motiunea de cenzura. "Consideram ca actualul guvern este un guvern bun, care are performante economice pentru Romania", a aratat Oprea, potrivit Agerpres.

Si parlamentarii ALDE vor fi prezenti in sala la dezbaterea motiunii de cenzura, dar nu vor vota, a anuntat copresedintele formatiunii, Calin Popescu-Tariceanu, presedinte al Senatului.

Premierul Victor Ponta si presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea au avut o intalnire la Camera Deputatilor cu parlamentarii din Grupul minoritatilor nationale, in urma careia prim-ministrul a afirmat ca deputatii minoritatilor nu vor vota motiunea de cenzura.

In schimb, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ca parlamentarii Uniunii vor vota la motiunea de cenzura impotriva Guvernului, subliniind ca nu va fi un vot pentru textul motiunii. "Recomandarea in grup, luata cu majoritate, a fost sa votam impotriva Guvernului, dar trebuie sa subliniem ca nu este un vot pentru textul motiunii de cenzura", a spus Kelemen Hunor.

Presedintele PMP, Eugen Tomac, a declarat, duminica, la Ploiesti, ca parlamentarii acestui partid vor vota motiunea de cenzura pentru ca premierul Victor Ponta sa plece din fruntea Guvernului, aratand insa ca motiunea nu va trece din cauza ca PNL "mimeaza actul de opozitie".

Saptamana trecuta, presedintele Klaus Iohannis declara ca adoptarea motiunii de cenzura depuse de liberali, care ar duce la caderea Guvernului Ponta, ar fi "un lucru bun". Potrivit acestuia, trecerea motiunii de cenzura ar rezolva o "mare problema a Romaniei, faptul ca are un prim-ministru trimis in judecata".