Senatul a adoptat, luni, o declaratie privind criza migratiei care va fi transmisa institutiilor europene si in care isi exprima dezacordul fata de utilizarea unor mecanisme obligatorii de relocare a migrantilor, afirmand ca masurile dispuse de Bruxelles nu rezolva problema, transmite Mediafax.

"Ne exprimam dezacordul fata de utilizarea unor mecanisme obligatorii, fara a tine seama de particularitatile fiecarui stat, in cazul relocarii intra-UE si extra-UE si subliniem ca aceste masuri nu abordeaza cauzele profunde ale migratiei masive, dar au creat, deja, un efect advers, de stimulare a migratiei. In acest context, reiteram importanta ca statele membre sa detina in continuare principala responsabilitate pentru politici in domeniul migratiei si acordarii azilului, incluzand dreptul de decizie in aceste domeni", arata textul hotararii prezentat de presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene, Anca Boagiu.

Potrivit documentului, senatorii considera ca este esential ca accentul sa fie pus asupra principalelor cauze care genereaza fenomenul migrationist si asupra stabilirii unei cooperari mai eficiente intre UE si tarile terte.

Senatorii au mai convenit si asupra faptului ca, avand in vedere situatia tarilor din Africa si Orientul Mijlociu, contributia statelor membre pentru sustinerea unor initiative la nivel european este necesara, precizand ca acestea trebuie sa aiba un rol activ atat in lupta impotriva cauzelor care determinat migratia, cat si in securizarea granitelor.

In context, in document se mai precizeaza ca "Romania actioneaza deja ca un stat membru Schengen".

"Romania actioneaza deja ca stat membru Schengen, fie ca vorbim despre securizarea granitelor UE sau folosirea sistemului SIS si implicarea in operatiuni FRONTEX sau de trimiterea unor ofiteri romani de politie in alte state membre pentru a participa la misiunii temporar in afara granitelor tarii, in ciuda faptului ca nu a fost luata nicio decizie in sensul eliminarii controalelor la frontierele interneT, arata documentul citat.

Documentul adoptat de plenul Senatului a fost elaborat in urma audierii reprezentantilor Guvernului in domeniul afacerilor interne si politicii externe, urmand sa fie publicat in Monitorul Oficial si transmis institutiilor europene.